🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Куче, Домашно куче

Куче, Домашно куче

Физически и анатомични характеристики на кучето

Сетива - зрение, слух и обоняние

Зрение

Зрение на кучето

Зрителните сетива на кучето не са от най-силното му оръжие. В сравнение с другите си сетивни органи зрението му е сравнително по - слабо развито. Въпреки това успява да улови и най-малкото движение и може да разпознае стопанина си от много голямо разстояние.

Зрение при ротвайлерОчите при различните породи кучета имат различни форми, размери и конфигурации на ретината. Много от кучетата с дълъг нос имат по-широка зеница, която им дава способност да увеличат полето на видимост.

При някои породи визуалният диапазон достига до 270 градуса, докато при хората той е едва 180 градуса. Късоносите породи кучета не могат да се похвалят с такива високи нива на обозримост и техните сетивни възможности се доближават до тези на хората, т.е. около 180 градуса.

Някои породи кучета са предразположени към късогледство. Типичен пример за кучета с подобен проблем са Ротвайлерите.

Слух

Слухът на кучетоЧестотния диапазон, в който кучетата могат да улавят звуковите вълни е между 40 и 60 000 херца, което означава, че кучетата са способни да чуват звуци с много по-висока честота от хората.

Кучетата имат уникалната даденост да мърдат ушите си, което им помага да установят точното местоположение на обекта, който издава звуковите вълни.

Ушите на кучето са съставени от 18 отделни мускула, които могат да ги движат. По този начин кучетата локализират звука мнго по - добре от хората и са способни да чуват звуци от много далечни разстояния.

Обоняние

Обоняние на кучето

Докато човешкият мозък е доминиран от визуалната кора, кучешкият мозък е доминиран от обонятелната кора. Обонятелните луковици на кучетата са около 40 пъти по-големи от тези на хората, съпоставени с размера на мозъка им.

Кучетата разполагат с 125 до 250 милиона обонятелни рецептори.

Могат да подушат миризми с до 100 милиона по-ниска концентрация от тази, която хората биха усетили. Влажният им нос способства да се установи източника на миризма спрямо посоката на вятъра.

Физически и анатомични характеристики

Космена покривка

Кучета с еднослойна космена покривка

Домашните кучета имат два вида космена покривка. Тези породи, които произхождат от северните страни с по-студен климат разполагат с т.н. двойна космена покривка от груби косми отгоре и мека козина - отдолу. Останалите породи имат единична космена покривка.

С еднослойна космена покривка са Немски овчарки и др.

Зъби

Зъбна формула на кучетоЗъбната формула при домашното куче е:

 

Опашка

Опашката на мопс

Съществуват много и различни по форма кучешки опашки - права, права нагоре, сърповидни, навити или корк винт.

При някои породи кучета опашката е закачена за да се избягват наранявания.

Има кучета, при които малките се раждат с много къса опашка или без никаква опашка.

 

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...