Назад до Възпаление на околоаналните жлези

Възпаление на околоаналните жлези

  1. Възпаление на околоаналните жлези
  2. Етиология и патогенеза на Възпаление на околоаналните жлези
  3. Клинични признаци при Възпаление на околоаналните жлези
  4. Диагноза, развой и прогноза на Възпаление на околоаналните жлези
  5. Лечение на Възпаление на околоаналните жлези

Етиология и патогенеза на Възпаление на околоаналните жлези

Причини за възпаление на околоаналните жлезиСпоред някои автори причина за заболяването е продължителното хранене на кучетата с меки, воднисти и лишени от кости храни.

Това довежда до силно размекване на изпражненията, което затруднява отделянето на образувалия се секрет в тези жлези.

Нормално при животни, хранени с твърди храни, съдържащи най - често кости, изпражненията са достатъчно твърди, за да притиснат отвътре аналните торбички и жлези и секретът им да бъде изтласкан навън.

Според други автори заболяването се предизвиква от силно ограниченото движение на домашно отглежданите кучета, което допринася за задържането на секрета.

Секретът на аналните жлези при здравите кучета е с течна консистенция и в малко количество, като неговата миризма не е много неприятна.

При неговото задържане той става с по - гъста консистенция, дори се превръща в кремоподобна, лошо миришеща (воняща) маса със сивожълтеникав или сиво - черен цвят.

Задържаният секрет става благоприятна среда за развитие на патогенни микроорганизми, които попадат отвън.

Тъй като жлезите са до ануса, бързо се размножават и отделят токсини и други дразнещи вещества, които предизвикват възпаление.

Резорбирането на отделените токсини много често сензибилизира организма на заболялото животно.

Това довежда до възникване на алергични състояния, като ревматизъм, екземи и др.

Рейтинг:
3.0/5 на базата на 5 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Отзиви

Ж
Въпрос: Здравейте.Имам чихуахуа на 3години.От известно време се схваща,след като е лежала .Това се случва за една -две крачки ,след това се оправя.Иначе тича,подвижна е.Въпросът ми е дали би могло да е заболяване на стави и е нужна спешна консултация или мога първоначално да давам някакви добавки и да започна диета ,тъй като тежи 3.500кг.Благодаря !
Искам да попитам , препоръчват ли се пилешките шийки за да не се възпальват аналнине жлези на кученца?
Маги
Здравейте, бихте ли споделили каква трябва да е диетата за да се предотврати честото изтискване на аналните жлези при малките кученца? Благодаря предварително!
Люси
Здравейте. Преди 2 седмици заведохме кучета да му премахнат зъбен камък с ултразвук (без приспиване) + къпане (за първи път за 3,5 години на чуждо място. Досега аз го къпех). Дойде хубаво миришещ, подстригали са го с машинката около дупето и пишоната. След преминаването на силна миризма на парфюм се появи една неприятна миризма, от дупето. Досега нямахме такъв проблем, засега не виждам някаква течност. Леко е подуто, но може така ми се стори - винаги е бил рошльо там... Какво ли може да бъде, да чакам ли още или да го водя на ветеринар?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...