Назад до Диви животни

Лъв

 • Лат. Panthera leo
 • Семейство Коткови (Котки)
 • Разред Хищници

Страхува ли се лъвът от човека?

"Жителите на едно село се оплакаха, че лъв мори добитъка им. Киракангано и аз отидохме на разузнаване.

Слънцето залезе, преди да стигнем селото. Като изслушах пастирите, реших да убия една зебра и да я оставя като примамка за лъва. Оти­дохме да потърсим някое стадо и на­мерихме  каквото  ни  трябваше...

Стрелях по един хубав жребец. Улу­чих животното твърде назад и в угасващата светлина на деня не мо­жахме да го проследим. На следва­щата сутрин тръгнахме уверени, че лесно ще намерим трупа по кръжа­щите над него лешояди. След като претърсвахме шубрака, Киракангано спря и посочи с копието си.

Видях лъв с красива грива. Той беше сграбчил зебрата и я влачеше към сянката на едно акациево дърво, където да я яде спокойно. Лъвът прекрачваше зебрата, повдигаше я за врата,  правеше  тромаво  няколко крачки, после спираше да почине и дишаше тежко като някакво огром­но куче. Зебрата имаше може би 350 - 400 килограма. Направи ми го­лямо впечатление силата на лъва. Пресякохме през храстите към ака­циевото дърво. Там изчакахме да дойде лъвът. Беше величествено жи­вотно! Гривата му покриваше цяла­та предна част на тялото и дори скриваше ушите.

С приближаването на лъва Ки­ракангано ставаше все по - неспоко­ен. Внезапно той нададе вик и на­падна лъва с копието си. Голямата котка за момент зяпна учудено, по­сле пусна зебрата и избяга."

Така прочутият професионален ловец Джон Хантър е описал една от многобройните си срещи с лъва. Малко неочакваният край на тази среща не пречи да си зададем въ­проса:

"Защо лъвът е цар на животните?"

Царят на животнитеРазказаната случка с нищо не променя общоприетото становище, че именно той - лъвът - е госпо­дарят сред животните. Хората от най - древни времена до днес не са променили това становище. И това не е случайно. Величественият вид на това животно, неговият проница­телен поглед, благородна поза, горда походка и страшен глас, пред който треперят всички околни животни - всичко това прави лъвът едно наистина изключително  животно. Затова спомагат и неговите големи размери: мъжките индивиди дости­гат на дължина 2.40 метра и на тежина до 230 килограма. Това не пречи обаче тялото му да изглежда стройно и извънредно пъргаво. Когато дебне плячката си, той се движи напълно безшумно. Има случаи, когато пълзи или се крие в трева, в която едва ли би успял по - добре да се скрие един заек.

ЛъвовеБуйната грива, с която е украсен възрастният мъж­ки лъв, го прави още по - величе­ствен. И може би главно тя е при­чината, за да бъде той толкова често изобра­зяван по гербове и емблеми, в скулптури и па­метници. За разлика от лъва, лъвицата е лишена от грива, но затова пък по - добре изпъквa стройното й и грациозно тяло.

Разпространение

 • Тропическа Африка
 • Югозападна Африка
 • Родезия
 • Мозамбик
 • Индия
 • Иран
 • Източна Турция
 • Сомалия
 • Судан

Как лъвът ходи на лов?

Какво яде лъваБиология на лъваХрана на лъва са зебрите, младите хипопотами, както и бързоногите антилопи. Жертвата е най - често едър или дребен копитен дивеч, особено зебри и антилопи. Тях той причаква вечер, когато отиват на водопой.

В тихата и спокойна тро­пична привечер всичко е някак не­обикновено тържествено. Не се по­клащат нито перестите листа на стройните палми, нито високата и гъста трева. Никакъв звук не нару­шава околностите на малкото езеро, към което бавно и страхливо при­стъпват кротките антилопи.

Нищо подозрително не се забелязва и в околната горичка. Едва когато пър­вите от тях навеждат глави, за да утолят обхваналата ги жажда, черна сянка с гигантски скок се хвърля и мълниеносно грабва една от тях.

Когато не му провърви на ловната "наслука", лъвът задоволява глада си с мишевидни ггризачи и дори скакалци. Не пренебрегва и мършата, въпреки, че не е предвидена по достойство за царското му меню.

След като са се нахранили добре, лъвовете обикновено си по­чиват под сенки­те иа африкан­ските дървета или съвсем нео­безпокоявани по клоните им.

