Назад до Възпаление на околоаналните жлези

Възпаление на околоаналните жлези

  1. Възпаление на околоаналните жлези
  2. Етиология и патогенеза на Възпаление на околоаналните жлези
  3. Клинични признаци при Възпаление на околоаналните жлези
  4. Диагноза, развой и прогноза на Възпаление на околоаналните жлези
  5. Лечение на Възпаление на околоаналните жлези

Лечение на Възпаление на околоаналните жлези

Необходимо е посещението при ветеринарен лекар, който най - добре ще прецени какво да направи в зависимост от степента на възпаление.

Не се препоръчва да се опитвате да изстисквате жлезите сами вкъщи, тъй като това може още повече да задълбочи процеса.

Как се лекува възпалението на околоаналните жлезиЛечение на Възпаление на околоаналните жлезиВажен момент в лекуването е изстискването и изпразването на възпалителния ексудат от аналните жлези. Това се постига с ръка, като с палеца и показалеца отдолу нагоре се притиска основата на ануса при силно опъната към гърба опашка.

Добър лечебен ефект се постига, когато след изтискването се направи промивка на аналните торбички със слаби дезинфекционни разтвори (от 0,1%-ов калиев перманганат, риванол и др.) със специално изкривена за тази цел игла от спринцовка.

При тежки инфекции се препоръчва включването в синусите на олеозни антибиотикови препарати за по - продължително действие, а така също и парентералното инжектиране на антибиотици с широк спектър на действие, витамин В1 и др. средства по преценка на лекаря.

При упорити случаи с развитие на фистули и некроза на жлезите се пристъпва към оперативно отстраняване на аналните торбички.

Профилактика

В профилактично отношение се препоръчва осигуряване на по - продължителна разходка и даване на храна с по - твърда консистенция.

Рейтинг:
3.8/5 на базата на 4 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Ж
Въпрос: Здравейте.Имам чихуахуа на 3години.От известно време се схваща,след като е лежала .Това се случва за една -две крачки ,след това се оправя.Иначе тича,подвижна е.Въпросът ми е дали би могло да е заболяване на стави и е нужна спешна консултация или мога първоначално да давам някакви добавки и да започна диета ,тъй като тежи 3.500кг.Благодаря !
Искам да попитам , препоръчват ли се пилешките шийки за да не се възпальват аналнине жлези на кученца?
Маги
Здравейте, бихте ли споделили каква трябва да е диетата за да се предотврати честото изтискване на аналните жлези при малките кученца? Благодаря предварително!
Люси
Здравейте. Преди 2 седмици заведохме кучета да му премахнат зъбен камък с ултразвук (без приспиване) + къпане (за първи път за 3,5 години на чуждо място. Досега аз го къпех). Дойде хубаво миришещ, подстригали са го с машинката около дупето и пишоната. След преминаването на силна миризма на парфюм се появи една неприятна миризма, от дупето. Досега нямахме такъв проблем, засега не виждам някаква течност. Леко е подуто, но може така ми се стори - винаги е бил рошльо там... Какво ли може да бъде, да чакам ли още или да го водя на ветеринар?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...