Назад до Гепард

Гепард

  1. Гепард
  2. Къде живее гепарда?
  3. С какво се храни гепарда?
  4. Как ловува гепарда?
  5. Бързина на гепарда
  6. Размножаване на гепарда
  7. Какви звуци издава гепарда?
  8. Разлика между Гепард и Леопард
  9. Природозащитен статус на гепарда

Как ловува гепарда?

Постът, който заема гепарда за да наблюдава своите жертви обикновено се намира на високо място, откъдето той внимателно може следи всяко движение на дивеча в райо­на.

При бягането си той успява бързо да на­бере скорост. Установено е, че на 116 опита гепар­дът улавя жерт­вата си 58 пъти, а лъвът (3 до 4 пъти по - тежък) на 5-6 опита само един път.

Обича да напада са­м или в малки групи предимно бързоногите антилопи и зайци, за които е по­чти безнадеждно да се спасят от то­зи изключителен спринтьор.

Когато преследва своята жертва, гепардът не само безшумно се приближава до нея, но проявява едно качество, кое­то липсва при неговите роднини, а именно - той бяга след плячката си, докато я настигне.

Има много остро зрение, което му е от огромна полза.  При съзиране на жертвата, той не я подгонва веднага, а следва определен "план" – приближава се бавно към нея, цял присвит и приклекнал до земята. Едва когато достигне необходимото му разстояние той се повдига и се хвърля напред. Нужни са му само няколко скока за да я достигне.

Гепард хваща газела

лъвовете и хиените, ловуващи осново през нощта.

Има доста слаба захапка и малки зъби, които не му позволяват да пречупи врата на жертвата си. Затова я убива притискайки гърлото й, т.е. задушава я.

Смята се, че ловците в миналото са оценили това негово поведение дотолкова, че са започнали да го опитомяват за ловни цели.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

mnogo ste tupi ebete saaa\
Россия
Кто русский?
Гепарда ми е любим защото не е агресивен,и е много красив а й е много бърз.Такаче бих искала да си гледам
Моето най-любимо животно е гепарда според мен той е най-готиното животно той също е и най-бързото по суша аз много искам гепард за домашен любимец
Аз харесвам черната пантера и тя е изчезващ вид дано се спаси видът им.
Коментирай
loading...