Назад до Котки

5 съвета за доволна домашна котка

Не е нужно да пускате котката си свободно навън, за да я направите по - щастлива.

Извън пределите на къщата за животното има много опасности, на които в повечето случаи няма как да се реагира превантивно.

Котката може да бъде много доволна и ако живее само на закрито у дома.

За целта обаче трябва да се направят няколко подобрения в средата, които да облекчат и разнообразят живота на домашния любимец.

Предлагаме ви 5 полезни съвета как да направите това!

Мислете вертикално

Котките обожават да се катерят, затова трябва да им осигурите възможност да го правят. Катерушките са чудесно средство за разнообразяване живота на домашния любимец.

Те имат множество платформи на различна височина, които дават възможност на котката да се катери и да си почива като същевременно наблюдава от високо какво се случва в дома.

Това е много удобен аксесоар, особено ако отглеждате и куче. Котките са властни животни, затова ще бъдат много доволни от факта, че имат своя неприкосновена територия във високите и недостъпни части на жилището.

Добавете играчки

Всяка домашна котка трябва да има достатъчно играчки за гонене, за интерактивна игра и такива, в които да се крие. Някои от котешките играчки съдържат валериана.

Не всички котки обичат аромата на валериана, но повечето животни го намират за неустоим. Ако вашата котка е от тези, които са пристрастени към валерианата, може да ароматизирате нейните играчки и любими места, разтърквайки малко прясна билка върху тях. Това е напълно безопасно за котката и й носи голяма наслада.

Едни от най - забавните играчки за пъргавите котки са интерактивните. Това могат да бъдат специални ръкавици с прикрепени към тях лакомства, висящи на пръстите, лазерни показалки или гъвкави пръчки с нещо пухкаво за гонене в единия им край.

Важно: Ако си купите лазерна показалка, трябва много да внимавате да не осветявате с нея очите на котката!

Осигурете хубава гледка навън

Независимо от размера на къщата, котката ще разучи всичко подробно, само в рамките на няколко дни. Затова осигурете малко разнообразие на животното, като му предоставите лесен достъп до прозорците.

Може да поставите и хранилка за птици навън. Осигуряването на добра гледка обаче, е нож с две остриета. Ако дворът ви привлича улични или бездомни котки, домашният ви любимец може да се изнерви и дори да прояви агресия към вас.

Затова трябва да ограничите достъпа на чужди котки до двора си. Ако гледането през прозорците не носи нужния ефект, може да пробвате с телевизора. На пазара има DVD-та предназначени специално за котки. Те съдържат интересни картини и звуци, които веднага ще привлекат интереса на вашия любимец.

Сложете повече растения в дома си

Котките обичат да си похапват зелени растения. Трябва обаче, много внимателно да подбирате стайните растения, които отглеждате, защото някои имат токсичен ефект върху животните.

След като проучите кои растения са безопасни, може да се обзаведете с няколко нови саксии. За да предотвратите изравянето на пръст от саксията, е добре да поставите плътен слой камъчета върху нея.

Прекарвайте повече време с котката

Естествено, едно от най - важните неща, осигуряващи щастие на котката, е прекарването на повече време с нея. Игри, галене, груминг или просто компания, няма значение, тъй като котката ви обича и иска да прекарва колкото е възможно повече време с вас.

Отглеждането на котката в сигурна домашна среда е най - добрият начин за гарантиране на дълъг и щастлив живот на любимото ви животно.

За целта обаче, трябва да положите усилия и да направите закритата среда колкото се може по - разнообразна и интересна за пухкавата си красавица. Това няма да ви отнеме много средства и време, но ще заздрави забележимо връзката помежду ви.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...