Назад до Косатка

Косатка

  1. Косатка
  2. Общи сведения за косатката
  3. Таксономия и еволюция на косатката
  4. Физическа характеристика на косатката
  5. Жизнен цикъл на косатката
  6. Обхват и местообитания на косатката
  7. Хранене при косатката

Хранене при косатката

Косатките ловуват разнообразна плячка, но различни популации са склонни да се специализират. Например някои популации в Норвежко и Гренландско море се специализират в лова на херинга и следват есенната й миграция.

Каква е храната на косаткатаДруги популации предпочитата да ловуват косатките обитаващи североизточната част на Тихия океан.

Изчерпването на определени видове риба в даден район води до безпокойство за местното население, независимо от голямото разнообразие от плячка.

Средно една косатка яде 227 кг месо всеки ден. Тъй като някои косатки ловуват големите китове и акули, те се считат за върховни хищници. Те са  наричани и  "вълците на морето", тъй като  ловуват в групи, като тях.

Риба и друга плячка

Косатката яде ли рибаРибоядните косатки ловуват около 30 вида риби, особено сьомга, херинга и риба тон. В Нова Зеландия косатките ловуват  и акули, морски костенурки и др.

Косатките може да задържат неподвижни акули и скатове, като ги държат с главата надолу, което ги прави безпомощни и неспособни да нанесат вреда на тях.

Някои акули се задушават в рамките на около 15 минути, докато косатката ги държи, тъй като тези акули трябва да се движат за да дишат.

В един инцидент заснет в близост до Farallon (острови) женска косатка е убила 3 - 4-метрова (9.8 - 13 фута) голяма бяла акула, след като я е държала с главата надолу и е предизвикала неподвижност на акулата.

През юли 1992 г, две косатки са нападнали и убили 8 метрова  китова акула, Rhincodon typus, във водите край Bahia де лос Анджелис в Баха Калифорния.

Докато сьомгата обикновено е преследвана от еднa косатка или малка група косатки, то херингата често се преследва от цялото стадо, като с общи усилия я събират на топка и я държат на малко пространство. След това с мятания на опашката зашеметяват и умъртвяват херингите и ги изяждат. Такова ловуване е наблюдавано само около бреговете на Норвегия.

Бозайници - плячка

Косатките са много сложни и ефективни хищници. Двадесет и два китоподобни видове са били документирани като плячка на косатките. Големи групи косатки нападат дори големи китоподобни, сиви китове и рядко кашалоти или сини китове.

Ловът на големи китове обикновено отнема няколко часа. Косатките обикновено предпочитат да атакуват млади или слаби животни. Група от пет или повече косатки може да атакува и здрави възрастни китове. Китовете защитават своите малки от косатките, като правят кръг около тях и отблъскват атаките на косатките.

Други морски бозайници, които са честа плячка на косатките са повечето видове лъвове, моржове и морски видри. Често, за да избегнат наранявания, косатките изтощават плячката си преди да я убият и изясат.

Това може да включва хвърляне във въздуха, удряне с опашките си, блъскайки го или стоварвайки се върху плячката. Морски лъвове най - често са убивани от удари в главата или след силен удар с опашка.

Пo плажовете на полуостров Валдес, Аржентина, и Крозе (острови), косатките се хранят с южноамериканските морски лъвове и Южните морски слонове в плитки води.

Във водите около Антарктида косатките използват уникален начин за лов на пингвини или тюлени, които се намират върху малки айсберги. Група от 4 - 5 косатки плува синхронно срещу леда с плячката, като създава вълна, която избутва плячката във водата където я чака друга косатка, която да я убие.

Косатките са наблюдавани да нападат и сухоземни бозайници, като елен и лос плуващи между островите край северозападното крайбрежие на Северна Америка. Съобщава се и за канибализъм при косатките въз основа на анализ на съдържанието на стомаха от умряло животно, но това вероятно е резултат от това, че косатката е изяла боклука изхвърлен от китоловните кораби.

Птици - плячка

Какво ядат косаткитеКосатките в много области се хранят и с няколко вида птици, като пингвини, корморани и чайки.

Косатка, която е отглеждана в плен е развила техника да повръща изядената от нея риба, с което привлича и ловува чайките, които идват да събират остатъците.

Четири други косатки от нейното обкръжение са научили тази тактика и са започнали да ловуват птици по същия начин.

Рейтинг:
3.8/5 на базата на 4 оценки

Свързани продукти

Отзиви

Косатките са едни от най-умните и интелигентни обитатели на океана. Доколкото ми е известно няма документиран случай на нападение на диви Косатки над човек. Този факт ги различава фундаментално от акулите. Твърди се, че акулите нападат хора, защото ги бъркат с тюлени, е как Косатките не ги бъркат, абе умното си е умно.
Орка
Че как да няма? Точно в Loro Parque е един от смъртните случаи.
А.П.
Случвало се е нападение над треньор в лоро парка тенерифе.за радост не се е стигнало до смъртен случай.
д-р БауБау
До 21. ИВЕЛИНА БОНЕВА - Има доста спорове по този въпрос. По принцип не се считат като заплаха за хората, но са причислени към хищниците и трябва да се внимава!
ИВЕЛИНА БОНЕВА
КАЖЕТЕ МИ ДАЛИ КОСАТ КИТЕ ЯДЪТ ХОРА ЗНАМ КАКВО ПИШЕ НО ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ ВИ Е МИ КАЖЕТЕ ТА КАКВО ЛИ ЗНАЕМ МОЖЕ ПЪК ТЕ ДА ЯДЪТ ХОРА
Коментирай
loading...