🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Куче, Домашно куче

Куче, Домашно куче

Роля на кучето в живота на хората

Хората и кучетата през ранния житейски период

Куче в горатаКуче с хора на палаткаКуче на походВълците, както и техните кучешки потомци са могли да имат значителна полза от хората, живеещи в лагери и къмпинги - по-голяма сигурност, по-надеждна храна и по-голям шанс за размножаване.

Хората също биха могли да извлекат огромна полза от кучетата, намиращи се около техните къмпинги. Например, кучето би могло да изиграе роля относно хигиената на околната среда, изяждайки различните хранителни отпадъци, които човек изхвярля. Те могат да  предупредят за наличието на  дадена опасност.

Антрополозите смятат, че най-голямото им предимство е тяхното високо развито обоняние, използващо се при ловуването. Смята се, че именно ползата от кучетата при лова е главната причина, която е довела до опитомяването им от човека.

Съжителството на кучетата и хората вероятно е подобрило шансовете за оцеляването им в ранните човешки групи и опитомяването на кучетата вероятно е било един от основните ключови фактори, подпомогнали за развитието на съвременните хора.

Антрополозите Tacon и Pardoe твърдят, че последиците от съжителството между човека и кучетата са оказали силно влияние в живота както на кучетата, така и на хората. Според тях съжителството им е спомогнало за еволюционното развитие на хората.

Кучетата като домашни любимци

Куче и семейство в градинатаКуче и семейство в домаНай-разпространената форма на междувидова връзка е тази между хората и кучетата. Тяхното взаимно съжителство има дълга история и въпреки това претърпява бурни промени през последните 100 години.

Кучешките популации са се увеличили значително след Втората световна война. През 50-те и 60-те години на 20-ти век  кучетата са били отглеждани предимно на открито в кучешки колибки и са били използвани най - вече за пазачи.

От 1980-те години са наблюдавани значителни промени относно ролята на кучето в живота на човека. Писателят John Katz описва новата роля на кучето като емоционална подкрепа на техния собственик. Хората и кучетата стават все по-обединени и свързани един с друг.

Има две основни тенденции в променящия се статут на домашните кучета. Първата е кучето да се приспособи към характера и начина на живот на неговия стопанин, а втората е кучето да си остане куче и да изпълнява обичайните си задължения във взаимоотношенията си с хората.

Социологът  Хайди Наст посочва широк кръг от  начини за трансформиране на домашните кучета в социални партньори. Списъкът със стоки и услуги предназначени за кучета е огромен - от парфюми, мода, мебели и жилища, до терапевти, преподаватели, кафенета за кучета, хотели, авиокомпании и гробища.

По-голямата част от съвременните собственици на кучета описват своите любимци като част от семейството. Те извършват все повече дайности съвместно и допускат кучетата все по - близо до личния си живот. Кучето - домашен любимец се научава да се държи и реагира, както стопаните му биха желали и се асоциира все по-дълбоко към начина им на живот. Все по-популярни стават телевизионните придавания, които се занимават с това как да превърнем домашния си любимец в пълноправен член на семейството.

Според статистически данни, публикувани от Американската асоциация на производителите на продукти за домашни любимци, проучване направено през 2009 - 2010 г. показва, че има 77.5 милиона собственици на кучета в Съединените щати. Същото проучване показва, че около 40% от американските домакинства притежават поне едно куче. От тях около 67% имат само едно куче, 25% имат две кучета, а около 9% имат повече от две кучета. Липсва обаче информация дали преобладават мъжките или женските кучета. Все по-голяма популярност придобива осиновяването на кучета от приюти, като към момента почти една пета от всички кучета домашни любимци са от приюти.

Кучетата, използвани за работа

Овчар и стадоЛовно кучеКуче водачКучетата са живели и работили заедно с хората в толкова много различни насоки, че са си спечелили прякора "най-добрият приятел на човека". През годините те са били обучавани за лов, помощници на животновъдите, охрана, дърпане на товари и много други дейности.

Кучетата - водачи оказват огромна помощ на хора, които имат проблеми със зрението, помагайки им да се придвижват. Някои кучета помагат на хора с умствени и психически проблеми.

Има и специално обучени кучета, които помагат на хора страдащи от епилепсия. Кучето става неспокойно и предупреждава стопанина си за предстоящ негов припадък, като му дава време да потърси сигурност и медицинска помощ.

Кучетата, които са включени в подпомагането на човешки дейности обикновено се наричат "работни кучета". Основните породи от така наречените  работни кучета са: Akita (Тибетски мастиф).

МаламутБоксерНа базата на своя размер и сила, тези кучета са по-подходящи за извършване на работни процедури отколкото за домашни любимци. Тези породи са по-своенравни и изискват познания от страна на стопанина им по отношение на техния характер и какво да очаква от тях.

