Назад до Кучета

Какво трябва да знаете, за да предпазите кучето си от кърлежи и бълхи?

Бълхите и кърлежите са не само досадни и неприятни ектопаразити, но могат да станат причина и за редица здравословни проблеми.

Алергичните реакции, които могат да причинят бълхите могат да доведат до сериозен сърбеж и увреждане на кожата, а кърлежите са преносители на редица болести най - честа, сред които е Лаймската болест.

Профилактиката и навременните мерки са от ключово значение за предотвратяване на бъдещи нежелани последствия.

Бълхи...

Нека разгледаме жизнения цикъл на една бълха - обикновено женската снася от 40 до 50 яйца на ден. Ларви на бълхиЯйцата се развиват в личинкоподобни ларви и след преминаване на този етап се превръщат в какавиди.

Тези какавиди изчакват в продължение на седмици или месеци подходящата температура и влажност, за да се превърнат във възрастни бълхи.

Ако откриете бълха в козината на домашния си любимец трябва да знаете, че това е само около 5% от целия проблем.

Останалите 95% са яйцата, ларвите и какавидите. Домашния любимец и съответно домът ви могат да бъдат заразени с бълхи още преди да сте ги забелязали. Намирането им е доста трудна задача, особено при котките. Поради това еднократното третиране за бълхи обикновено не е достатъчно.

Алергичен дерматит от бълхиКучето ми има бълхиЧесто проблема се открива, когато животните започнат да се чешат често и упорито. Това обикновено се дължи на алергичен дерматит, при който се развива чувствителност към слюнката на бълхите, когато смучат кръв от животното.

Няма домашен любимец, който да е защитен от бълхи, но не всички проявяват свръхчувствителност към тях. Това означава, че животното може да има бълхи, без да показва някакви видими признаци за това. Затова най - добрата стратегия за борба с бълхите е вземането на превантивни мерки.

Преди да си купите препарат срещу бълхи е добре да говорите с ветеринар, който да ви даде насоки за подходящ продукт, който може да се използва целогодишно.

Някои препарати трябва да се прилагат поне веднъж месечно, други осигуряват по - дълготрайна защита.

Последователното използване на безопасни продукти с цел превенция е най - добрия подход срещу бълхите. Когато достигнат зрялост бълхите веднага започват да се хранят.

Използвайки подходящи препарати, може да прекъснете цикъла им на размножаване и така да избавите животните от заразяването. Не забравяйте да третирате всички домашни любимци (ако имате повече от един), независимо дали проявяват признаци на зараза с бълхи.

Освен животните трябва да третирате с препарат и средата, която те обитават. Бълхите снасят яйцата си върху животните, но те обикновено падат на земята и се разнасят из дома. Там след като се излюпят ларвите се развиват до какавиди.

Ларвите не могат да оцелеят на слънчева светлина и затова предпочитат да се крият на тъмни защитени места, като например килима или леглото на животното. Затова трябва да обърнете особено внимание на местата, на които животното прекарва повече време, особено тези, които не са изложени на пряка слънчева светлина. Освен използването на специални препарати, честото почистване с прахосмукачка също помага за намаляване броя на ларвите и какавидите.

Кърлежи...

Подобно на бълхите, кърлежите са широко разпространени външни паразити. За разлика от бълхите, кърлежите обикновено не предизвикват дразнене и сърбеж. Това им позволява дълго време да се хранят с кръв, без някой да ги забележи.

Как се маха кърлежПреди да се нахранят кърлежите са много малки и почти не се забелязват. Когато се нахранят обаче увеличават значително размера си и се виждат по - лесно.

Тяхното премахване е доста трудна задача, особено за хора, които нямат опит. Затова, ако забележите кърлеж по домашния си любимец най - добре е да посетите ветеринарна клиника.

Има някои видове кърлежи, които представляват сериозен риск за домашните любимци и хората. Те могат да пренасят някои доста сериозни болести, като Лаймска болест например. Отново най - добрия ви ход са превантивните действия, а не да реагирате, след като проблема се е появил.
 
Повечето кърлежи се крият във високата трева и се прикачат към животните и хората, които минават покрай тях. След това кърлежа се движи по тялото на гостоприемника, докато намери подходящо място, за което да се закрепи.
 
Най - добрата възможна защита е ефективната превантивна дейност целогодишно или през периодите, в които са най - активни кърлежите. Консултирайте се с ветеринар за това кой е най - ефикасния продукт, подходящ за вашето куче.

Може да намалите риска от заразяване с кърлежи, като редовно косите тревата на двора си (ако живеете в къща). Когато излизате на по - дълга разходка в парка или сред природата е добре да носите дълъг панталон и блуза с дълъг ръкав. След разходките обстойно проверявайте домашния любимец за наличието на кърлежи.
Никога няма пълна защита!

Някои хора погрешно смятат, че животните им не са изложени на риск от кърлежи или бълхи и не предприемат действия за тяхното обезпаразитяване. Както може би се досещате това е много погрешно схващане. Не съществува такова нещо, като пълно премахване на риска. Домашните любимци се нуждаят от профилактика по всяко едно време!

Мислите, че ако отглеждате любимеца си само в домашна среда той е защитен? Помислете отново. Всеки е виждал буболечки или хлебарки в дома си. Бълхите и хлебарките също могат да се промъкнат. Дори котки, които се отглеждат само в дома или кучета, които излизат навън само за да ходят до тоалетна, могат да се заразят с паразити. Затова ефективно трябва да обезпаразитявате животните целогодишно.

Много хора погрешно смятат, че през определени сезони от годината няма риск от зараза с паразити. Това обаче не е точно така. Те са много издръжливи на климатичните промени и могат да се появят дори в най - студените месеци. Бълхите дори увеличават популациите си през есента.

Дръжте паразитите далеч от животните! Профилактика...

На пазара днес има различни продукти, които предлагат защита от ектопаразити. Добре е да се консултирате с ветеринар, който да препоръча най - подходящия продукт за здравето и нуждите на животното.

Представяме ви различията между оралните продукти (тези, които кучето приема през устата) и продуктите с локално приложение (тези, които се нанасят върху кожата на домашния любимец).

Орални препарати за превенция:

  • Предлагат се под формата на овкусени таблетки, които са неустоими за повечето кучета
  • Не цапат
  • Не е нужно да се тревожите от случаен контакт с кожата (отстрана на деца или други домашни любимци) или изцапването на мебели и повърхности с препаратите.
  • Няма нужда да се притеснявате от това, че домашния любимец е решил да поплува или е време за баня (при локално приложимите препарати водата намалява значително тяхната ефективност)

Препарати за локално приложение:

  • Няма риск домашния любимец да повърне медикамента, тъй като не го поглъща
  • Не се притеснявате дали животното е погълнало таблетката
  • Добра алтернатива за животни, които отказват да приемат медикаментите орално

*Още за Паразити при кучето: ТУК

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...