Назад до По света

Слон, държан в окови, плаче от радост при спасяването му от 50-годишен плен

Индийски зоозащитници, съвместно с полицията, спасяват от робство Раджу - индийски слон, прекарал 50 години от живота си в плен на садистичните си "собственици". Запознайте се с историята на Раджу и вижте видеото от момента на неговото освобождаване.

Мъж от щата Утар Прадеш в Северна Индия държи окован във вериги и малтретира Раджу. През цялото време той ежедневно принуждава величественото животно да работи на улицата, като си протяга хобота, за да проси дребни монети от преминаващите туристи. Останалите неща като бонбони, хартиени и пластмасови опаковки, които му подават хората, са и единствената храна за слона.

Природозащитниците започват да се интересуват от съдбата на животното преди около година. Оказва се, че то е било препродавано 27 пъти, а последният му купувач не притежава документи за собственост върху него.

Така групата от 10 ветеринарни лекари, 20 еколози и шестима полицаи успява да му го отнеме, съобщава DailyMail. Насилникът му не се съгласява да го освободи доброволно, защото слонът е негов източник на средства.

Според един от участниците в спасителната мисия, единственото усещане, което познава Раджу до момента, е болката. При всяко негово движение веригите и шиповете, впити в плътта му, са я разкъсвали до кръв. Затова и освобождаването му затруднява допълнително активистите, които с всички сили се опитват да не му причиняват повече болка.

Акцията се провежда посред нощ, за да бъде предотвратено прегряването на животното вследствие от жарките слънчеви лъчи. Невероятно, но през цялото време Раджу запазва спокойствие. По думите на ветеринарните лекари, докато отстраняват веригите, той за пръв път в живота си е почувствал надежда за свобода. Екипът се изумява, виждайки сълзите, които се стичат по лицето му по време на спасяването.

"Слоновете са не само величествени, но и много интелигентни животни. Доказано е, че изпитват чувство на скръб, така че само можем да си представим какво мъчение е бил за него този половин век", казва д-р Ядурай Кадпекар.

Раджу е изпратен в спасителен център за диви животни, където е напоен и нахранен добре. Раните му са почистени внимателно и са му предоставени необходимите медицински грижи. Той е пуснат на свобода в специализиран резерват, където ще прекара остатъка от своя живот с достойнство, без страдание и болка.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Ева
Оня индиец има сериозни психически проблеми. Милото слонче! Слава богу, че са го спасили!
yulia cvetcova
gospod da go nakaje tozi koito e macil takova dobro jivotno da go okovat sega nego 50 god i taka i toi da prosi za hhrana idioti
зико
Нямя по-голям звяр от мангала.само смърт
Анонимен
Смърт за всички мангали
Анонимен
по-голяма злина от човека няма!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...