Назад до Котки

Как да се отървем от котешката миризма?

Да премахнем миризмата на котка в апартамент е по - лесно, отколкото изглежда.

В действителност, има хора, които дори не я усещат. А някои зоозащитници твърдят, че неприятните миризми и котката са две неразделни неща и ако си вземем котка, то трябва да свикнем с нейните аромати, защото животното не може да промени природата си.

Но, оказва се, това не е необходимо и може да се отнася само за случаите, когато миризмата не надхвърля нормалното.

В моментите обаче, когато се касае до някаква патология, е препоръчително да вземем своевременни мерки. Затова ветеринарните лекари казват, че котката никога не би "направила беля" извън тоалетната си, ако няма причина за това.

Ето за какво могат да бъдат знак тези проблеми:

  • Котката не харесва тоалетната си - в този случай експериментирайте с нов съд или ново място, където да я поставите.
  • В жилището се е появила непозната нова миризма, която трябва да бъде "победена" от котката - новите обувки на стопанина или кожените чанти на гостите са отлична възможност да се напомни на света, че котката е шефът тук.
  • Стрес и тревожност - котките понякога са докачливи и отмъстителни и в същото време любящи и чувствителни. Ето защо те веднага усещат недружелюбното поведение на собственика си, както и дългото му отсъствие от дома. Това може да ги накара да покажат неодобрението си.
  • Здравословни проблеми - често котката подава по странен начин своите сигнали, гласящи: "Ехо, хора, вижте урината ми, нещо не е на ред!"

Как да премахнем неприятния аромат на котка в жилището си, ако той въпреки всичко се появи?

Във всеки случай, първо старателно съберете всички остатъци от урина или изпражнения по пода, като използвате тоалетна хартия или салфетки (те имат най - висока абсорбираща способност и са за еднократна употреба).

Сложете ги в добре затворен пакет и веднага ги изхвърлете от апартамента. Едва сега може да започнете ефективното чистене по един от следните начини:

  • Разредете оцет с вода в съотношение 1 към 4. Избършете пода с този разтвор и всички засегнати повърхности в жилището. Местата, "маркирани" от котката, поръсете със сода за хляб и тогава пак ги изчистете.
  • В 100 милилитра кислородна вода (водороден пероксид) сложете 1 супена лъжица миещ препарат. Избършете с този разтвор всяка мръсна повърхност, след което изплакнете обилно с вода.
  • На 1 литър вода сложете 15 капки йодна тинктура (5%). С получения препарат измийте пода в мястото на "белята". След това изпплакнете с чиста вода.
  • Поръсете вече чистите места с калиев перманганат.
  • В ъглите, където котката започне да се изхожда редовно, може да сложите от специалните препарати за отблъскване (обикновено са под формата на спрей), които може да намерите във ветеринарните аптеки.
Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...