Назад до Кучета

Млечни зъби при кученцата

Ако имате кученце в дома си вероятно сте запознати отблизо с малките му остри зъбки, с които се опитват да разкъсат тениската ви или да си играят с пръстите на ръцете ви.

Обикновено смяната на млечните зъби с постоянни започва след 4-я месец. Кучешките млечни зъби са 24 на брой, а постоянните - 42. Понякога по време на смяната им могат да възникнат някои усложнения, затова трябва да наблюдавате кученцето през този период.

В някои случаи (най - често при по - малките породи, като йоркшир териер) млечните зъби остават след като се появят постоянните и това може да предизвика проблемни ситуации, като например: изкривявания на постоянните зъби, неправилно развитие на челюстта и инфекции. В такива случаи е необходимо задържаните млечни зъбки да бъдат остранени по хирургичен начин.

Задържани кучешки зъбиПроверявайте ежедневно устата на кученцето, докато растат постоянните зъби, за да се уверите, че млечните зъби не остават.

Ако видите два реда зъби, особено в предната част на челюстта, това е сигнал, че млечните зъби все още стоят на мястото си.

Няма точно фиксиран период за падане на всички млечни зъби. Има кучета, при които смяната се забавя. Приблизителната възраст, на която млечните зъби трябва да се заменят с постоянни е 10-12 месеца.

Поради тази причина, обикновено се изчаква до 11 -  12 месец от живота на кученцето и тогава се предприемат съответните мерки за отстраняване на млечните зъбки, които не са  успели да се сменят с постоянни. По статистика, най - често това са кучешките зъби.

Любопитно: ако виждате, че зъбките се сменят, а не ги намирате - това е така, защото много често кученцата ги гълтат неволно в момента им на смяна.

Рейтинг:
4.1/5 на базата на 13 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Ани
Здравейте имам куче на 5 месеца и си сменя зъбите, забелязвам че особено вечер почва много да ме хапе и то силно и да лае. Може ли да е от зъбите, ако я сърбят?
Моето куче е Кане Корсо и е на 3 месеца и 16 дни и почна да сменя горните си предни два зъба и се претеснявам, че е рано да ги сменя и реших да ви попитам дали е нормално това и има ли нужда от претеснение?
Наталия
Кога израстват млечните зъбки на бебета йоркширски териер
Мира
Здравейте имам куче микс между лабрадор и засега се предполага немска овчарка. Искам да попитам дали е нормално да падат по 1 или две зъбчета на ден.
Кученцето ми е на 5месеца-Джак Ръсел.Сменя зъбки.Може ли да му давам дента стикс?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...