Назад до Кучета

Какво правят кучетата, когато са сами?

Много собственици на кучета са сигурни, че кучетата им правят нещо нередно, когато не ги наблюдават. Те споделят, че често не могат да си намерят обувките или пък липсва храна от мястото, на което са я оставили.

Сякаш кучетата не са ви разбрали, когато сте им забранили да вършат определени неща. Ново проучване обаче показва, че кучетата разбират хората по - добре, отколкото си мислехме до сега.

Изследване е показало, че когато се забрани на кучето да взема опредена достъпна за него храна е много вероятно то да не се подчини, когато осветлението е загасено, отколкото на светната лампа. Това показва, че кучето добре разбира нашата гледна точка и това, че не искаме да взема храната ни, но въпреки това, когато не сме наблизо то се възползва.

Екип от специалисти е провел експеримент, при който са използвани 84 кучета на възраст над 1 година. Кучетата са избирани според това да са силно социализирани и да се чувстват комфортно в тъмни стаи.

След това човек от екипа е подал команда на кучето да не докосва парче храна оставено на земята. Екипа е следил реакцията на кучетата при различна степен на осветеност на стаята, от напълно светла до напълно тъмна.

Установено било, че повечето кучета пристъпват уверено към храната, когато стаята е тъмна и хората не могат да ги видят. Това което екипа е искал да докаже, че кучетата притежават т.н. "теория на ума". Това е нещо характерно за всички нормални възрастни хора. Това е разбирането, че другите имат различна гледна точка, знания и чувства от нас.

Кучетата са по - умни отколкото си мислим !

Умни ли са кучетатаДосега подобни изследвания бяха насочени предимно към човекоподобни маймуни и по - специално шимпанзета. През последните години желанието на хората да разберат какво мислят техните кучета води до все повече и по - задълбочени проучвания на поведението им.

Много от съвременните изследвания проведени върху кучета са правени преди това върху шимпанзета и дори малки деца.

Изследователите искат да опознаят способностите на кучетата да решават проблеми, да имитират или да се приобщават към различни социални среди. Според тях кучетата разбират много повече неща, отколкото досега сме си мислили.

Какво прави кучето когато остане самоХората и кучетата са свързани от хиляди години и поради това кучетата са се научили да се приспособяват към човешките емоции и се справят по - добре в това, дори от най - близките ни роднини, човекоподобните маймуни.

В кучетата е настъпила физиологична промяна вследствие на опитомяването им, поради което те са способни да се свържат с нас по начин, по който другите животни не могат.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Свързани продукти

Отзиви

Анонимен
Да, явно да се научуш да пишеш грамотно на български е по-сложно...
Анонимен
вие пк хаиде стига с лесната работа просто е проведе ннаи елементарен експеримент не е нужно да се влдушевяваме толкова
Коментирай
loading...