Назад до Косатка

Косатка

  1. Косатка
  2. Общи сведения за косатката
  3. Таксономия и еволюция на косатката
  4. Физическа характеристика на косатката
  5. Жизнен цикъл на косатката
  6. Обхват и местообитания на косатката
  7. Хранене при косатката

Обхват и местообитания на косатката

Косатките обитават всички океани и повечето морета. Систематичните проучвания показват, най - високата гъстота на косатките (> 0.40 косатки на км²) в североизточната част на Атлантическия океан около норвежки бряг в северната част на Тихия океан по протежение на Алеутските острови, в залива на Аляска и в Южния океан по - голяма част от крайбрежието на Антарктида.

Къде живеят косаткитеПопулация на косаткитеСмята се, че има около (0.20 - 0.40 косатки на 100 км²) в източната част на Тихия океан край бреговете на Британска Колумбия, Вашингтон и Орегон, в Северния Атлантически океан около Исландия и Фарьорските острови.

Висока плътност е била докладвана в западната част на Тихия океан около Японско море, Охотско море, Курилските острови, Камчатка и командир (острови) и в южното полукълбо край бреговете на Южна Австралия, Патагония, на брега на Южна Бразилия и на върха на Южна Африка.

Има наблюдавани косатки в Средиземно море, Арабско море, Мексиканския залив и Индийския океан около Сейшелските острови.

Вероятно най - голямата популация от косатки  живее в антарктическите води точно на границата между леда и водата.

Топенето на ледовете води до увеличаване на тяхното местообитание и последните години те са забелязвани все по на север в океана.

Миграционните пътища на косатките все още не са добре опознати. Всяко лято едни и същи косатки се появяват край бреговете на Британска Колумбия и в щата Вашингтон.

След десетилетия на научни изследвания, остава загадка кои региони обитават тези животни през останалата част от годината.

Косатките понякога пътуват до 160 километра (100 мили) за един ден. Средно за един месец те изминават между 320 до 1300 км (200 - 810 мили).

Понякога косатки са забелязвани и в сладководни реки. Те са документирани на 100 мили (161 км) нагоре по река Колумбия в САЩ. Били са открити и в река Фрейзър в Канада и Horikawa - река в Япония.

Численост

Предполага се, че световната популация от косатки е поне 50 000 индивида. Местните оценки са за около 25 000 в Антарктика, 8 500 в тропическия Тихи океан,  2 250 - 2 700 в североизточната част на Тихия океан и около 500 - 1 500 край Норвегия. В Япония техния брой е около 2300.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Косатките са едни от най-умните и интелигентни обитатели на океана. Доколкото ми е известно няма документиран случай на нападение на диви Косатки над човек. Този факт ги различава фундаментално от акулите. Твърди се, че акулите нападат хора, защото ги бъркат с тюлени, е как Косатките не ги бъркат, абе умното си е умно.
Орка
Че как да няма? Точно в Loro Parque е един от смъртните случаи.
А.П.
Случвало се е нападение над треньор в лоро парка тенерифе.за радост не се е стигнало до смъртен случай.
д-р БауБау
До 21. ИВЕЛИНА БОНЕВА - Има доста спорове по този въпрос. По принцип не се считат като заплаха за хората, но са причислени към хищниците и трябва да се внимава!
ИВЕЛИНА БОНЕВА
КАЖЕТЕ МИ ДАЛИ КОСАТ КИТЕ ЯДЪТ ХОРА ЗНАМ КАКВО ПИШЕ НО ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ ВИ Е МИ КАЖЕТЕ ТА КАКВО ЛИ ЗНАЕМ МОЖЕ ПЪК ТЕ ДА ЯДЪТ ХОРА
Виж още отзиви
Коментирай
loading...