Назад до Диви животни

Катерица

  • Лат. Sciurus vulgaris
  • Семейство Катерици
  • Разред Гризачи

Случвало ли Ви се е, когато сте в някоя гора, да падне пред Вас като от изневиделица някой лешник или жълъд?! Ако в същото време сте чули и шум отгоре, вероятно сте вдигнали глава нагоре.

Там, високо сред клоните, стои неподвижно някакво тъмно ка­фяво животинче с бяла окраска на гърдите и дълга пухкава опашка. Стои и из­веднъж със скок изчезва сред клонаците. Това е катеричката.

Навярно сте чели и знаете много този красив горски обитател. Но има и неща от неговия живот, които може да не знаете. Ето някои от тях.

Разпространение

Най - честите местообитания на катерицата са:

  • Европа
  • Сибир
  • Западна Азия
  • Корея
  • Монголия
  • Китай
  • Япония

Биология и поведение

Катерицата може да прави скокове от по 4 - 5 метра, когато скача от едно дърво на друго. Опашката й е дъл­га и пухкава и при скок има почти парашутно предназначение.

Какво яде катерицатаБиология на катерицатаКогато е клекна­ла на задните си крака, тя стои като въпро­сителна, откъде­то е и научното й латинско име сцирус, т. е. "питанка" (стар, разговорен термин за въпросителен знак).

Нейната дълга опашка служи като кормило, кое­то определя посоката на скока. Ако пък скача към земята, опашката й служи като "парашут".

Любимото място на катерицата са дърветата и ловко скача от клон на клон и от дърво на дърво. На земята слиза обикновено, за да пие глътка вода или да се подслади със зрели диви ягоди, или бързо да при­бяга до близкото дърво. Но поня­кога лисица или златка я просле­дяват и успяват да я уловят, пре­ди да се е пока­терила отново на дървото.

С предните си крайници при­държа като с ръ­це своята вкусна порция жълъд, лешник, орех или пък шишарка с калорични семена.

Зъбите на катерицата са приспособени за гризане. Твърдите плодове се разчупват от силните резци и после се стриват от гъсто разположените един до друг кътници.

Катери­цата няма кучешки зъби. Храносмилателната й система е много удължена за по - добро смилане на растителна храна. Дължината на червата й е около 10 пъти по - го­ляма от самата нея. Но понякога катеричката си хапва и малки птиченца в гнездата им.

Къде зимува катерицатаКогато наближи зимата, катери­цата търси дупка, където да прежи­вее студовете. Често тя използва изоставени птичи гнезда, в които презимуват и по 2 - 3 катерички.

Понякога дори се зарива и в голе­мите надземни горски мравуняци, тъй като тогава мравките са се преселили в подземните галерии на гнездото.

Малките катерички се отглеж­дат единствено от майката. Още пре­ди те да са се родили, бащата бива изгонен от хралупата - той и без то­ва не се грижи за своите деца.

История

Връзка на катерицата с КитайЕдин от най - далечните предци на катерицата е ПТИЛОДУСЪТ.

Той е обитавал Европа, Централна Азия и Северна Америка преди 100 милиона години.

Катериците са били изобразявани и на различни китайски рисунки, датиращи отпреди 700 го­дини.

Рейтинг:
1.5/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

6.
mnogo e blagorodno,tova koeto pravite-jivotnite trqbva da se obichat
5. таня
ТЕРАСАТА МИ СЕ ПОСЕЩАВА ОТ ЕДНА МНОГО МИЛА КАТЕРИЧКА НА КОЯТО ОСТАВЯМ ВСЕКИ ДЕН ОРЕХИ И Я НАБЛЮДАВАМ КАК ГИ ЯДЕ
4. СИСИ
Вярно е! Те са много сладки! Обожавам ги!
3. васи
много обичам катеички заштото имат рунтава упашка и излиза че е вярно катеричките живаят в храмупи слухт е верен
2. Анонимен
васи много са сладки
1. анонимен
Колко са сладички обожавам ги
Виж още отзиви
Коментирай
loading...