Назад до Косатка

Косатка

  1. Косатка
  2. Общи сведения за косатката
  3. Таксономия и еволюция на косатката
  4. Физическа характеристика на косатката
  5. Жизнен цикъл на косатката
  6. Обхват и местообитания на косатката
  7. Хранене при косатката

Физическа характеристика на косатката

Колко е голяма косаткатаКолко е дълга косаткатаМъжка и женска косаткаКосатките имат черен гръб, бели гърди и страни и бяло петно над и зад окото.

Малките се раждат с жълтеникав или оранжев оттенък, който избледнява до бяло. Косатките имат тежко и здраво тяло и голяма гръбна перка, която достига до 2 метра на височина.

Зад перката, те имат тъмно сиво "седло кръпка" на гърба. В Антарктика косатките могат да имат светло сив до почти бял гръб.

Възрастните косатки имат много характерен външен вид и обикновено не се бъркат с  друго създание в морето. Когато се гледат от разстояние, младите могат да бъдат объркани с други китоподобни видове като кита.

Мъжките обикновено са между 6 и 8 метра дълги и тежат над 6 тона. Женските са по - малки, обикновено са от 5 до 7 метра (16-23 фута) и тегло около 3 до 4 тона

Най - голямата мъжка косатка която е документирана е 9,8 м (32 фута), с тегло над 10 тона, докато най - голямата женска е 8,5 м (28 фута), с тегло 7,5 тона.

Малките  при раждането тежат около 180 - 397 кг и са около 2,4 м (7,9 фута) дълги.

Големите размери на косатките и тяхната сила ги прави едни от най - бързите морски бозайници. Могат да достигнат скорост над 30 възела (56 км/ч).

Гръдните перки на косатките са големи и заоблени, наподобяващи гребла. Мъжките имат значително по - големи гръдни перки от женските.  Около 1,8 м (5,9 фута) е гръбната перка на мъжкия, което е два пъти повече размера на перките при женските. Мъжките и женските имат различни форми на черна и бяла кожа в гениталната област.

Индивидуално косатките често могат да бъдат идентифицирани по гръбната си перка. Вариации като убождания, драскотини и петна по гръбната перка са уникални.

Публикувани са директории съдържащи снимки и имена за стотици животни в Северния и Тихия океан. Това позволява да се следи популацията на косатките както и тяхната социална структура.

Бели косатки възникнат спорадично сред нормалните косатки, но са редки. Те са били забелязани в северната част на Берингово море и около Св. Лорънс (остров), и в близост до руското крайбрежие. През февруари 2008 г бяла косатка е снимана на 2 мили (3 км) от Kanaga Volcano.

Косатките имат добро зрение над и под водата, отличен слух и добро чувство за допир. Те имат изключително сложна ехолокация, отлични способности за откриване на местоположението и характеристиките на плячка и други предмети в заобикалящата ги среда.

Рейтинг:
4.5/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Косатките са едни от най-умните и интелигентни обитатели на океана. Доколкото ми е известно няма документиран случай на нападение на диви Косатки над човек. Този факт ги различава фундаментално от акулите. Твърди се, че акулите нападат хора, защото ги бъркат с тюлени, е как Косатките не ги бъркат, абе умното си е умно.
Орка
Че как да няма? Точно в Loro Parque е един от смъртните случаи.
А.П.
Случвало се е нападение над треньор в лоро парка тенерифе.за радост не се е стигнало до смъртен случай.
д-р БауБау
До 21. ИВЕЛИНА БОНЕВА - Има доста спорове по този въпрос. По принцип не се считат като заплаха за хората, но са причислени към хищниците и трябва да се внимава!
ИВЕЛИНА БОНЕВА
КАЖЕТЕ МИ ДАЛИ КОСАТ КИТЕ ЯДЪТ ХОРА ЗНАМ КАКВО ПИШЕ НО ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ ВИ Е МИ КАЖЕТЕ ТА КАКВО ЛИ ЗНАЕМ МОЖЕ ПЪК ТЕ ДА ЯДЪТ ХОРА
Виж още отзиви
Коментирай
loading...