Назад до Паразити при котката

Паразити при котката

  1. Паразити при котката
  2. Какво представляват паразитите?
  3. Видове паразити при котката?
  4. Фактори, влияещи за заразяването с паразити при котката?
  5. Най - опасните паразити при котката?
  6. Най - честите паразитози при котката?
  7. Как да предпазим котката от паразити?
  8. Профилактични изследвания за паразити при котката

Как да предпазим котката от паразити?

Tретирането срещу паразити при котките е строго индивидуално и може да се раздели на две групи: превантивно и лечебно, към  което се пристъпва, когато специфичните паразитологични изследвания са положителни, като нивото на инвазията при котките не е от значение.

Откриването дори на единични пюразити, техни яйца, цисти, или позитивирането на специфчните тестове означава, че веднага трябва да бъде започнато специфично лечение, поради високия риск от инвазиране на хора.

Тъй като паразитния контрол рядко е 100% ефективен предпазването от инвазиране има особено важно значение. Много инвазионни стадии се приемат чрез водата за пиене като криптоспоридии, гиардии и амеби, затова трябва да контролира водата за пиене на котките.

Друг начин за предпазване е задължителното обезвреждане на месото преди консумация от вашия домашен любимец. Използването на репеленти под вид на поур – он; спот – он; каишки, или такива които се използват за защита на дома са други методи за предпазване от инвазиране.

Ако инвазирането на животното е предполагаемо или неизбежно унищожаването на паразитите скоро след проникването на паразитите е добър метод за контрол. Има два метода за предпазване от полово съзряване на паразита – химиопрофилактика или ваксинация.

Имайте предвид, че нито един метод не носи 100% сигурност, никой от тях не е безопасен и никой не е евтин.

***

Автор: Д-р Иванов,
управител на Ветеринарен комплекс

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

"Max Biocide" - Противопаразитна каишка за котки
5.98
лв
Актуално в Зоомагазина

Отзиви

Красимира
Здравейте,на моят котарак му откриха паразити в ушите,тъй като е шотландски клепоух и тази зона е проблемна.Какво представляват тия паразити,външни или вътрешни се водят?Не сме откривали в изпражненията му нищо,а и сме му направили необходимите ваксини.Откри ги ветеринаря ,когато поръчахме почистване на ушите му.Това глисти ли са?Опасно ли е за нас?Спи в леглата ни и го отглеждаме в къщи?Благодаря предварително!
СИСИ
Здравейте-искам да попитам следното заведох днес котето си на ветеринар,което е на 2 месеца и го обезпаразитиха вътрешно и външно обезпаразитяване-дадоха ни каниверм половинка и казаха другата седмица да я водя за ваксина и след 3 дена втората половина на хапчето,та въпроса ми е следния -правилно ли е,тъй като четох ,че трябва първо да се даде и втората половина на хапчето и котето да е абсолютно здраво
В
Благодаря за отговора! Знам,че е рисковано,но най-близката клиника е на час и половина път,а за котето е страшно стресиращо пътуването в клетката,въобще пътуването и затова предприех тези действия. Ще видя има ли промяна с инжекциите, ако не повлияят ще отидем някак.
д-р БауБау
До 76. В - за да сте сигурни на 100% трябва да се изследва ушния секрет за да се види под микроскоп точно за кой тип става въпрос! Рисковано е много да се поставя диагноза по снимка! Имайте предвид, че гъбичните инфекции са много упорити и лечението ще е доста дълго.
В
Здравейте! Котето ми има кафяви точици в ушите,като ушна кал,но кафява,постоянно тръска глава и ги чеше. Тъй като няма ветеринар в града ги снимах и показах в една клиника, казаха че е микроспория и изписаха шест инжекции за шест седмици (по една на седмица). Четейки из интернет, симптомите й съвпадат с тези за ушни акари,а не с тези за микроспория. Възможно ли е да се объркат двете и да слагаме ли изписаните инжекции?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...