🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 Български легла за домашни любимци - 100% Ранфорс
Назад до Кучета

Кучетата могат да ни научат да живеем по - дълго

Замислете се за всички неща, които кучетата правят за нас. Те могат дори да свалят нашето кръвно налягане, а покрай тях увеличаваме и физическата си активност.

Според д-р Дайвид Уолтърс, директор на Център за изследвания на дълголетие, кучетата могат да ни научат на някои неща свързани с остаряването.

Според него изследването на дълголетието при кучетата може да помогне и за увеличаване на дълголетието при хората. Конкретно д-р Дейвид Уолтърс и колегите му работят върху това да определят кои генетични и екологични фактори водят не само до по - дълъг, но и до по - здравословен живот.

Като отправна точка на своето изследване д-р Уолтърс се фокусира върху 140 от най - възрастните ротвайлери. Това са кучета на повече от 13 години, което обърнато в човешки години се равнява на 100 години.

Възрастен ротвайлерПовечето ротвайлери обикновено живеят от 8 до 10 години. Само 1 на 6000 достига до 13 годишна възраст. Подробна информация е била събрана от дълголетните кучета, за да се определи кои фактори са допринесли за тяхното дълголетие. През 2010 г. само 15 от изследваните кучета са били все още живи и д-р Уолтърс е пътувал до 13 различни щати за да събира допълнителна за начина им на живот и тяхното медицинско състояние.

От тези 15 кучета 11 са били женски и 4 мъжки. Това съотношение съвпада и с това при хората. Жените столетници превъзхождат мъжете в съотношение 4 към 1.

Каква е причината кучетата от женски пол и жените да имат по - голям шанс да достигнат до дълбока старост?

Едно от възможните обяснения на това според д-р Уолтърс е, че женските ротвайлери, които не се кастрират живеят по - дълго. Ако кучетата бъдат кастрирани преди 4-годишна възраст е по - вероятно те да не достигнат до 13-годишна възраст. Тази констатация съответства на изследване проведено сред 2900 жени, което показало, че жените, които запазват репродуктивните си органи си живеят по - дълго.

Значи ли това, че всички кучета, които не са кастрирани ще живеят по - дълго?

Това не е общовалидно за всички кучета. Все пак овариохистеректомията (отстраняване на матката и яйчниците ) има своите предимства. Кучетата, които са кастрирани имат по - малък шанс да развият рак на млечната жлеза. Процедурата също така елиминира риска от развитие на пиометра - една животозастрашаваща инфекция на матката.

Плъхове за експериментКак да живеем по-дългоД-р Уотърс изследва и връзката между остаряването и рака, тъй като рискът от рак се увеличава с възрастта при хората и при кучетата.

В едно от проучванията, ракови клетки от плъх били имплантирани в млади и възрастни плъхове. В рамките на една седмица всички плъхове имали тумори.

Само за ден 85% от туморите на младите плъхове били изчистени, докато 90% от възрастните плъхове все още имали тумори. Означава ли това, че органите с годините стават по - податливи на ракови клетки?

Ако това е така защо хората, които живеят до 100 години не са попаднали на някой от смъртоносните видове рак?

Според д-р Уолтърс това важи и за кучетата в неговото изследване. Най - старите кучета рядко биват диагностицирани с рак.

Означава ли това, че старите хора и кучета имат по - раково устойчиви гени от останалите?

Въпросите със сигурност са много интригуващи. Засега д-р Уолтърс не разполага с всички отговори, но той се опитва да докаже едно нещо, а именно, че изследването на дълголетието при кучетата може да ни помогне да научим нещо и за нашето собствено дълголетие.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2.
1.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...