Назад до Котки

5 лесни начина да направите котката си по - щастлива

Повечето хора погрешно смятат, че котките са достатъчно самостоятелни и нямат нужда от по - специално отношение, за да се чувстват щастливи.

Но всъщност, ако отделите малко време да подобрите средата на живот на котката си, ще постигнете много положителни резултати.

Има няколко бързи и лесни промени, които може да направите в дома си. По този начин котката ще се забавлява повече докато ви няма, а и тези подобрения няма да ви струват почти нищо. Вижте ги!

1. Направете дома си подходящ за котки

Това е един от ключовите фактори, за да бъде вашата котка щастлива. Целта може да бъде постигната много лесно, като например разместите малко мебелите из дома си или малко по - трудно, като например изградите места за катерене или външни заграждения в двора си.

Идеята тук е да задоволите природните инстинкти на котките да се катерят, настаняват на високо, драскат и да имат усещане за собствена територия. Трябва да започнете, като наблюдавате предпочитанията на котката (дали обича да стои високи места или ниско долу, как обича да си остри ноктите - хоризонтално или вертикално) и след това предприемете необходимите действия.

Едно от нещата, които можете да направите, е да разместите мебелите и да добавите етажерки по стените, ако се налага, така че котката да може да се движи из цялата стая, без изобщо да слиза на земята.

Друга интересна идея е да направите така наречения котешки телевизор. Направете хранилка за птици до някой от прозорците и лесен и удобен достъп за котката от другата страна. Така котката ще се наслаждава на птичките, които идват да си похапнат.

2. Пренесете в дома си някои неща от външния свят

В дивата природа котките обичат да дъвчат трева. За да задоволите тази естествена необходимост на вашия любимец, може да сложите сандъче със зелена трева, която да дъвче. По този начин ще защитите и собствените си стайни растения от изяждане.

Също така може да донесете отвън подходящ сух клон от дърво, който котката да използва като естествено драскало за нокти. И ето че вниманието й от новата тапицерия на дивана ще бъде отвлечено.

3. Разнообразете времето на котката с игри

Ежедневно планирайте различни интерактивни игри с котката си. Можете да използвате пръчка за игра с прикрепено в края й перо или друг атрактивен предмет.

Накарайте котката си да скача и гони играчката, както би направила с плячка в дивата природа.

Може също така да й оставяте играчки, с които да се забавлява докато вас ви няма у дома. Старайте се само те да не са от канап, прежда или гумени ленти, защото може да се задави.

Все по - популярни стават играчките с валериана, които правят котките много щастливи. Все пак преди закупите такава играчка на своята котка, е добре да се консултирате с ветеринарен лекар.

4. Създайте предизвикателство

Докато сте далеч от дома, котката може да се бори със скуката, като си играе. Играчките пъзели са чудесен начин за забавление на котките.

При определено движение те освобождават някакво дребно лакомство, като по този начин насърчават естествения инстинкт на котката да ловува плячката си.

Може да оставите такива играчки сутрин, като отивате на работа или вечер, преди да си легнете. Поставете ги на място, където котката лесно ще ги открие.

5. Разнообразявайте обстановката

Котките лесно се отегчават. Ето защо редовно трябва да променяте заобикалящата ги среда. Ако имате дърво за катерене, го местете на различни места из стаята.

Сменяйте и играчките. Приберете старите играчки за определено време, след това ги изкарайте отново.

В повечето случаи котката ще им се зарадва като на нови!

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1.
лау
Виж още отзиви
Коментирай
loading...