Назад до Кучета

Как да галим правилно кучето си?

Начинът, по който галите едно куче може да ви превърне в неговия любим човек или обратно: несъзнателно да накарате кучето да ви избягва.

Ако не знаем как правилно да галим кучето си то ще ни избягва и обратно: ако разберем точно какво му харесва то ще маха щастливо с опашка във вашите ръце.

Независимо дали галите вашето куче или някое, което току що сте срещнали има някои определени тактики за галене, които трябва да знаете.

Започнете с подходящ поздрав

Първото правило е никога да не галите куче, което не търси контакт с вас. Това е особено важно да се знае от децата, които често посягат да галят куче, когато то е в легнало положение, стои в ъгъла на стаята или се опитва да се измъкне.

Вместо вие да посягате към кучето го подканете то да направи първият контакт с вас, като клекнете така, че да сте на неговото ниво. Ако кучето е прекалено страхливо се обърнете на една страна, защото по този начин изглеждате по - малко заплашителни.

Ако си имате работа с по - уверено куче можете да го поканите да дойде при вас, като се потупвате с ръка по краката и започнете да го викате с глас. Избягвайте да се надвисвате над кучето, когато го поздравявате, защото то може да приеме това като заплаха.

Вместо това завъртете тялото си на една страна и направете минимален контакт с очи при първия поздрав (гледането директно в очите също може да се тълкува, като заплаха от страна на кучето).

Затова оставете кучето първо да се приближи към вас. Ако кучето е срамежливо се правете, че не му обръщате внимание и гледайте настрани, докато то не се увери, че вие не представлявате заплаха за него и не започне да се приближава към вас.

Готови сте да погалите кучето

Приятелски настроено куче ще ви приближи, като държи ушите си назад и опашката му е на средна височина зад него. Когато кучето подуши тялото ви то събира информация за вас, но това не означава, че е предразположено да го погалите.

Ако кучето се отдръпва и прави нервни движения не се опитвайте да го галите. Ако тялото на кучето е отпуснато, очите и устата му са спокойни и докато се движи към вас търси кратки контакти с очите ви, значи кучето е приятелски настроено и има желание за контакт с вас.

След като кучето се приближи достатъчно започнете да го галите бавно на местата, където то харесва да бъде докосвано. Ако на кучето му харесва то ще легне близо до вас или ще търси контакт с вас, когато спрете да го галите.

Ако кучето иска да се отдалечи от вас или показва признаци на дискомфорт, като например да си облизва устните или да ви показва "бялото на очите" си е добре да му дадете малко пространство.

Кои са най - добрите места за галене?

Повечето кучета обичат да бъдат галени по гърдите, раменете и основата на шията. Когато ги галите по тези зони подхождайте отстрани на кучето, а не над главата на кучето. Различните кучета имат специфични места, където обичат да бъдат галени.

Галене на кучеНякои от любимите места на кучетата са основата на опашката, по брадичката или в задната част на врата.

Повечето кучета не обичат да бъдат докосвани по главата, муцуната, ушите, краката, лапите и опашката. Бавното галене наподобява нежен масаж и може да успокои кучето.

Поставете ръката си на място на, което кучето обича да бъде пипано и леко си мърдайте пръстите по посока на растежа на козината на кучето. Галенето трябва да действа успокояващо и лечебно за кучето и за вас, като усвоявате взаимните ползи от общия контакт.

Препоръки при галенето

Някои начини на галене са некомфортни за повечето кучета. Потупването, което много малки деца правят на кучето в повечето случаи не му се харесва. Пляскането отстрани на кучето, когато сме развълнувани може да бъде объркващо или стряскащо за някои кучета. Енергичното, бързо или грубо галене е по - вероятно да причини свръхстимулация на кучето.

Когато кучето се обърне по гръб, това се възприема от нас, като покана да го погалим по корема. В действителност това е точно обратното. Когато са в природата кучетата се обръщат по гръб, показвайки, че се подчиняват на кучето водач или на някое друго агресивно и заплашително куче. Поради това най - добре е да избягвате да галите кучето, когато то е легнало по гръб.

Дете с кучеПрегръдките също могат да бъдат счетени като заплаха от страна на кучето, защото по този начин се ограничава възможността му да се движи.

Трябва да се обърне специално внимание на децата, които обичат да прегръщат кучетата. Дори и кучето да позволява това обяснете на детето да не прави така.

Прекалено многото прегръдки могат да направят кучето неспокойно и да доведе до нараняване на детето. Целуването на кучето също не е добра идея. Напомнете на децата да държат лицето си далеч от лицето на кучето, за да се избегне ухапване!

Деца с кучеДецата трябва да бъдат научени да се отнасят внимателно дори и с най - спокойните и дружелюбни кучета. Децата никога не трябва да бъдат оставяни без придружител в компанията на куче!

Опасно кучеНикога не се опитвайте да галите куче, което е вързано, намира се зад ограда или в кола. Когато кучето се намира в такова положение е много по - вероятно то да ви ухапе с цел самозащита.

Винаги когато видите куче разхождано от стопанина на каишка винаги питайте, преди да го погалите. По този начин вие ще се уверите, че кучето е дружелюбно и ще спазите добрите обноски.

Рейтинг:
2.8/5 на базата на 4 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Отзиви

Анонимен
Когато е легнал и го галя в основата на опашката прави някакви движения все едно изпада в екстаз. А ако го галя на същото място и е прав започва да тъпче с крака.
д-р БауБау
До - тъй като кучешкият организъм е страшно уязвим, не ви препоръчваме да правите "експерименти" с гореописаните продукти (с изключение на ябълките), ако кучето е в добро здраве. Макар джинджифила да присъства като съставка към някои добавки не се знае как ще се отрази на вашето куче. Ако решите да давате все пак странична храна, бихме ви препоръчали зеленчук - например морков, който е богат на редица витамини - А, С, К. Всичко за хранене при кучето може да прочетете на линка по-долу: http://problem.baubau.bg/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5
Анонимен
Не намерих темата за хранене на кучето та ще питам тук - джинджифила ябълките боба и ягодите какво влияние оказват върху кучешкия организъм
д-р БауБау
До 1. Анонимен - По принцип обикновено правят тези движения с краката, когато на мястото където го галите го сърби и показват своето задоволство от галенето :)
Анонимен
Нормално ли е когато галя кучета си по гърдите да си клати крака?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...