Назад до Бяс при кучето

Бяс при кучето

 1. Бяс при кучето
 2. Етиология на Бяс при кучето
 3. История на Бяс при кучето
 4. Разпространение на Бяс в България
 5. Епизоотологични особености на Бяс при кучето
 6. Патогенеза на Бяс при кучето
 7. Клинични признаци на Бяс при кучето
 8. Патологоанатомични изменения на Бяс при кучето
 9. Диагноза на Бяс при кучето
 10. Диференциална диагноза на Бяс при кучето
 11. Профилактика на Бяс при кучето
 12. Съмнение за Бяс при кучето - мерки
 13. Бяс при хората

Клинични признаци на Бяс при кучето

Инкубационният период при кучето обикновено в над 50% от случаите е между 10 и 60 дни. В много редки случаи той може да бъде по - кратък, но не по - къс от 7 дни или по - дълъг от 1 година.

Продължителността му зависи от мястото и характера на входната врата на вируса, от неговото количество и вирулентност, както и от имунното състояние на животното. Клиниката при кучето се характеризира с 3 форми: буен бяс, тих бяс и атипично протичащ бяс.

Буен Бяс

Най - често при кучетата се проявява буйният бяс. При него се наблюдават 3 последователни стадия:

 • Меланхоличен (начален) - St. prodromorum
 • Стадий на възбуда - St. exitationis
 • Паралитичен стадий - St. paraliticum

Началният стадий продължава от 1/2 до 3 дни. При него животното показва променливо настроение, като че ли има халюцинации, проявява сърбеж на мястото на ухапването, извратен апетит, повишена рефлекторна възбудимост, засилен полов нагон, затруднения при дефекация и уриниране, диария с вонещи или кървави фекалии.

В края на меланхоличния стадий се наблюдават затруднения в гълтането, парализа на дъвкателните мускули и като следствие от това слюнотечение и промяна в гласа.

Форми на БясСтадият на възбуда продължава 3 - 4 дни. При него животното се стреми да тича и хапе. Проявява агресивност към хора и животни (дори и към стопаните си), като най - често хапе, без да лае.

В момента на депресия и през този стадий на възбуда животното може да се завърне в къщи, ако е отсъствало (в твърде окаяно състояние - изпохапано и изтощено).

В такива моменти то е много опасно, тъй като в общи линии може да показва нормално поведение.

При внимателно вглеждане в него обаче се вижда, че погледът му изглежда някак уплашен и коварен, може да проявява хидрофобия (страх от вода), невъзможност да преглъща храна (поради парализа на глътката), слюнотечение, слабо увисване на долната челюст и на опашката.

Стадий на парализа при БесаСтадият на парализа продължава 1 - 3 дни. При него парализите обхващат по - силно мускулите на долната челюст, глътката, хранопровода, очите (настъпва кривогледство) и опашката. В края на този период се парализира задницата, като паралитичните явления се насочват асцедентно, като обхващат постепенно дихателната мускулатура и довеждат до смърт от асфиксия. Целият развой на болестта при буйния бяс продължава около 6 до 12 дни.

Тих Бяс

Горски бясПри протичането на беса в тихата му клинична форма не се наблюдава стадий на възбуда. При нея след продромалните признаци веднага започват парализите. Развоят е кратък и завършва със смърт за няколко дни.

Тази клинична форма на беса се наблюдава в най - висок процент от случаите (до 57%) при лисичия (горския) бяс.

Атипичен Бяс

Атипичните форми на Беса при кучето са много редки. Те може да се проявяват като абортивна (неясна) клинична форма, завършваща с оздравяване, или като възвратна форма на болестта, характеризираща се с продължително боледуване с неколкократно последователно засилване и изчезване на симптомите през различни интервали.

Рейтинг:
3.3/5 на базата на 3 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Николай
Ужас ако не мога да хвана кучето трябва да го убия
Виж още отзиви
Коментирай
loading...