Назад до Кучета

Ухапване от змия при кучето - Първа помощ

От всички животни, които биха могли да станат причина за отравяне на кучета, всяка година змиите заемат едни от първите места по брой отравяния.

Кучето може да бъде ухапано както от отровна, така и от неотровна змия.

Най - общо казано, ухапванията от неотровни змии приличат повече на драскотини и не предизвикват съществено подуване, зачервяване или болка.

Признаците за ухапване от отровна змия зависят най - вече от мястото на ухапването, от количеството отрова, впръскано в раната, от общото здравословно състояние и възрастта на кучето.

Повечето ухапвания се получават в областта на лицето и краката, защото при срещите си със змии кучетата обикновено душат по земята.

Признаци при ухапване на кучето от змияУхапано куче от змияПериодът за възстановяване на болните, невръстните и много възрастните кучета може да се окаже по - продължителен.

Някои кучета са особено чувствителни към змийската отрова, поради което е възможно вследствие на такива ухапвания да получат анафилактичен шок, но това се случва рядко.

Основните симптоми на ухапване от отровна змия са:

 • Подуване, болка, зачервяване на мястото не по - късно от 20 минути след ухапването
 • Две малки точици (трудно забележими поради подутината) от зъбите на змията
 • Куцане, ако ухапването е върху крака
 • Повръщане
 • Диария
 • Учестен пулс
 • Шок

Първа помощ

 1. Обездвижете максимално кучето, защото всяко движение би увеличило проникването на змийската отрова в организма. Ако е възможно, носете го, вместо да го оставите само да ходи.
 2. Ако разполагате с кола, незабавно го транспортирайте до най - близката ветеринарна клиника. Ако сте видели змията, бъдете готови да я опишете подробно, тъй като това ще помогне при избора на противоотрова. Обърнете внимание на цвета и окраската на змията. Не доближавайте змията и не правете опити да я убиете.
 3. Ако дишането на кучето Ви е затруднено, освободете дихателните му пътища.
 4. Ако ухапването е върху крака, поставете го в такова положение, че кракът да се намира под нивото на сърцето  и приложете натиск с ръка или с плоска стягаща лента (не турникет) между мястото на ухапването и сърцето. Можете да оставите лентата не повече от два часа. (Потъмняването на кожата под лентата е знак, че е прекалено стегната). След това обездвижете крака с помощта на шина.
 5. Окажете първа помощ като при шок.
 6. Не промивайте раната, защото това може да увеличи проникването на отровата.
 7. Не налагайте раната с лед, защото това може да доведе до измръзване на кожата, без обаче да повлияе върху разнасянето на отровата.

Не правете върху раната никакви срезове и не се опитвайте да изсмуквате отровата, защото съществува опасност тя да проникне и във вашия организъм.

Фигура

Какво се прави при ухапване от змия при кучетоГоре вляво - когато ухапването от змия е върху крака на кучето, поставете възглавница под горната част на тялото му, така че засегнатият крак да бъде под нивото на сърцето.

Горе вдясно - завържете парченце плат или марля около крака между мястото на ухапването и сърцето. Тази превръзка трябва да прилепва, но все пак да е възможно да подпъхнете пръст под нея.

Долу - за да обездвижите крайник, ухапан от змия, увийте го целия с вестник или списание и фиксирайте здраво с лейкопласт или някаква друга подобна лепенка.

Забележка

Ухапване от змияАко предполагате, че кучето Ви е ухапано от неотровна змия, не отлагайте нито с минута отвеждането му във ветеринарна клиника.

Необходимо то да бъде лекувано срещу евентуални бактериални инфекции, които е вероятно да се развият при подобни обстоятелства.

Рейтинг:
3.7/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

5.
Добре и благодарим за информацията заведох ме го и сега е добре ...Нямаше го онова тресене и треперене ,като преди няколко дни и вече на урината му няма кръв това е добър резултат който ни зарадва повече и ни даде сили ...да се борим заедно с мъника ...Ако има нещо друго свързано с него ще се радваме от вашият съвет ....
4. д-р БауБау
До 3. - всяка клиника е индивидуална относно своите ценови листи и начин на плащане. В голяма част от клиниките има и разсрочено плащане, ако се разберете с лекарите. Бихте могли да плащате на части.
3.
Добър ден искам да знам ако на едно животно има нужда от спешна помощ ,но стопаните му искат да му помогнат ако е ухапано по време на разходка от змия и ако го закарат веднага на лекар ...По спешни случай плаща ли се веднага или първо трябва животното да се възстанови и чак тогава ....нали като нас хората дали е по спешно пак се плаща но още същият ден а не да чакат да се излекуваме същото ли е при животните ...Надявам се да получа отговор и съвет ...Не сме ветеринарни лекари но искаме да се управи кучето ...И дане го гледаме да страда но за всичко трябва и средства но това не е по силите ни ..Благодаря за вниманието ...Ще очакваме отговор ..!
2. д-р БауБау
До 1. Анонимен - тук описано всичко :) http://izsledvania.baubau.bg/%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5
1. Анонимен
Как се проверява пулса на куцо?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...