Назад до Мечка

Мечка

  1. Мечка
  2. Основна характеристика на мечката
  3. Биология и поведение на мечката
  4. Исторически данни за мечката
  5. Интересни факти за мечката

Биология и поведение на мечката

Опасна ли е мечкатаКакво яде мечкатаГората е Царството на мечката. Без гора тя не може да живее. Там, където гората е изчезнала, изчезна­ла е и мечката.

Кафявата мечка живее най - често поединично и много рядко - на двойки. Въпреки своя добродушен вид,тя е непредвидима и може за секунди да изпадне в ярост.

Най - често мечката е кротка и безобидна, но винаги предпазлива. Тя избягва срещата си с човека, а другите животни отстъпват и бягат от нея. Бягат, защото се боят от нея, може би поради грамадния й ръст или от мечата й сила.

Друга причи­на няма, защото мечката е почти ве­гетарианец. Тя се изхранва най - вече с корени, жълъди, млада трева. С го­ляма охота яде горски ягоди, мали­ни и боровинки, диви ябълки, сливи и круши, лакомо лапа мравки.

Нейната любима храна е меда. На всичко е гото­ва само и само да си го похапне.

Яде ли месо мечкатаПведение на мечкатаМалки мечетаМечката спи ли зимен сънПонякога, макар и доста рядко, мечката става стръвница. Когато е много гладна или просто от интерес да опита, тя може да хапне и малко месо. Тогава вече става лоша и опасна. Кога овце, кога говедо или кон ше си открадне, даже пред очите на човека.

Мечата сила е страшна - са­мо с един удар на могъщата си лапа поваля вол, после го захапва с острите си зъби и го отмъква.

Още по - опасна може да е мечка­та, когато защитава малките си. То­гава тя изобщо не гледа кой е пред нея, а смело се хвърля, забравила всякаква предпазливост. Само за миг от тежка и тромава тя става бърза и ловка.

Малките мечета за разлика от строгата си майка са безкрайно за­бавни и игриви. Те палаво се катерят по дървото, борят се на горската по­ляна, цамбуркат във водата, ако на­близо има такава - с една дума, иг­рата за тях е всичко.

В началото малките мечета са слепи и голи. Мечката внимателно поставя рожбите си под сукалните си зърна и те ав­томатично започ­ват да бозаят.

Мечетата са много игриви и пър­гави. Докато не са станали още тро­мави, те могат бързо да се покатерят дори и на тънките дървета.

Когато се наложи, мечетата могат да плуват и затова водната баня в някой вир не е свързана с опасност от удавяне.

През зимата, кафявата мечка спи зимен сън и използва натрупаните мазнини. Когато се събуди от зимното си спа­не, мечката яде зеленината на змий­ския корен, за да възстанови отслаб­налото си тяло. Тъй като това растение има в себе си отровни вещества, мечката яде мравки като противоотрова.

У нас, не спи дълбок сън.

Рейтинг:
3.8/5 на базата на 6 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Майка ти да еба
Фак
Ок
Фук фуфуфуфуфуфуфуфуфуфуфуфуфуффуфуфуфуфуф
И една звездичка ви е много,по скоро 0,00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000001 е достатъчно
Фук фуфуфуфуфуффуфуфуффуфуфуфууфуфу
Вашите интересни факти са ужасни
Иван
Не знаех,че слона е по малък от мечката!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...