Назад до Кучета

Съвети как да водите кучето си на каишка

Много собственици на кучета се срамуват или страхуват да разхождат домашния си любимец из квартала, особено ако кучетата лаят много или се опъват на каишката, когато видят непознат човек или друго куче.

В резултат на това стопаните по - рядко извеждат такива кучета на разходка, а това може да доведе до здравословни или поведенчески проблеми при кучето.

Това не бива да се допуска, защото всяко куче може да бъде обучено как да се държи, когато бива разхождано на каишка. Представяме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да превърнете рутинната сутрешна разходка в едно по - приятно изживяване.

Спокойният собственик означава спокойно куче

Как да научим кучето на разходкаАко сте нервни или разстроени кучето ви ще усети това и е много вероятно то също да стане притеснено. Това от своя страна ще доведе до разконцентриране на кучето и ще ви бъде по - трудно да поддържате вниманието му. По принцип кучетата избягват да следват човек, който не може да контролира емоциите си.

Ако не можете да контролирате ситуацията е много вероятно да накажете кучето, когато то реагира неправилно на вашите команди. Това обаче ще накара кучето ви да се страхува и последващото обучение ще се превърне в още по - трудна задача.

Обучението с кликер е много добра идея

Обучението с кликер има следния вид: Вие подавате на кучето си команда и когато то я изпълни щракате с устройството и му давате награда. Идеята е, че по този начин кучето свързва конкретния звук с някаква положителна награда. Целта е постепенно да намалите хранителните награди, докато кучето не свикне да изпълнява командите когато кликнете.

Препоръчително е отначало да започнете обучението с къса каишка и повод за главата. Отидете на някое тихо място и накарайте кучето си да седне от лявата ви страна. След това поставете повода и каишката, докато му давате лакомство.

След това хванете каишката с едната ръка, а другата изпънете напред с лакомство в нея, за да накарате кучето си да направи няколко крачки напред. Когато започнете да вървите напред главата на кучето трябва да е точно зад коляното ви.

Направете 1-2 крачки напред и вижте дали кучето ви следва. Ако не го прави отново го примамете с лакомство. След като направите няколко крачки напред, спрете похвалете кучето, кликнете с кликера и му дайте лакомство. След известно време на тренировки вие ще можете да разхождате спокойно кучето си на каишка.

Как да се справите с кучета, които обичат да се опъват

Обучение на куче с каишкаАко кучето ви не спре да се движи, когато вие спрете не го издърпвайте обратно. Повечето кучета реагират на издърпването, като започват да се опитват дори още по - силно. По - добре да правите къси разходки, докато кучето се движи правилно, отколкото дълги разходки, в които кучето се опъва.

С напредване на обучението можете да увеличавате разстоянието и времетраенето на разходките. Понякога държането на лакомство в близост до бедрото влияе положително на правилната позиция на кучето. Ако кучето започне да се дърпа, спрете и изчакайте докато спре. Избягвайте да казвате лоши команди, като "Спри", "Не" и др.

Това ще обърка повече кучето и ще го накара да се страхува. Оставете тялото си да говори вместо вас, защото кучетата комуникират помежду си предимно чрез езика на тялото. Когато кучето ви спре да се опъва кликнете с кликер, похвалете го и му дайте награда.

Как да се справите с куче, което отказва да помръдне?

Как се разхожда кучеКогато кучетата не искат да вървят, повечето хора правят грешка, като започват да ги влачат. Това обаче не е правилният подход и няма да ви донесе добри резултати.

Вместо това постъпете разумно и използвайте лакомство, с което да накарате кучето си да се движи напред.

Друг вариант е леко да побутнете кучето по задните части и когато то започне да върви го възнаградете с лакомство.

Разхождането на кучето на каишка винаги е изпълнено с предизвикателства. Всяко куче има своя уникална физика и характер, затова е необходимо да се посъветвате със специалист, преди да решите кой е най - подходящия метод, с който да превърнете разходката в едно спокойно и приятно изживяване.

Рейтинг:
4.5/5 на базата на 6 оценки

Свързани продукти

Отзиви

д-р БауБау
До 12,13. Вили - опитайте със следните команди: - http://zoomedia.baubau.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B9-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE - http://zoomedia.baubau.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B9 -http://zoomedia.baubau.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5 Ако смятате, че няма да успеете да се справите с обучението, бихте могли да ги запишете в специалните обучителни класове за дресировка на кучета.
Вили
Хора направо полудявам като изведа двете кучета наведнъж на разходка.Страшно е ! Едната дърпа каишката и скача по мен,другата дърпа напред.Ужас е ! Разходките ни са кошмар.Някой път се изнервям и започвам да им крещя
Вили
имам самоед на 7 месеца,а знаете че ги ползват за впряг.Постоянно ме дърпа .Винаги е 1 крачка пред мен.Викам и "До мен" тя не идва до мен.Спирам чакам казвам и да дойде до мен.Тя идва после и я карам да сяда.Всичко е само за малко и след това пак същото.Като види котка на пътя откача и почва да дърпа и да се набира и да бяга на едно място.Другото ми куче постоянно хапе каишката и я дърпа и ръмжи.После скача по мене и ми хапе ръката.Цялата ми ръка е на белези от нея.Тя е кръстоска с каракачанка и немска овчарка.Така скача по мен,че веднъж щеше да ми захапе бузата.Много дивотий прави все такива.Като малка ме захапа за носа и го разкървави.Моля помогнете ми ! Не искам да си оставям кучето в приют заради това.Кажете какво да правя ? Самоедката е спокойна.Тя само прави бели у дома,но взеха да намаляват вече.Като и се скарам се скрива под спалнята
д-р БауБау
До 10. Христо - ето тук има команди, които биха могли да Ви бъдат от полза: http://zoomedia.baubau.bg/%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%BE
Христо
При мен пък проблема е че кучето не върви като се опитам да го изкарам на разходка, тоест върви но постоянно се спира и дори сяда мирно и кротко. Нашийника не го притеснява и в двора ходи спокойно дори с повода, но излезнем ли навън и не може да направи и 10 метра без да спре и да седне. Хубавото е че не се опъва и винаги върви до мен или малко зад мен. Опитваме с лакомства да го залъгваме да идва след нас. Докато е пуснато на двора няма проблем ходи редом с нас без да скача по нас или да е прекалено превъзбудено , но без повод навън няма как. Ще се радвам на съвети.
Коментирай
loading...