🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Общи

Загадката - Снежен човек

В миналото ...

Загадката "Снежен човек" датира от много дълго време. Първите сведения за това загадъчно същество и за оставени от него следи по снега дава още през 1887 г. полковник У. А. Уедъл в своята книга "Приключения в Хималаите".

Първият бял човек, за когото има сведения, че е видял Йети (така наричат шерпите тайнствения високопланински обитател), е известният хималайски изследовател Хенри Елуис. Той "срещнал" Снежен човек през 1906 г. в Тибет.

Елуис имал навика да записва и да прави рисунки на всичко по - забележително, което е видял. За съжаление по - късно неговите записки са изгубени.

След Елуис и други изследователи и пътешественици в Хималаите съобщават, че са видели следи или дори самия снежен човек в различни райони на тази най - висока планинска система - от границите на Бирма до Каракорум.

Въпросът за Снежния човек нашумява в цял свят, след като вестници и списания във всички културни страни публикуват направената от известния английски алпинист Ерик Шиптън през 1951 г. снимка на стъпка на това тайнствено същество.

Шиптън се натъква на следи по снега от Снежен човек в района на Еверест, когато през същата година проучва възможността да се изкачи върхът от юг - откъм Непал. На публикуваната снимка ясно се е виждала стъпка в снега, която прилича на стъпка от бос крак на човек.

От следата е личало, че палецът е много къс и е разположен доста назад от останалите пръсти. Пръстите са били също къси, а стъпалото - широко. Според някои антрополози в отпечатъка от крака на снежния човек се съчетават някои белези на маймуна и на човек. Дължината на стъпката е била 32 см.

След публикуването на снимката на Ерик Шиптьн интересът към Снежния човек все повече нараства и през 1954 г. се провежда първата експедиция за търсене на загадъчния Йети. Тя се финансира от английския вестник "Дейли мейл" и неин инициатор и ръководител е сътрудникът на вестника журналистът Ралф Изард.

В експедицията са участвали и няколко души зоолози и антрополози.  Тази   първа  експедиция не е  постигала основната си цел - участниците в нея не успяват да видят Снежния човек. Те попадат обаче неколкократно на негови следи по снега, които проследяват на десетки километри разстояние.

Доказателство за ЙетиОсвен това участниците в експедицията виждат в два манастира скалпове, за които монасите твърдят, че са от снежен човек, и вземат козина от тях. В трети манастир им дават късче кожа, за която също казват, чс е от Йети.

По - късно някои специалисти, които изследват в Англия козината от скалповете, не могат да установят на какво животно принадлежи тя, но изказват мнение, че кожата на скалповете е снета може би от гърба или от рамото и после изкуствено й е придадена съответната форма.

Експедицията записва и разказите на различни шерпи, които твърдят, че са виждали лично Йети или са слушали неговите викове и крясъци.

По - късно се организират и други експедиции за търсене на Снежния човек. През 1957 и 1958 г. са се провели две такива експедиции. Те са били финансирани от американския милионер Т. Слик. Ръководител и на двете експедиции е бил американският зоолог Джералд Ръсъл, който участвал в експедицията на Ралф Изард.

Тези две експедиции са имали за цел да докажат загадачния  високопланински обитател по южните склонове на Хималаите в Непал, като използват за това и кучета следотърсачи. Но и този път участниците в тях не са успели да видят Снежния човек. Те са попаднали само на негови следи по снега, които фотографират, като от най - хубавите стъпки изготвят и гипсови отливки.

Едманд ХилъриС търсене на Снежния човек се заема и един от двамата първи покорители на Еверест - световноизвестният новозеландски алпинист сър Едмънд Хилари.

Той е ръководил през 1960 - 1961 г. експедиция в Хималаите, която освен търсене на легендарния Йети е имала за основна задача да изследва и какви промени настъпват в човешкия организъм при дълго пребиваване на много големи височини.

Експедицията се е финансирала от няколко организации и е била много добре екипирана. По отношение на Снежния човек резултатите от нея са били следните:

Участниците в експедицията и този път не са успели да видят загадъчния обитател на Хималаите. Те се натъкват само на следи по снега, за които шерпите твърдят, че принадлежат на Йети.

Според участниците в експедицията тези следи са оставени от различни животни, най - вече от един или от два вида мечки. Под влияние на силното слънчево греене и сухия планински въздух следите по снега бързо се деформират и увеличават размерите си.

Участниците в експедицията са изследвали и два скалпа, които се пазят в манастирите Кхумджунг и Пангбоче, за които монасите твърдят, че са от снежен човек.

Козел СерауТези два скалпа обаче се оказват фалшификати - те били изготвени от кожата на известни животни, най - вероятно от кожата на дивия козел, наречен Серау.

Повечето от костите на една китка, за които също така се е твърдяло, че принадлежат на Йети, се оказват кости на човек и само някои от костите, които са свързани с тел, имат животински произход.

Въз основа на всичко това участниците в експедицията са стигнали до извода, че Йети е само красив мит.

Това мнение не се възприема обаче от всички и от време на време и след тази експедиция са  продължили да се появяват съобщения в средствата за масово осведомяване за Снежен човек в Хималаите.

Едно неочаквано съобщение отново е поставило на дневен ред въпроса за съществуването на загадъчното същество. Съобщението е от един непредубеден, световноизвестен човек, който в миналото дори е заявявал, че смята Йети за мит и че да се търси това загадъчно същество е само губене на време.

Райнхолд МеснерЧовекът е Райнхолд Меснер - първият алпинист, изкачил всички 14 върха на нашата планета, които са с височина над 8000 м.

След като през 1986 г. слиза от последния изкачен от него осемхилядник - връх Лхоце в Хималаите, Меснер заявява, че е видял на два пъти Йети.

Това станало не в района на снеговете, а по - ниско - сред високопланинските гори. На около 4200 м височина той видял някакво необикновено същество, което се придвижвало на два крака. Ръстът му бил около 2 м. Тялото, с изключение на лицето, било покрито с гъста черна козина.

По - нататък Меснер е казал, че след като знае точно мястото, където трябва да се търси Йети, той ще организира специална експедиция в този район.

Днес ...

Според последни данни, Йети вече е заловен. Това е станало в планински район на Ингушетия.

Според данни и дори видео (в интернет) Йети се намира в клетка в местен зоопарк. Дали това е вярно на 100 % ...

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. raq
lelelelelelelelelelleelelelllllleeeeeeeee
Виж още отзиви
Коментирай
loading...