Назад до Вълк

Вълк

  1. Вълк
  2. Основна характеристика на вълка
  3. Биология и поведение на вълка
  4. Исторически данни за вълка
  5. Интересни факти за вълка

Биология и поведение на вълка

Какви животни нападат вълцитеКакво ядат вълцитеВълкът е заклет враг на всич­ки диви и домашни животни. Той на­пада диви кози и пра­сета. Нерядко негова жертва стават овци, крави, коне.

Когато не може да хване някоя по - едра плячка, той ло­ви мишки, гущери, жаби и дори насекоми. По време на тежка зима не се отказва даже от мърша, а прегладнелите вълци в тежка зима раз­късват някой по - слаб свой събрат.

Вълкът използва една изпита­на ловна стратегия през зимата. По време на лов той почти никога не из­лиза сам, а напада групово. Вълчата глутница си има свой водач, на ко­гото всички се подчиняват.

Всеки вълк се движи в лек тръс и стъпва точно в стъпките на водача. Така образуваната права линия от стъпки създава впечатление, че е вървял са­мо един вълк. Щом открият жертва­та си, един от тях я подгонва на­стойчиво и мълчешката. Останали­те вълци се пръскат наоколо и чакат жертвата да мине близо до тях. Ако тя има късмет да избяга от устата на първия преследвач, почти няма възможност да стори това от следващите вълци.

През тежки зими вълчата глут­ница изминава денонощно десетки километри в търсене на плячка. Тя издържа по цяла седмица без храна, но когато я намери е ненаситна.

Ед­ин вълк може да изяде до 20 -тина килограма месо наведнъж. Това, което го прави най - вреден хищник у нас, е вълчата жажда да унищожи повече животни, отколкото сам мо­же да изяде.

Размножаване

Размножаване при вълцитеЗащо вият вълцитеРазмножителният период на вълка е от декември до март.

Мъжките водят жестоки борби за женските. Образувалата се брачна двойка се усамотява и си избира място за леговище. Избират места, които са близо до водоем.

Вълчицата ражда обикновено 5 - 6 вълчета.

Младите вълчета, отгледани като малки от човека, често стават питомни като ку­чета. Обикновено след втората си година те започват да подивяват.

Вой

Има различнични хипотези за вълчият вой.

Според някои от тях, чрез своя вой вълците най - вероятно общуват помежду си.

Според други хипотези, вълците използват воят за комуникация помежду си, когато са на далечни разстояния и когато искат да извикат свой събратим от глутницата на определено място.

Рейтинг:
2.8/5 на базата на 6 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

От Вълкът
Вие в България сте толкова тъпи, че дори и не знаете че сте тъпи!
Аутизъм
Само аз ли получих 6 тумора на мозъка след като прочетох няколко от коментарите?
николай
Вълцитеса царе в горите ниесме саре в в градовете и селата но дане збравяме че ниесме най големите хишници
самотния стар вълк с едно ухо
със или без вълк, един ден слънцето ще погълне земята !!!!
ДИМИТЪР
Вълкът не разсъждава но печели.Ние разсъждаваме но ще загубим както вълците така и природата и накрая СЕБЕ СИ....
Виж още отзиви
Коментирай
loading...