Назад до Кучета

Грижи за кучешката козина

Кучетата са нашите космати и рунтави приятели и ние обожаваме цялата тази козина. Независимо дали кучето ви има къса или дълга козина, къдрици или т.нар. "гребен", разнообразието от прически в кучешкия свят е безкрайно.

Правилно поддържаната козина е един от факторите, вашето куче да е здраво, доволно и разбира се, красиво.

Установено е, че има толкова различни видове козина, колкото и породи кучета. Кучетата са страхотни на допир и галене.

При галенето се отделя хормон на привързаността, окситоцин, и при човека, и при кучето. Тялото отделя химични вещества, които намаляват кръвното налягане и увеличават секрецията на хормоните на щастието. Галенето на куче е полезно за вас и вашето здраве. Но поддържането на козината на приятелите ни в топ форма се оказва сложна работа за някои стопани.

Липсата на правилни грижи води до заплитане на козината и замърсяване на кожата. Това може да причини кожни раздразнения и бактериални инфекции и е много нездравословно за кучето. Добрата поддръжка удължава живота на кучето - откриват се кърлежи и бучки, преди да е станало късно. С полагането на необходимите грижи се избягва сплъстяването на козината и вашето куче остава доволно и здраво.

Как да решем кучетоЧовек сресва косата си всеки ден - трябва да правим същото и с кучетата. Едно куче трябва да се разресва/изчетква често - така няма да се скубе и домът ви няма да е целият в косми.

Много хора се съобразяват с размера на кучето, преди да го вземат, но малцина мислят за поддръжката. Някои кучета се нуждаят от много повече грижи за козината си от други. Трябва да помислите за това, преди да си вземете куче.

Важно е да знаете какъв тип е козината на вашето куче, за да знаете кои са най - подходящите грижи за нея за да се задържи в здрав и блестящ вид.

Типове козина

Далматинци с еднослойна космена покривкаКучета с еднослойна козинаКучетата имат 2 основни типа козина - еднослойна и двуслойна. При тези с еднослойна има само един пласт косми. Сред тях са чихуахуа. Козината на тези кучета се поддържа най - лесно. Те се нуждаят само от бързо четкане с чумена четка веднъж седмично.

Някои кучета обаче са с по - дълга козина и се нуждаят от повече грижи. Сред тях са малтийската болонка, японският хин, йоркширският териер. Всички те имат еднослойна, но много дълга козина и се нуждаят от повече грижи, защото космите се заплитат. 

Кучетата с двуслойна козина изискват още повече грижи, основна от които е честото и редовно четкане. Освен покривните косми, при тях има и подкосмие. То е малко по - пухкаво и по - гъсто.

Няколко пъти годишно тези кучета сменят цялото си подкосмие. Кучета като коли и шпаньол се скубят наесен - изниква им гъста зимна козина, а напролет им никне по - рехава.

Затова е много полезно да четкате кучето, особено когато се скубе. Цялата тази козина е проблем за нас, но тя си има специална функция. Независимо дали са немски овчарки - двуслойната козина е нужна на тези кучета за да им е топло.

Козината на Голдън РетривърКосмената покривка на кучето показва къде обича да живее. Повечето кучета с двуслойна козина са от северните райони и издържат на студ.

Кучетата с къса космена покривка, като родезийският риджбек например са селектирани да живеят в горещ климат.

Козината на кучетата подсказва и историята им. Кучетата са претърпели сериозна еволюция и космената им покривка показва с каква цел са били селектирани.

Голдън Ретривърите имат гъста, водонепропусклива козина. Селектирани са да плуват и да носят рибарските мрежи и рибата изпаднала от куките.

Хипоалергично куче?

Алергия към козината на кучетоЕднослойна или двуслойна козина - правилото е едно - всички кучета се скубят. Ако някой се опитва да ви продаде хипоалергично куче на висока цена, не му вярвайте, защото няма такова нещо.

Някои хора са алергични към протеина в кучешката слюнка и пърхут. Всички кучета, дори голите, отделят и двете.

Поддръжка на кучешката козина

Кученце след баняДобрата грижа започва с хубава баня – у дома или в салона. Колко често да къпете кучето си?  Това зависи от това колко често се замърсява и козината. През зимните месеци не се препоръчва къпане освен ако не е наложително. При някои кучета честото къпане може да изсуши кожата им. Това трябва да се избягва.

Важно е да използвате специален шампоан за кучета. Къпането и грижата за козината на кученцето не бива да е борба.

Важно е да сложите шампоан на главата най - накрая и да я изплакнете първа. Така ще избегнете изтръскването и в очите няма да попадне шампоан.

След хубаво изплакване е време за подсушаванне. Следва сресване с подходяща четка - гумена за късокосместите, а за дългокосместите - четка за финно разресване. Така мастните жлези отделят повече мазнина и кучето се чувства добре. Това е забавно и сплотяващо занимание.

Кучешки прически

Прическа на кученцеСъщо както човешките, и кучешките прически са еволюирали. Животът на кучетата ни е натоварен като нашия, затова най - модерни са семплите прически.

Често срещани са прически от типа "Малко кученце" - козината се подстригва с еднаква дължина, за да се поддържа лесно.

Смята се, че определени прически подготвят кучето за скокове в студената вода, защото така козината защитава ставите му. Лъвската подстрижка, която е характерна  за португалското водно куче,  днес се използва при много други породи.

Козината отпред се оставя дълга и на врата се получава грива. Останалата част от козината се подстригва късо, но без опашката - тя става като помпон. Така кучето заприличва на лъв.

Запомнете, че ако се започне с грижите от ранна възраст, на кучето ще му хареса и ще е приятно и за вас и за него.
Рейтинг:
4.2/5 на базата на 5 оценки

Отзиви

Nicolce
До Annie- Не обвинявайте автора,защото има друга специална статия която отговаря на вашето търсене.Това,че не сте разгледали сайта,не значи че информацията е грешна
д-р БауБау
До 2. Annie - благодарим Ви за споделеното мнение. За съжаление не може да се съгласим с Вас, че информацията, която сме изложили е грешна, тъй като използваме специализирани източници на информация. Може би не е изчерпателна на 100%, но не е грешна. Все пак Ви благодарим за включването :)
Annie
Съвсем случайно попаднах на тази статия. Предлагам на автора и да седне и да почете повече за типовете козина и да не се излага пред тези които разбират, съответно да не дава грешна информация на тези които тепърва се учат. Къде останаха - падащата козина, къдравата, твърдокосмените и т.н. Срамота!!!!!
Мариана007
Много са хубави
rosi
interesno informaciq za hora koito obi4at svoite doma6ni lubimci:)
Коментирай
loading...