Назад до Котка, Домашна котка

Котка, Домашна котка

Номенклатура и етимология на котката

Черно бяла коткаДумата "котка" произлиза от староанглийската дума "catt", която принадлежи към група от свързани и сродни думи в европейските езици, включително уелски "cath", испански "gato", френски "chat", баскски "katu", византийско - гръдски "Κάτια kátia", немски "katze", американски "katu", фризийски и холандски "kat" и др.

Не е напълно ясно гръцкото или латинското име е дошло първо, но е сигурно, че са взаимствани от афро-азиатският език, близък до нубийското "kadis" и берберското "kaddiska", означаващи "дива котка".

Терминът "puss" (известен оше като "pussycat") може да е дошъл от холанското "poes" или от немското "Puuskatte", диалектно на шведски "kattepus", или норвежки "pus", "pusekatt". Това име може да бъде свързано с турското "qadi".

Дебнеща коткаГрупата котки се свързва с термина "clowder". Мъжката котка се означава като "tom" (или "gib", ако е кастрирана), а женската - се нарича "molly" или "кралица".

Мъжкият прародител на котката се означава като "sire", a женският - като "dam". Незрялата котка се нарича "kitten" (котенце). С този термин се означават и малките на плъхове, катерици и порове.

В Средновековна Британия думата "kitten" е била равнозначна на думата "catting". Котката с официално регистрирано родословие се е означавала като "pedigreed cat", което означава "породиста" или "чистокръвна котка".

Чистокръвната котка е тази, чието родословие включва само индивиди от същата порода. Родословието на породистата котка може да има предци от различни породи. Котките със смесен произход се означават с различни термини - мелези, хибриди, нечистокръвни и други.

Рейтинг:
2.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...