Кучетата - работници са тренирани да изпълняват задълженията си и връзката стопанин-куче е много по-различна от тази между стопанин и куче, което е домашен любимец.

Някои от тези кучета са подходящи за повече от една дейност. В Аляска ескимоското куче е еднo от най мощните и силни работни кучета и въпреки това някои семейства отглеждат тази порода като домашен любимец.

Анадолското овчарско куче и Руския териер са едни от най - добрите кучета пазачи, а също така са използвани и от животновъдите.

Швейцарското планинско куче и Германският пинчер се използват като кучета - спасители в планинските курорти, но също така помагат и на хора със специфични заболявания.

Доберманите се тренират много бързо и научават много команди, поради което са често използвани от полицията.

Спортни кучета и кучешки състезания

Куче печели медалСобствениците на спортни породи кучета често ги използват за състезания.

Обособили са се специални породи, които са създадени точно с тази цел - да се състезават в кучешки гонки или да дърпат шейни.

Кучетата като източник на храна

Някои държави в Източна Азия консумират кучешкото месо. Това са Корея, Виетнам и Китай. Около 16 милиона кучета се убиват и изяждат в тези райони всяка година.

Супа от кучешко месоСпоред проучване на BBC, само в Корея, над 6000 ресторанта сервират супа с кучешко месо. Все пак кучешкото месо не е чак толкова популярно колкото телешко, пилешко или свинско.

Други култури по света като Полинезия и Мексико, преди Колумб, също са използвали кучешкото месо за прехрана. По-голямата част от света обаче никога в своята история не са консумирали такова месо и тази тема там е табу.

Репортаж на CNN от Китай, направен през март 2010 г. показва продавач на месо, който твърди, че повечето от кучетата, които се предлагат за продажба на ресторантите се отглеждат в специални ферми, но винаги има шанс да се продаде куче, което е изгубен домашен любимец на някой, макар и домашните породи да се считат негодни за консумация.

Рискове за здравето на хората

Рисковете за човешкото здраве са много. Само в САЩ, кучетата и котките са фактор за близо 86 000 инцидента всяка година.

Toxocara canisНапример, яйцата на Toxocara Canis (паразит) в кучешките изпражнения могат да предизвикат заболяването Токсокароза (известна още като "Larva migrans visceralis").

В Съединените щати има около 10 000 случая на заразяване с Toxocara при хората всяка година и почти 14% от населението на САЩ е заразено.

Larva migrans cutaneaВъв Великобритания 24% от почвените проби, взети от обществените паркове, съдържат яйца на Toxocara Canis.

Нелекуването на заболяването може да причини увреждане на ретината и намаляване на зрението. Кучешките изпражнения може също така да съдържат и hookworms (анкилостоми), които причиняват Cutaneous larva migrans (кожна форма) при хората.

Ухапванията от кучета и особено ухапванията с фатален край са изключително рядко явление в Америка, като се има предвид броя на кучетата там. Смъртните случаи са един човек на 4 милиона кучeта. Устанoвено е, че кучетата хапят по-ожесточено възрастни хора отколкото деца.

Роля на кучетата при здравеопазването на хората

Влияние на кучето върху човешкото здравеВсе повече изследвания показват, че компанията на едно куче може да подобри физическото и психическото здраве на човека.

Собствениците на кучета и котки са показали, че имат по-добро психическо и физическо здраве, отколкото хората без домашен любимец. Радват на по-добро психическо здраве от тези, които имат котка или някакъв друг вид домашен любимец. Тези проучвания показват ползата от това да имаме домашен любимец и особено куче. Ползите, които човек може да има от кучетата могат да се изразят не само, когато той е стопанин на кучето, но и когато има непосредствени контакти с кучета в своето ежедневие.

Наблюдава се намаляване на сърдечно-съдовите заболявания при хората, които имат контакт с кучета.

Друго изследване показва, че хората в инвалидни колички изпитват много по-голяма удоволетвореност от социалните си контакти, когато са заобиколени от кучета.

Приюти за кучета

Кучешки приютВсяка година между 6 и 8 милиона кучета и котки влизат в птиюти за домашни любимци, според проучване в САЩ. Процента на осиновени домашни любимци от тези приюти се е увеличил значително през последните 20 години.

Ако в началото на 90-те години едва 20-25% от животните са намирали своите нови собственици, то през последните години този процент е достигнал 70-75%. В много страни по целия свят част от животните в тези приюти са умъртвявани, поради липсата на финансови средства.

Липсата на достатъчно средства за изхранването на тези животни и липсата на достатъчно хора, които биха желали да си вземат домашен любимец от тези приюти води до вземането на тези крайни мерки. В някои по-бедни държави тези умъртвявания не се извършват по хуманен начин и са болезнени за животните.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...