Назад до Паразити при котката

Паразити при котката

  1. Паразити при котката
  2. Какво представляват паразитите?
  3. Видове паразити при котката?
  4. Фактори, влияещи за заразяването с паразити при котката?
  5. Най - опасните паразити при котката?
  6. Най - честите паразитози при котката?
  7. Как да предпазим котката от паразити?
  8. Профилактични изследвания за паразити при котката

Какво представляват паразитите?

Паразитизмът е форма на съжителство между два организма, при която единия (паразитът) използва другия (гостоприемника), като източник на храна и други жизнено важни вещества. С някои изключения повечето паразити са познати отдавна, някои (въшки, кърлежи, глисти, бълхи) дори от античността.

Още през 18 век е известно, че някои паразити пренасят други заболявания. Например Чумата пренесена от бълхите унищожава половината от населението на Европа през периода 1348 - 1350 година.

Паразитите действат върху гостоприемника със секретите, екскретите и веществата съдържащи се в тях, причинявайки патологични и имунологични изменения.

Паразитите при коткатаПовечето паразити по котките са невидими с невъоръжено око, но има и такива достигащи големина от половин метър. Те изглеждат безобидни в повечето случаи, но това са едни от най - смъртоносните същества на света.

Много от тях са опасни и за околните животни и за хората. Те са в състояние да унищожат защитните системи на организма както на котките, така и на човека.

Нещо повече, те са в състояние да накарат собствената имунна система на домашните ни любимци да работи срещу тях, или да пренесат други инфекциозни причинители. Никое лекарствено средство дори най - новите, не действат срещу всички паразити. Всеки ден все повече паразити стават устойчиви на стандартните противопаразитни средства.

***

Автор: Д-р Иванов,
управител на Ветеринарен комплекс

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Отзиви

Красимира
Здравейте,на моят котарак му откриха паразити в ушите,тъй като е шотландски клепоух и тази зона е проблемна.Какво представляват тия паразити,външни или вътрешни се водят?Не сме откривали в изпражненията му нищо,а и сме му направили необходимите ваксини.Откри ги ветеринаря ,когато поръчахме почистване на ушите му.Това глисти ли са?Опасно ли е за нас?Спи в леглата ни и го отглеждаме в къщи?Благодаря предварително!
СИСИ
Здравейте-искам да попитам следното заведох днес котето си на ветеринар,което е на 2 месеца и го обезпаразитиха вътрешно и външно обезпаразитяване-дадоха ни каниверм половинка и казаха другата седмица да я водя за ваксина и след 3 дена втората половина на хапчето,та въпроса ми е следния -правилно ли е,тъй като четох ,че трябва първо да се даде и втората половина на хапчето и котето да е абсолютно здраво
В
Благодаря за отговора! Знам,че е рисковано,но най-близката клиника е на час и половина път,а за котето е страшно стресиращо пътуването в клетката,въобще пътуването и затова предприех тези действия. Ще видя има ли промяна с инжекциите, ако не повлияят ще отидем някак.
д-р БауБау
До 76. В - за да сте сигурни на 100% трябва да се изследва ушния секрет за да се види под микроскоп точно за кой тип става въпрос! Рисковано е много да се поставя диагноза по снимка! Имайте предвид, че гъбичните инфекции са много упорити и лечението ще е доста дълго.
В
Здравейте! Котето ми има кафяви точици в ушите,като ушна кал,но кафява,постоянно тръска глава и ги чеше. Тъй като няма ветеринар в града ги снимах и показах в една клиника, казаха че е микроспория и изписаха шест инжекции за шест седмици (по една на седмица). Четейки из интернет, симптомите й съвпадат с тези за ушни акари,а не с тези за микроспория. Възможно ли е да се объркат двете и да слагаме ли изписаните инжекции?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...