Назад до Котки

Помощ! Котката ми проявява проблемно поведение, виждайки животните навън!

Котките са силно индивидуални животни и поради това поведението им може да варира значително. Много домашни котки например, проявяват проблеми в поведението си, когато се засекат с улична котка.

Стопаните не осъзнават, че домашните им котки в повечето случаи са възприемани като заплаха от страна на уличните котки или котката на съседите. В много случаи хората остават изненадани или разочаровани, когато научат от съседите, че котката им е проявила агресия или си е просила храна от тях. Този проблем е на лице, когато пускате домашната си котка свободно да се разхожда навън. Така няма как да знаете дали тя си взаимодейства с останалите котки в квартала и дали се стига до конфликтни ситуации.

Други стопани предпочитат да държат котките си само у дома, тъй като по този начин животът им се удължава и рисковете за животното са значително по - малко. То е защитено от агресия и инциденти от страна на други животни, хора, автомобили и пр.

Котките ни гледат с жив интерес през прозореца уличните животни, които се навъртат около къщата. Понякога домашните котки се стресират, когато наблюдават чужда котка в близост до тяхната територия.

При най - тежките случаи домашната котка може да се разстрои до такава степен, че да започне да се държи агресивно с всяко живо същество, което й се изпречи на пътя (друга домашна котка, какъвто и да било домашен любимец и дори към членовете на семейството).

Освен това, стресът, който преживява животното, може да го накара да ходи до тоалетна на неподходящи места в жилището. Понякога уличните котки умишлено идват в близост до дома ви, за да го маркират с урина.

Отворените прозорци и врати или вентилационната система могат да пренесат чуждата миризма в къщата и това да повиши още повече стреса на домашната котка. Нейният отговор се изразява в маркиране на територията от вътрешната страна на къщата.

Какво да направите, за да държите чуждите животни далеч от дома си?

1. Ако става въпрос за котка на съсед, която се шляе из квартала, може да поговорите с него и да му обясните какъв е проблемът. Културно го помолете да вземе необходимите мерки и да ограничи достъпа на любимеца си до вашата собственост.

Стопаните, които пускат котките си да се разхождат свободно навън, често не осъзнават какви вреди може да нанася техният домашен любимец.

2. Използването на възпиращи механизми е един чудесен начин да държите чуждите животни далеч от дома си. Такива устройства притежават сензори за движение и когато котка или друго животно пресече двора ви, започват да издават силен звук, който ги прогонва.

Има и устройства, които се свързват към градинския маркуч и пръскат с вода, когато се доближи натрапник.

Тези устройства трябва да се поставят на места, които чуждите котки често обичат да посещават.

Котките са хищници, но също така стават жертва и на по - големи животни, поради което не обичат да бъдат изненадвани.

Затова, когато бъдат стреснати от устройството, което сте поставили, няма да припарят до двора ви с дни, а може би дори и седмици.

3. Може да ограничите или премахнете местата, от които котката ви има изглед към двора. Това няма да спре котката ви от това да чуе или помирише други животни, но в повечето случаи липсата на визуален контакт им действа успокояващо.

Пуснете щорите или покрийте с фолио долната част на прозорците, до които котката има достъп. По този начин животното ще се радва на слънчевата светлина, а няма да може да вижда навън.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. Никол 17
Хм...
Виж още отзиви
Коментирай
loading...