🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Паразити при котката

Паразити при котката

Какво представляват паразитите?

Паразитизмът е форма на съжителство между два организма, при която единия (паразитът) използва другия (гостоприемника), като източник на храна и други жизнено важни вещества. С някои изключения повечето паразити са познати отдавна, някои (въшки, кърлежи, глисти, бълхи) дори от античността.

Още през 18 век е известно, че някои паразити пренасят други заболявания. Например Чумата пренесена от бълхите унищожава половината от населението на Европа през периода 1348 - 1350 година.

Паразитите действат върху гостоприемника със секретите, екскретите и веществата съдържащи се в тях, причинявайки патологични и имунологични изменения.

Паразитите при коткатаПовечето паразити по котките са невидими с невъоръжено око, но има и такива достигащи големина от половин метър. Те изглеждат безобидни в повечето случаи, но това са едни от най - смъртоносните същества на света.

Много от тях са опасни и за околните животни и за хората. Те са в състояние да унищожат защитните системи на организма както на котките, така и на човека.

Нещо повече, те са в състояние да накарат собствената имунна система на домашните ни любимци да работи срещу тях, или да пренесат други инфекциозни причинители. Никое лекарствено средство дори най - новите, не действат срещу всички паразити. Всеки ден все повече паразити стават устойчиви на стандартните противопаразитни средства.

***

Автор: Д-р Иванов,
управител на Ветеринарен комплекс

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

80. Красимира
Здравейте,на моят котарак му откриха паразити в ушите,тъй като е шотландски клепоух и тази зона е проблемна.Какво представляват тия паразити,външни или вътрешни се водят?Не сме откривали в изпражненията му нищо,а и сме му направили необходимите ваксини.Откри ги ветеринаря ,когато поръчахме почистване на ушите му.Това глисти ли са?Опасно ли е за нас?Спи в леглата ни и го отглеждаме в къщи?Благодаря предварително!
79. СИСИ
Здравейте-искам да попитам следното заведох днес котето си на ветеринар,което е на 2 месеца и го обезпаразитиха вътрешно и външно обезпаразитяване-дадоха ни каниверм половинка и казаха другата седмица да я водя за ваксина и след 3 дена втората половина на хапчето,та въпроса ми е следния -правилно ли е,тъй като четох ,че трябва първо да се даде и втората половина на хапчето и котето да е абсолютно здраво
78. В
Благодаря за отговора! Знам,че е рисковано,но най-близката клиника е на час и половина път,а за котето е страшно стресиращо пътуването в клетката,въобще пътуването и затова предприех тези действия. Ще видя има ли промяна с инжекциите, ако не повлияят ще отидем някак.
77. д-р БауБау
До 76. В - за да сте сигурни на 100% трябва да се изследва ушния секрет за да се види под микроскоп точно за кой тип става въпрос! Рисковано е много да се поставя диагноза по снимка! Имайте предвид, че гъбичните инфекции са много упорити и лечението ще е доста дълго.
76. В
Здравейте! Котето ми има кафяви точици в ушите,като ушна кал,но кафява,постоянно тръска глава и ги чеше. Тъй като няма ветеринар в града ги снимах и показах в една клиника, казаха че е микроспория и изписаха шест инжекции за шест седмици (по една на седмица). Четейки из интернет, симптомите й съвпадат с тези за ушни акари,а не с тези за микроспория. Възможно ли е да се объркат двете и да слагаме ли изписаните инжекции?
75. 73/75
Благодаря! Беше еднократно и веднага си върна доброто настроение.
74. д-р БауБау
До 73. - да, най-вероятно е изяло част от някое растение (цвете). Активният въглен е добро решение. Занапред обаче не давайте захар!
73.
Котето дебнеше нещо до една саксия на терасата и след малко влетя в стаята мяукайки и тревожно ближейки лапички! След малко измяука от тоалетната и като отидох видях повърнато. Предположих, че е изяло нещо токсично и му дадох кисело мляко с малко захар и активен въглен. Наблюдавам го и вече час е спокойно. Много тревожна ситуация. Какво мислите д-р Бау Бау?
72.
Здравейте, д-р Бау Бау! Без изследвания изписаха на котето таблетки за 6 дни, след това ще предпишат други. Дано се оправи малкото сладурче! На Вас благодаря от сърце!
71. д-р БауБау
До 70. Ани - възможно е семките да нараняват стомашно-чревната лигавица, да. Но има вероятност и да са паразити. За да ги изключите е добре да се направи копропроба, за да бъдете и Вие спокойни, че не се касае за ендопаразити, тъй като някои предизвикват подобна на описаната от Вас симптоматика.
70. Ани
Здравейте! В изпражненията на котето има кръв и слуз, които се появяват в интервал през няколко месеца. Предположих, че от някои храни, които дразнят лигавицата, защото обича белен слънчоглед и си хапва една шепа, но ги гълта цели и е възможно да го наряняват? По-рано говорих и лекар и ми каза, че ако е еднократно не е проблем, но това повторение сигурно е? Какво ще кажете д-р Бау-Бау?
69. д-р БауБау
До 68. Силвия - ако имате възможност е добре поне през първите дни, котенцето да няма пряк контакт с детето. Ако поддържате добра хигиена, няма основание за притеснение.
68. Силвия
Здравейте,диагностицираха котката ни с ушна краста,изписаха ни капки,но въпроса ми е свързан с това дали по някакъв начин това е опасно и за нас,имаме и бебе и притеснението ми се засилва още повече!? Благодаря предварително за отговора!
67. д-р БауБау
До 66. Галя - съветваме Ви да се види от ветеринар преди да пристъпите към използването на какъвто и да е медикамент. В зависимост от степента на опаразитяването ветеринарят ще Ви изпише и най-подходящият препарат.
66. Галя
Здравейте забелязах, че моето коте има въшки можете ли да ми кажете с какъв препарат мога да ги премахна
65. юлиян
Котката на позната поврьщаше жълта течност ...пиеше вода и пак
64. д-р БауБау
До 63. Цвети - бихме Ви посъветвали да се направи кожна проба за Ваше успокоение.
63. Цвети
Здравейте, ЧНГ на всички котколюбци! Котката ми има опадала козина на двете задни крачета точно на бутчетата. Всъщност не пада сама козината, а котката постоянно се мие там и я смъква. И сега навсякъде си има козина, а само двете ѝ бутчета са като минати с бръснач. Не изглежда да е възпалена кожата отдолу, но при постоянно близане с език не може да порастне. На какво може да се дължи? Какво да правя? Благодаря.
62. д-р БауБау
До 61. Ани - честита и на Вас! Бъдете живи и здрави :)
61. Ани
ЧНГ на д- р БауБау и всички, които обичат и се грижат за животните :-) 2016-та да бъде по- добра, с по-здрави хора и техните четириноги приятели!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...