Назад до Коала

Коала

  1. Коала
  2. Мечка ли е коалата?
  3. Разпространение на коалата
  4. Биология и поведение на коалата
  5. Размножаване при коалата
  6. Природозащитен статус на коалата
  7. Интересни факти за коалата

Биология и поведение на коалата

"Коалите са единствените живот­ни, пригодени изключително към единствен вид храна, нещо, което съ­всем не е познато при бозайниците." (Б. Гжимек, 1966 г.)

Какво яде коалатаКрака на коалаНаред със своята добродушност ко­алата има още няколко забележи­телни черти. Своя живот тя прекар­ва лазейки бавно по еквалиптовите дървета.

Палците на нейните крачка са така разположени един към друг, че спомагат за здраво захващане по стволовете и клоните. Острите нок­ти са допълнителни приспособле­ния за това.

Не случайно коалата живее само по евкалиптите. Листа­та на няколко вида от тези вечно зе­лени дървета са единствената й хра­на. В тях тя намира  не само храна, но и необходимата вода.

Сред при­родата коалата никога не пие вода. Но даже и от любимите си евкалиптови кухни тя не откъсва кой да е лист. Предпочита по - старите, а из­бягва младите и сочни листенца. То­ва не е случайно. В по - зелените лис­та се натрупва силно отровно вещество, което може да бъде фатал­но за строгите вегетарианци. Уста­новено е, че коалите се хранят с лис­тата на 18 вида неотровни евкалиптови дървета.

Има определена "спасителна" поза: гърбът й е опрян на клон и е прегърнала стъблото на евкалипта.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Точица
Да
дарина е права
дарина
всъщност нямат нищо общо с мечките
Анонимен
koalata e nai-liubimoto mi jivotno na sveta,no za6to vsi4ki hora go ubivat to e tolkova beza6titno? :'(
parti
ne e li taka??? aa
Коментирай
loading...