🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Овчарски и пастирски кучета. Кучета подкарвачи

Куче, Домашно куче

Домашното кучеКучето (Canis lupus familiaris) е опитоменaта форма на сивият вълк, член на Кучешкото семейство от разред Хищници. Терминът се използва и за двата диви и домашни вида.

Домашното куче е едно от най-широко съхранените  за  работа и за компания (като домашен любимец) животни в човешката история.

С думата "куче" може също да се означат всички мъжки кучешки видове, а с думата "кучка"  се означават женските видове.

Кучето бързо се разпространява като вид и става повсеместно в Световната култура, и е било изключително ценно за началото на човешкото заселване и колонизиране. Така например се смята, че успешната емиграция през Беринговия проток не би могла да бъде възможна без  кучетата, теглещи шейна.

Кучетата играят важна роля за хората, например вземайки участие в ловуването, пашата и събирането на стадото, защитата от дадена опасност, подпомагане на полицията и военните, подпомагане на лица с увреждания, а също така са и добри домашни любимци. Затова е важно и да се грижим добре за тях като ги храним с качествена храна за кучета, разхождаме ги поне три пъти на ден и прекарваме достатъчно време с тях, за да не са самотни.

Малко и голямо кучеТази подвижност и гъвкавост, която е повече от тази на почти всяко познато животно, им е дала псевдонима "Най-добрият приятел на човека" в Западния свят. Понастоящем има около 400 милиона оценени кучета в света.

15 000 години след като кучето е било  опитомено, се е разделило на няколко диви вида, групи от подобни животни, чиито морфология и поведение са били оформени от факторите на околната среда и ролята на кучетата.

Тъй като съвременните схващания на генетиката са се развили, хората започнали умишлено да развъждат кучета с широк спектър от специфични и отличителни черти. Благодарение на това, са се развили стотици различни породи, които се различават поведенчески и морфологично от всеки друг земен бозайник. Например:

  • Височината, измерена в холката варира от няколко инча при Чихуахуа до няколко метра при Ирландската голяма ловджийска хрътка
  • Цветът варира от бяло през сиво (обикновено се нарича "син") до черно и кафяво (светло или тъмно)
  • Космената покривка може да бъде къса или дълга, груба, вълнеста, права, къдрава или гладка. Общо за повечето породи е смяната на космената покривка.

1. Куче, Домашно куче

История, биология, анатомия, здравословни проблеми, еволюция, интелкт, отглеждане, таксономия и размножаване на кучето. Кучето като домашен любимец.

2. Етимология и терминология на кучето

Куче - етимология и терминология, значение на думата "куче" според различните езици.

3. Таксономия на кучето

Таксономия и класификация на кучето

4. История и еволюция на кучето

Куче - история, еволюция, опитомяване, научни и генетични доказателства и археологични находки.

5. Роля на кучето в живота на хората

Връзка между хората и кучетата през ранния житейски период, кучето като домашен любимец, работни и спортни кучета, рискове за човешкото здраве, кучешки приюти.

6. Физически и анатомични характеристики на кучето

Сетива на кучето - зрение, слух и обоняние. Анатомични характериситки - козина, зъби и опашка.

7. Биологични особености на кучето

Куче - биологични особености, зрение, слух, обоняние, космена покривка, опашка, видове породи, здраве, стареене и смъртност, хищничество, метаболизъм, размножаване, кастрация.

8. Размножаване и възпроизвеждане на кучето

Куче - полова зрялост, размножаване, бременност, кастрация.

9. Интелект на кучето

интелигентност и интелект на кучето, проучвания, FCI.
Рейтинг:
3.7/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...