Назад до Кучета

Млечни зъби при кученцата

Ако имате кученце в дома си вероятно сте запознати отблизо с малките му остри зъбки, с които се опитват да разкъсат тениската ви или да си играят с пръстите на ръцете ви.

Обикновено смяната на млечните зъби с постоянни започва след 4-я месец. Кучешките млечни зъби са 24 на брой, а постоянните - 42. Понякога по време на смяната им могат да възникнат някои усложнения, затова трябва да наблюдавате кученцето през този период.

В някои случаи (най - често при по - малките породи, като йоркшир териер) млечните зъби остават след като се появят постоянните и това може да предизвика проблемни ситуации, като например: изкривявания на постоянните зъби, неправилно развитие на челюстта и инфекции. В такива случаи е необходимо задържаните млечни зъбки да бъдат остранени по хирургичен начин.

Задържани кучешки зъбиПроверявайте ежедневно устата на кученцето, докато растат постоянните зъби, за да се уверите, че млечните зъби не остават.

Ако видите два реда зъби, особено в предната част на челюстта, това е сигнал, че млечните зъби все още стоят на мястото си.

Няма точно фиксиран период за падане на всички млечни зъби. Има кучета, при които смяната се забавя. Приблизителната възраст, на която млечните зъби трябва да се заменят с постоянни е 10-12 месеца.

Поради тази причина, обикновено се изчаква до 11 -  12 месец от живота на кученцето и тогава се предприемат съответните мерки за отстраняване на млечните зъбки, които не са  успели да се сменят с постоянни. По статистика, най - често това са кучешките зъби.

Любопитно: ако виждате, че зъбките се сменят, а не ги намирате - това е така, защото много често кученцата ги гълтат неволно в момента им на смяна.

Рейтинг:
4.1/5 на базата на 13 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

45. д-р БауБау

Здравейте, Не, млечните зъбки няма да паднат сами - нужно е да бъдат отстранени оперативно от специалист ветеринар. В противен случай млечните зъбки ще развалят постоянните, които израстват.

44. Петър Тодоров

Здравейте, имам кученце чихуахуа вече е на 8м. но кучешките млечни зъбки са още на мястото си и новите са порастнали, млечните дори не се клатят, дали ще паднат един ден сами?

43. Кристина Петрова

Имам померан на 5 месеца. Кога си сменят млечните зъби, защото намерих зъбче, а незнам дали го е счупил от кокала, който дъвчи или е млечно зъбче паднало ?

42. Ани
Здравейте имам куче на 5 месеца и си сменя зъбите, забелязвам че особено вечер почва много да ме хапе и то силно и да лае. Може ли да е от зъбите, ако я сърбят?
41.
Моето куче е Кане Корсо и е на 3 месеца и 16 дни и почна да сменя горните си предни два зъба и се претеснявам, че е рано да ги сменя и реших да ви попитам дали е нормално това и има ли нужда от претеснение?
40. Наталия
Кога израстват млечните зъбки на бебета йоркширски териер
39. Мира
Здравейте имам куче микс между лабрадор и засега се предполага немска овчарка. Искам да попитам дали е нормално да падат по 1 или две зъбчета на ден.
38.
Кученцето ми е на 5месеца-Джак Ръсел.Сменя зъбки.Може ли да му давам дента стикс?
37. жулиета
Здравейте, имам кученце пинчер, вече е на 1г и 3м но кучешките млечни зъбки са още на мястото си и новите са порастнали, млечните дори не се клатят, дали ще паднат един ден сами?
36. Росица
Здравейте, възможно ли е кучето да има разстройство при никнене на зъбите?
35. Халиме
Здравейте, имаме си кученце порода кангал и е на 2 месеца и половина.Постоянно ръфа нещо но когато го галя започва да ме хапе и ми причинява болка и става агресивно нормално ли е. И как да отвикне моля да ми помогнете дайте ми съвет какво да правя!
34. д-р БауБау
До 33. Дарина - добре е да се види от ветеринар, той най-добре на място ще успее да прецени това, след оглед на зъбките!
33. Дарина
Здравейте имаме си бебенце чихуахуа, на което сега му растът зъбките. Пораснали са няколко странични, а предните тепърва ще пробиват. Може ли да ми кажете спрямо тази информация мога ли да разбера на колко дни е? :) в паспорта му пише, че е родено на 20.07.2018г , но е мн малко и си мисля, че не е вярна датата. Благодаря Ви предварително.
32. д-р БауБау
До 30. - да, доста е рано, по принцип смяната започва след 4-тия месец, но не е изключено да започне и по-рано. За Ваше успокоение бихме посъветвали консултация с ветеринар.
31. д-р БауБау
До 29. Янка Иванова - едва ли скимтененто е от това. На тази възраст кученцето би следвало да е при майка си и да бозае. Ако е отделено от нея скимтенето е затова. Растежът и смяната на млечните зъбки при кучетата не е както при хората. Не изпитват болка при никненето им, след като започне смяната им обаче започва сърбеж на венците в резултат, на който кученцата гризат и дъвчат всичко, което е пред тях.
30.
Имам женска немска овчарка на 3 месеца и забелязах че са и паднали 2 та предни резци. Не е ли рано
29. Янка Иванова
Здравейте!Имам джак ръсел на 22дни,на който му растат зъбките.започват да драска.Възможно ли е от това да скимти денем и нощем.Тоест "плачат "ли кученцата когато им никнат зъбките.Благодаря ви предварително
28. д-р БауБау
До 27. кремена - ще поникнат, не се притеснявайте. Това, което е добре да наблюдавате е да не се получи задържане на млечните зъбки (т.е. постоянните да израстат на мястото на млечните, но те да неуспеят да паднат). Тогава се налага лека хирургическа намеса за тяхното отстраняване. Ако до годинката има задържани млечни зъбки е нужно и посещение при ветеринар.
27. кремена
Кремена Ненова Здравейте ,имам померанче на 6 месаца всички редовни зъбки се показаха ,някой от млечните даже паднаха само двата млечни долни резци се клатят а редовните не се показват.Възможно ли е да не поникнат? Харесвам · Отговор · Изтриване · 1 мин.
26. д-р БауБау
До 25. - да, всички млечни зъби при кученцето трябва да се сменят. Ако смяната на всички не стане до навършване на годинката е нужен преглед от ветеринар. Понякога става задържане на млечните зъби и е необходимо хирургичното им отстраняване, за да може постоянните да заемат своето нормално положение.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...