Назад до Косатка

Косатка

  1. Косатка
  2. Общи сведения за косатката
  3. Таксономия и еволюция на косатката
  4. Физическа характеристика на косатката
  5. Жизнен цикъл на косатката
  6. Обхват и местообитания на косатката
  7. Хранене при косатката

Жизнен цикъл на косатката

Женските косатки придобиват полова зрялост на около 15-годишна възраст. Бременността им варира от 15 до 18 месеца.

Жизнен цикъл на косаткатаOбикновено женските раждат веднъж на 5 години. Ражданията се извършват по всяко време на годината, но през зимата са най - чести. Смъттността е много висока през първите 6 месеца от живота на малките, тогава умират между 37 - 50% от всички новородени. 

Отбиването започва от около 12-я месец и може да завърши до навършването на 2 години. Според наблюдения в няколко региона, всички членове на стадото участват в отглеждането на малките. 

Косатките и китовете са единствените видове, при които женските минават през менопаузата и живеят в продължение на десетилетия след като са приключили разплодителния си период.

Женските могат да се размножават до около 40 годишна възраст, което означава, че средно те отглеждат до 5 потомства.

Продължителността на живота на дивите женски е около 50 години и не повече от 80 - 90 години.

Мъжките придобиват полова зрялост на възраст от около 15 години, но обикновено не се възпроизвеждат до 21-годишна възраст. Живеят средно около 29 години и не повече от 50 - 60 години.

Един мъжки екземпляр, известен като "Стария Том", е бил забелязван всяка зима между 1840 и 1930г. около бреговете на  Нов Южен Уелс, Австралия. Това го прави най - възрастния документиран мъжки екземпляр.

Последните години има една мъжка косатка добре позната на учените в тихоокеанския северозапад. Нарича се Ruffles и е родена през 1951 г.

Отглеждане на косаткаПродължителността на живот на екземплярите, отглеждани в плен (в затворени пространства) е значително по - малка.

Обикновено живеят не повече от 25 години, но има случаи на косатки, които са достигали 30 и дори 40 годишна възраст.

В много случаи, продължителността на живота на косатките зависи от волята на животното.

Рейтинг:
3.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Косатките са едни от най-умните и интелигентни обитатели на океана. Доколкото ми е известно няма документиран случай на нападение на диви Косатки над човек. Този факт ги различава фундаментално от акулите. Твърди се, че акулите нападат хора, защото ги бъркат с тюлени, е как Косатките не ги бъркат, абе умното си е умно.
Орка
Че как да няма? Точно в Loro Parque е един от смъртните случаи.
А.П.
Случвало се е нападение над треньор в лоро парка тенерифе.за радост не се е стигнало до смъртен случай.
д-р БауБау
До 21. ИВЕЛИНА БОНЕВА - Има доста спорове по този въпрос. По принцип не се считат като заплаха за хората, но са причислени към хищниците и трябва да се внимава!
ИВЕЛИНА БОНЕВА
КАЖЕТЕ МИ ДАЛИ КОСАТ КИТЕ ЯДЪТ ХОРА ЗНАМ КАКВО ПИШЕ НО ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ ВИ Е МИ КАЖЕТЕ ТА КАКВО ЛИ ЗНАЕМ МОЖЕ ПЪК ТЕ ДА ЯДЪТ ХОРА
Коментирай
loading...