Назад до Кучета

Какво да очаквате от кучето на възраст от 1 до 2 години?

Тази възраст е от решаващо значение за определянето на това какъв характер ще развие вашето пораснало кученце.

Именно това е периода, в който се определя статуса му в средата, която обитава.

Трябва да бъдете много бдителни и да следите за евентуални поведенчески проблеми, които могат да възникнат.

Физическо и психическо развитие

В края на този етап вашето куче ще достигне своята пълна физическа зрялост и неговият скелет ще бъде напълно развит. Ако не смятате да развъждате кучета това е периода, в който трябва да го кастрирате, за да намалите риска от много ракови заболявания и други репродуктивни проблеми.

Много е важно в този етап от развитието на кучето ясно да покажете и защитавате вашето лидерство. Обикновено в този период кучетата ще се опитват да ви предизвикват и да не ви се подчиняват ежедневно. Трябва да поддържате вашата лидерска позиция с последователно и сериозно обучение. Ако правите това кучето ще премине през тази фаза и ще знае много ясно кой е лидера.

Промени в поведението

Един от най - сериозните поведенчески проблеми, свързани с този етап е ухапването. Кучетата обикновено хапят, когато се чувстват застрашени и защитават територията си или когато са внезапно обезпокоени докато се хранят или спят.

Куче на една годинаЗа кучетата директният поглед може да се възприема, като вид заплаха. Затова трябва да предупредите децата си как точно да си взаимодействат с него.

Всъщност всички членове на семейството трябва да са наясно с правилният начин, по който трябва да се подходи към кучето, за да се избегне създаването на ситуации, в които кучето да се чувства застрашено или уплашено от поведението ви.

Кучетата могат да хапят и когато се задейства инстинкта им да преследват. Подобно на дивите кучета, вашият домашен любимец има първичен инстинкт да ловува. Затова ако видят животни или човек, който тича този инстинкт да преследване и хапе може да се задейства. Затова е много важно кучето стриктно да изпълнява командите "Стой" и "Ела", за да се предотврати това нежелано поведение.

Хапането е много сериозен проблем и затова кучето трябва да бъде научено никога да не използва зъбите си срещу човек. Ако кучето ви хапе по - силно, докато си играете, трябва да издадете силен вик за болка и да го насочите към това да дъвче подходяща играчка.

Ако кучето продължи да хапе извикайте му силно "Не" и го игнорирайте за няколко минути. Ако проблемното поведение продължи е добре да се консултирате с професионален треньор на кучета.

Здраве и хранене

Младите кучета трябва редовно да се водят на прегледи при ветеринар за поставяне на необходимите ваксини и обезпаразитяване. Бълхите могат да причинят много неприятности, а някои кучета са толкова алергични към ухапванията им, че могат да се наранят, докато се опитват да се почешат. На пазара има достатъчно висококачествени продукти, които ще ви помогнат да се справите с този проблем.

Кърлежите са изключително опасни, тъй като могат да предадат редица сериозни заболявания, като например ерлихиоза, бабезиоза, лаймска болест и др. Съвременните продукти за защита са много ефективни и ще държат настрана кърлежите от вашето куче поне за един месец, само с едно напръскване.

Трябва задължително да се консултирате с ветеринар за това какви точно продукти да използвате. Въпреки това трябва редовно да проверявате кучето си за кърлежи. Кърлежите се отстраняват най - лесно с пинцети, но трябва да бъдете много внимателни, за да не остане главата на паразита в тялото на кучето. Никога не премахвайте кърлежите с ръка. Обичайните места места, където те се закачат са около шията, ушите и по крайниците. Това разбира се не означава, че кърлежи могат да се намерят и по останалите части от тялото - глава, слабини и др.

Как да предпазим любимеца от кърлежиДирофиларията е вътрешен паразит, който се разпространява при ухапване от комари. Превенцията е по - лесния и добър вариант от това да се опитвате да лекувате инфекцията. Ветеринаря може да ви помогне да изберете най - добрия продукт за вашето куче. (Снимка: наличие на паразитите в сърцето)

Грижата за устната хигиена също е много важна. Бактериите, които се намират в устата могат да причинят дори сърдечни проблеми. Хрупкавата кучешка храна и бисквитките могат да запазят зъбите чисти, но това не е достатъчно за предотвратяване на зъбен камък и пародонтоза. Трябва периодично да миете зъбите на кучето с пастата за зъби, специално за кучета.

Никога не използвайте човешка паста за зъби, тъй като тя съдържа флуорид, а той не е безопасен при поглъщане. Редовните прегледи при ветеринар ще ви спестят много неприятности и средства. Ако се налага могат да се правят и периодични стоматологични почиствания.

Съвети за обучение

Кучето ви няма само да промени лошите си навици, освен ако вие не му покажете как да се държи правилно. Никога не е твърде късно да обучите кучето си. Доброто му поведение се постига с увереност и сигурност от ваша страна. Ако се чувствате некомфортно или неуверени по време на обучителна сесия спрете и продължете по - късно.

Обучението при кучетата трае по време на целият им живот. Винаги трябва да имате това в предвид и да бъдете положителни. Това не е състезание между вас и вашето куче. Вие двамата сте от един отбор и работите за една и съща цел. Кучето бързо ще научи, че е важна част от живота ви. Лакомствата и похвалните думи са от съществено значение при процеса на обучение на вашето куче.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Купа Везна - Цветна
75.50
лв
+ подарък изненада
"Trixie" - Хранилка под формата на тоалетна чиния
57.75
лв
изненада при поръчка над 60 лв

Отзиви

Коментирай
loading...