Назад до Котка, Домашна котка

Котка, Домашна котка

Анатомични особености на котката

Скелет на коткаМозък на коткаЧереп на домашна коткаКотешкият скелет е съставен от около 240 броя кости и подобно на всички гръбначни включва осева и периферна част.

Черепът и гръбначният стълб образуват обща кухина, която носи и защитава органите от ЦНС (централна нервна система) от различни увреждания.

Гръбначният стълб се състои от 7 шийни (като почти всички бозайници), 13 гръдни (хората имат 12), 7 поясни (лумбални, хората имат 5), 3 срастнали кръстцови и 20-26 опашни прешлена (различни при отделните породи). Гръдните и поясните прешлени са отговорни за гръбначната мобилност и гъвкавост на котката.

От гръдните прешлени излизат и 13 чифта ребра. Първие 9 са свързани с гръдната кост, а последните 4 чифта са плаващи.

Черепът на домашната котка се отличава със своите сравнително големи очни орбити и силни челюсти. За разлика от много бозайници лицевата част и мозъчната кутия са сравнително еднакви по размери. Черепната кутия е изградена от 11 броя кости, а лицевата - от 13. Котешкият мозък е с дължина около 5 cм и тегло  около 30 гр.

По отношение на челюстта им, котките имат зъби, приспособени за убиване на плячка и разкъсване на месо. Когато побеждава плячката си, котката нанася смъртоносна захапка на врата със своите 2 дълги кучешки зъба. Поставяйки ги между прешлените, котката прекъсва гръбначният мозък на своята жертва и това води до необратима парализа и смърт.

В сравнение с другите котки, домашните котки имат по-малки и по - слабо развити кучешки зъби, в резултат на което предпочитат по дребни и малки "плячки", каквито са дребните гризачи, имащи по-малки прешлени.

Броят на котешките зъби е 30: 16 на горната и 14 на долната челюст. Те включват: 12 резеца, 4 кучешки, 10 предкътника и 4 кътника.

Зъбна формула на коткатаКотешка зъбна формула:

Походката на котката

 

Котка си показва ноктитеПремоларът и първият молар заедно образуват "срязващата част" от всяка страна на устата. На тях се дължи ефективното срязване на месото на малки парчета, подобно на ножици. Те са жизнено важни при храненето, тъй като котките с малки молари не могат ефективно да сдъвкват храната.

Котките, както и кучетата, са дигитиградни. Те вървят директно върху пръстите на своите крайници. Имат изключително точна походка и безшумно стъпване.  За разлика от повечето бозайници, когато котките ходят, те използват "диагонална" походка - придвижват двата си крайника от едната страна на тялото преди крайниците от другата страна.  Тази черта е обща с камилите и жирафите. При тичане походката е както при другите бозайници.

Подобно на почти всички членове на семейство Котки, и домашните котки имат издължени и остри нокти. В нормална, спокойна позиция те са покрити от кожата и не се виждат. Това предпазва острите нокти от износване при контакт със земята, за разлика от ноктите при кучето. Тази особеност им подпомага и в мълчаливото преследване и дебнене на плячката.

Полидактизъм при коткаКотките могат да покажат доброволно своите нокти на една или повече лапи. Те могат да удължат ноктите си при лов или самоотбрана, катерене, "масажиране".

Повечето котки имат 5 нокъта на предните и 4 - на задните лапи. Петият нокът (зачатък)  е проксимално на другите нокти.  Още по-проксимално има издаване, което има вид на шести "пръст". Тази специфична особеност на предните лапи, е карпалната възлавничка, установена също при големите котки и кучета. Това няма връзка с нормалното ходене, но се смята за начин, който пречи на хлъзване при скачане.

Някои породи котки са склонни към полидактизъм, което означава развитието на повече от нормалния брой пръсти - от 8 до 10.  Тази аномалия е особено често срещана по Североизточното крайбрежие на Северна Америка.

Рейтинг:
1.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...