Назад до Кучета

Как да обучим малко кученце?

За да имате добре обучено куче с добри маниери трябва да положите стабилна основа във взаимоотношенията си с кучето още докато е много малко.

Най  - подходящият момент за вземане на кученце в нов дом е на възраст между 6 - 8 седмици.

Веднага след като кученцето пристигне в своя нов дом то трябва да започне да бъде обучавано.

Най - напред кучето трябва да бъде научено на хигиенни навици и да престане да дъвче всичко, което му попадне в устата. Ние обаче ще ви запознаем с 5 не чак толкова популярни съвета за обучение на вашето кученце, които ще ви помогнат да отгледате едно добре възпитано възрастно куче.

1. Още в началото се старайте да научите кучето си да не скача нагоре

Трудно е да се устои на кученце, което подскача към вас, за да ви даде целувки, но е важно да научите кучето още от самото начало, че това не е желано поведение. Вместо да го прегръщате, когато кучето започне да скача по вас се старайте да не му обръщате внимание.

Обърнете му внимание чак когато и четирите му крачета са на земята. Ако кучето разбере още от самото начало, че подскачането не му печели внимание ще бъде много малко вероятно то да прави това и когато порасне. По същия начин можете да научите кученцето си и да не скача например на леглото.

2. Започнете да разхождате кученцето си на подвижна каишка

Лесно е да се контролира едно малко кученце, когато е на каишка, но е много по - трудно това да се прави с възрастно куче. Започнете да обучавате кученцето си с подвижна каишка, като му позволявате да се движи само напред.

Когато каишката е издърпана докрай и кучето я опъне спрете веднага и стойте на място докато каишката не се охлаби. Тогава можете да продължите напред. Това ще научи кученцето ви да се движи напред само когато каишката е свободна.

3. Научете кучето си да не пази нещата си от вас

Един от най - важните уроци е да научите кучето да ви приема в близост до храната си, играчките си и местата за почивка. Научете кучето, че когато вие сте близо до тези важни за него неща ще му дадете нещо хубаво.

Когато стопаните навлизат в пространството на кучето и му отнемат играчки или храна без да го възнаграждава това кара кучето да се защитава и с течение на времето то може да започне да ви ръмжи или дори да посяга да хапе, когато навлизате в пространството им. Вместо да карате кучето си да се чувства застрашено го научете, че нещо позитивно ще му се случи, когато наближавате тези важни за него предмети.

Добро кученцеПодхвърлете му лакомство в купичката или на мястото където си почива, когато се приближавате към него. Когато сте около него и решите да вземете някоя от неговите вещи му оставете нещо още по - добро.

По този начин то ще знае, че винаги когато вземете някоя негова вещ ще го очаква нещо още по - добро в замяна.

4. Оставяйте кученцето само за известно време

Малките кученца обикновено биват обсипвани с обич от всички членове на семейството. Кученцата се наслаждават на цялото това внимание и нямат представа, че след време няма да им се обръща чак такова внимание.

Може ли да оставяме кучето самоЛесно е да прекарвате часове наред радвайки се на вашето малко кученце, но когато то порасне няма да можете да му отделяте толкова време колкото в началото.

Започнете да привиквате вашето кученце към това да бъде само, като го оставяте определени периоди от време без присъствието на хора и други домашни любимци.

Научете кученцето си да асоциира времето прекарано само с нещо позитивно, като му давате някое вкусно лакомство, когато остава само.

5. Подбирайте внимателно първите команди, на които учите кученцето си

Команди за малко кученцеПървата команда, на която научите кученцето си ще е тази към която то ще се обръща, когато се чувства разочаровано или объркано. Затова най - важната команда, с която трябва да започнете обучението е кучето да сяда и да стои на място.

Команди, които трябва да избягвате да бъдат първите научени от кученцето са да скача, да се върти, да лае и да се здрависва, освен ако за вас не е проблем кучето ви да прави това, когато е стресирано.

* Подробни команди за Обучение на кучето: ТУК

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Свързани продукти

Отзиви

123
Здравейте, кученцето ни иска да спи само в нашето легло и ако не го качим скимти цяла нощ а като го качим ни с пречи да спим. Как да го научим да не е така
Теодор
благодаря за саветите.
Коментирай
loading...