Назад до Котки

Грижи за котешките нокти

Трябва ли да се полагат грижи за ноктите на Вашата писана?

Хората, които отдавна отглеждат котки у дома, ще кажат "Да", но някои ветеринари не са така категорични.

Когато любимото Ви мъркащо същество безжалостно започне да драска с нокти по новата дамаска на креслото или дивана Ви, веднага ще Ви стане ясно, че нещо трябва да се направи. Най - радикалното и уместно решение е да му изрежете ноктите. Труден, но не и невъзможен процес.

Как се режат котешките ноктиСеднете удобно, гушнете животното и докато му говорите нежно и внимателно изрежете порасналите нокти. После леко ги изгладете с пиличка, ако се налага.

Ако не се справите сами, помолете някой от семейството или приятел да Ви помогне. Ако процедурата е непосилна за Вас и котката не стои, ветеринарният лекар ще Ви спести "готитбата".

Има ветеринари, които не са съгласни с този тип процедура, защото според тях изрязването на ноктите, освен стресиращо и болезнено за котката, може да доведе и до проблеми с лапичките, с придвижването, а оттам и с някои вътрешни органи.

Как да постъпите?

Посъветвайте се с ветеринаря си. Ако той каже "Не", купете на животното играчки, които да го предразположат да си остри ноктите на тях, а не на мебелите Ви.

Още по темата ...

Падане на котешките нокти

Стопаните на котки са свикнали да намират козина от своя домашен любимец навсякъде из къщата си, но са малко объркани и притеснени, когато видят нокът забит в дивана или на някое друго място, където котката обича да си точи ноктите. Реакцията на много хора е да вземат нокътя и бързо да отидат при ветеринарния си лекар, за да се посъветват с него.

Какво причинява падането на ноктите?

Как се режат ноктите на коткаДобрата новина за всички собственици на котки е, че това е напълно естествен процес и дори е полезен за котката. Ноктите са много важни за котката, тъй като тя ги използва за отбрана, катерене и лов.

Според ветеринари, когато ноктите нараснат прекалено много и се износят те се отделят, за да може на тяхно място да израсте нов по - остър нокът.

Обикновено котките сменят ноктите си  на всеки 2 - 3 месеца. Доста често, тази подмяна остава незабележима за стопаните.

Как да се грижим за ноктите на котката си?

Точейки ноктите си котките подпомагат тяхната подмяна. Котета, които никога не точат ноктите си могат да се нуждаят от допълнителни медицински грижи. Техните нокти ще израстат толкова много, че ще започнат да се подвиват и да пробиват лапата на котето.

Поради тази причина собствениците на котки трябва да осигурят на любимците си подходяща повърхност, на която да си точат ноктите.

Подрязването на ноктите на котето, подпомага процеса на смяна на ноктите, тъй като след като е изрязана ненужната част от нокътя котката няма нужда от много драскане, за да си смени ноктите.

Трябва ли да се режат ноктите на коткатаДори и редовното подрязване на ноктите не означава, че котките ще се откажат нацяло от това да драскат.

Много котки изпитват истинска наслада да си точат ноктите. Те просто изглеждат щастливи, когато ноктите им са забити в нещо и това е част от тяхното естествено поведение.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 3 оценки

Свързани продукти

Драскало хралупа с квадрат и топче
40.28
лв
изненада при поръчка над 60 лв
Драскалка -Пилон с топка - два размера
50.88
лв
изненада при поръчка над 60 лв
Драскалка Пилон
44.52
лв
изненада при поръчка над 60 лв
Драскалка
44.52
лв
изненада при поръчка над 60 лв
Драскалка
52.82
лв
изненада при поръчка над 60 лв

Отзиви

д-р БауБау
До 9. Диди - не го насилвайте, това е инстинктивно поведение и при желание от негова страна, само ще започне да точи ноктите си там! Ако видите, че го прави някъде другаде у дома (например на дивана, на стената) тогава го заведете при драскалката!
Котето ми няма нокти, малко е и изоставено
Диди
От два дена имам котнце в къщи и моля да ме посъветвате как да го науча да си точи ноктите на драскалка.
Мяу
Никога не съм рязала ноктите на котарака си, който вече е на 7 години. Има си драскалка, драска си само там и от време на време намирам обелените му нокътчета. Не избързвайте с рязането на ноктите и то сами, ако не ви е препоръчано от ветеринар.
д-р БауБау
До 6. Ели - при всяка котка ноктите растат с различно темпо и това зависи много и от това дали котето има уред за да ги "точи" (изпилява) у дома. Средно 1 път месечно е достатъчно. Относно кастрацията - след навършване на 7-8 месечна възраст, спокойно може да се подложи на кастрация.
Коментирай
loading...