Великолепна и едновременно страшна гледка представлява напа­дащ сред равнината лъв. Ако е далеч от своята плячка, той бяга след нея и едва след като я наближи се впуска в бърз галоп. Бързината, с която връхлита върху нея, е тази на бързо движещ се автомобил. Оше с първия скок той достига тази ско­рост и ако е близо до нея, спасение няма. Най – страшното оръжие на нападащия лъв са ноктите от вътрешната страна на предните му лапи. Дълги, остри и изключително здрави, те мигновено разкъсват и най - здравата кожа.

Има достоверни случаи за силата и пъргавината на това животно, които звучат почти невероятно. То може да прескочи няколко метрова ограда,  да грабне цяло говедо и захапало го с уста, отново да прескочи същата ограда.

Поколение

Малки лъвчетаБременността на лъвицата е около 3.5 месеца, а родените лъвчета са обикновено от 2 до 4 на брой, но за съжаление в повечето случаи оцеляват само половината.

Новородените лъвчета са пет­нисти и имат отначало пъстро - кафяв, почти леопардов десен. По - късно шарките им избеляват и стават с едно­цветен жълто – сив цвят.

Смята се, че когато малкото лъвче дърпа гривата на баща си, това не е само игра, но и безопасно трениране за живота, защото бащата не е бивол, който ще го набучи с рогата си.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

10. Десислава Рахнева
Лъвовете са разпространени в Африка и в Индия.
9. Т
А, и относно лъвове и тигри - та те живеят на различни континенти, бе хора! Срещат се само в цирка и зоопарка!!! Всички лигъри и тигони са изкуствено създадени по случайност и се спори изобщо трябва ли да се допуска съществуването им(за тези, които не знаят, това са кръстоски между лъв и тигрица и между тигър и лъвица). А иначе тигрите са най-големите котки на замята, от което логично следва, че са по-силни и по-едри от лъвовете, но това нищо не означава, понеже в дивата природа срещата им е абсолютно невъзможна!
8. Т
Всъщност ловът протича по друг начин. Важно е да се отбележи, че ловуват само женските, освен в извънредни случаи, когато плячката е с размерите на жираф или със слонска кожа с дебелина от няколко сантиметра. На никой лъв и през ум няма да му мине да напада слон, млад или стар, нападат само малки слончета, и то изпаднали в беда и далеч от майките си. Обикновено лъвиците поставят капани - най-бързата подбира най-слабото животно от стадото и го подгонва към другите лъвици(в общия случай нейни сестри, лели, племеннички и подобни), които се нахвърлят върху животното. Лъвиците си имат един невероятен скок, запазена марка - скачат над животното, захапват го за носа и се претъркулват пред него, като започват да го душат. Другият им номер е да го дърпат за опашката, което повечето тревопасни, които лъвовете нападат, намират за особено болезнено. Така повалят животното на земята, след което им е доста лесно да разкъсат гърлото му и така да го убият. По този начин ловят най-често антилопи и зебри. Капаните им са почти задължителни, тъй като антилопите например са значително по-бързи. Лъвовете развиват средно около 55 км/ч. Интересен факт е, че обикновено разстоянието между кучешките зъби на горната челюст е точно колкото дължината на шиен прешлен на бивол, тоест те са създадени да разкъсват гръбнака на точно това животно на точно определено място. И още нещо - бащата трябва да е в изключително добро настроение, за да търпи малките да му се качват на главата и да му дърпат гривата. Не случайно в първите седмици от живота на малките майка им ги крие от абсолютно всички и чак след това ги представя на прайда.
7. ива
лъвът е моята зодия
6. д-р БауБау
До 5. Анонимен - сайтът е в процес на разработка, но ако ни кажете по-конкретно какво точно ви интересува ще се опитаме да ви го набавим в най-кратък срок :)
5. Анонимен
Може ли още информация ?
4. Анонимен
Колкото по тъмна е гривата на лъва толкова по привлекателен е за женските. Тъмната грива е признак на много тестостерон. Именно тези лъвове са начело на праидовете.
3. роси
абе хора не сте ли чували поговорката - еди тигър два лъва бие и после тяхниа улов яде - това зна4и 4е междо тигър и лъв има доста голяма разлика така 4е сами си вадете извода
2. Петьо
Той ми харесва защото е крал на джунглата.
1. ALEKS_09
ox kakvi xybavi luv4eta :)
Виж още отзиви
Коментирай
loading...