Назад до Бяс при кучето

Бяс при кучето

Клинични признаци на Бяс при кучето

Инкубационният период при кучето обикновено в над 50% от случаите е между 10 и 60 дни. В много редки случаи той може да бъде по - кратък, но не по - къс от 7 дни или по - дълъг от 1 година.

Продължителността му зависи от мястото и характера на входната врата на вируса, от неговото количество и вирулентност, както и от имунното състояние на животното. Клиниката при кучето се характеризира с 3 форми: буен бяс, тих бяс и атипично протичащ бяс.

Буен Бяс

Най - често при кучетата се проявява буйният бяс. При него се наблюдават 3 последователни стадия:

  • Меланхоличен (начален) - St. prodromorum
  • Стадий на възбуда - St. exitationis
  • Паралитичен стадий - St. paraliticum

Началният стадий продължава от 1/2 до 3 дни. При него животното показва променливо настроение, като че ли има халюцинации, проявява сърбеж на мястото на ухапването, извратен апетит, повишена рефлекторна възбудимост, засилен полов нагон, затруднения при дефекация и уриниране, диария с вонещи или кървави фекалии.

В края на меланхоличния стадий се наблюдават затруднения в гълтането, парализа на дъвкателните мускули и като следствие от това слюнотечение и промяна в гласа.

Форми на БясСтадият на възбуда продължава 3 - 4 дни. При него животното се стреми да тича и хапе. Проявява агресивност към хора и животни (дори и към стопаните си), като най - често хапе, без да лае.

В момента на депресия и през този стадий на възбуда животното може да се завърне в къщи, ако е отсъствало (в твърде окаяно състояние - изпохапано и изтощено).

В такива моменти то е много опасно, тъй като в общи линии може да показва нормално поведение.

При внимателно вглеждане в него обаче се вижда, че погледът му изглежда някак уплашен и коварен, може да проявява хидрофобия (страх от вода), невъзможност да преглъща храна (поради парализа на глътката), слюнотечение, слабо увисване на долната челюст и на опашката.

Стадий на парализа при БесаСтадият на парализа продължава 1 - 3 дни. При него парализите обхващат по - силно мускулите на долната челюст, глътката, хранопровода, очите (настъпва кривогледство) и опашката. В края на този период се парализира задницата, като паралитичните явления се насочват асцедентно, като обхващат постепенно дихателната мускулатура и довеждат до смърт от асфиксия. Целият развой на болестта при буйния бяс продължава около 6 до 12 дни.

Тих Бяс

Горски бясПри протичането на беса в тихата му клинична форма не се наблюдава стадий на възбуда. При нея след продромалните признаци веднага започват парализите. Развоят е кратък и завършва със смърт за няколко дни.

Тази клинична форма на беса се наблюдава в най - висок процент от случаите (до 57%) при лисичия (горския) бяс.

Атипичен Бяс

Атипичните форми на Беса при кучето са много редки. Те може да се проявяват като абортивна (неясна) клинична форма, завършваща с оздравяване, или като възвратна форма на болестта, характеризираща се с продължително боледуване с неколкократно последователно засилване и изчезване на симптомите през различни интервали.

Рейтинг:
3.3/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. Николай
Ужас ако не мога да хвана кучето трябва да го убия
Виж още отзиви
Коментирай
loading...