Назад до Котка, Домашна котка

Котка, Домашна котка

  1. Котка, Домашна котка
  2. Номенклатура и етимология на котката
  3. Таксономия и еволюция на котката
  4. Физически характеристики на котката
  5. Анатомични особености на котката
  6. Физиологични особености на котката
  7. Котешки сетива
  8. Здравословен статус на котката
  9. История и митология на котката
  10. Влияние на котката върху човешкото здраве

Котешки сетива

Сива котка с жълти очиКотешката зеницаЗрение

Котките имат изключително чувствително зрение, особено при слаба светлина.

Отличават се с отлично нощно зрение и могат да виждат дори на една шеста от нивото светлина, необходимо за човешкото зрение. Това е отчасти резултат от специален орган (tapetum lucidum), който способства за силното им зрение при много слаба светлина, а също така е отговорен и за цветните отблясъци в очите на котките при фотографии със светкавица.

Както при повечето хищници тяхното зрение е насочено напред и осигурява много ясно възприятие на средата, за сметка на зрителното поле. Котките са слаби трихроматици - те възприемат света в трите му основни цвята - основно синьо и зелено и правят по-малка разлика между червено и зелено.

Зеницата им наподобява вертикална цепка и при ярка светлина се свива рязко, намалявайки количеството светлина, попадаща в ретината, но за сметка на това свива и полезрението на животното.

Слух

Котка се ослушваКотките имат отличен слух и може да откриват изключително широк диапазон от честоти. Те могат да чуят по-нисък регистър за разлика от кучетата или хората.

Котешките ушиОткриват честоти от 55 Hz до 79 KHz, диапазон от 10,5 октави, докато хората могат да чуят само от 31 Hz до 18 KHz, а кучетата -  от 67 Hz до 44 KHz, с обсег от около 9 октави.  Котките не използват тази способност за да чуят свръхзвукови вълни за комуникация, но тази тяхна черта вероятно е изключително важна при лов, тъй като много видове гризачи имат свръхзвукови крясъци (викове).

Котешкият слух е един от най-чувствителните сравнен с този на останалите бозайници.  Тази силна чувствителност е допълнително засилена от устройството на техните уши.

Имат прави и стърчащи нагоре уши, които могат да бъдат насочени назад, напред или встрани, в зависимост от случая.

Обоняние

Обоняние при коткатаКотките имат остро обоняние, което се дължи на добре развитите обонятелни луковици и голямото количество сензорни клетки в обонятелният епител в дъното на носната им кухина.  Котките са много чувствителни към феромони като 3-меркапто-3метилбутанол, които се използват при марткиране на територията (уринирайки).

Котките реагират силно на растения като "коча/котешка трева", която съдържа непеталактон. Тези малки хищници могат да открият това вещество при по-малко от едно на милиард. Това се отнася и за редица други растения - например валериан.

Вкусът при коткатаВкус

Котките имат относително малко вкусови папили, в сравнение с тези при хората. Поради мутация при ранния котешки прародител, един от двата гена, необходими за вкуса на сладко може да е бил загубен.

Мустаци

Котешки мустациХарактерна котешка черта е изключително развитите им мустаци. Предназначението им не е изцяло проучено, но ако те пострадат, животното губи равновесието си и се блъска в предметите. Може дори да не успее да улови жертвата си.

Именно мустаците им дават информация за уловената плячка. За да премахнат всяко парченце храна, котките често се почистват. Чрез тях се предоставя информация за местоположението на обекти в тъмното, както чрез докосване на обектите, пряко и чрез въздушното течение.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...