🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Лично с БауБау

Сърцераздирателна снимка разпали дебат в медиите относно яденето на кучета, а как стоят нещата у нас?

Наша читателка М. Веселинова от Пловдив ни изпрати сигнал под формата на снимка и кратък коментар, на които се натъква в чуждестранен интернет сайт. Представяме ви електронното й писмо, което пристигна в нашата редакция:

"Мили приятели, тъй като не знам къде да повдигна този въпрос и под каква форма мога да коментирам това, на което се натъкнах, изпращам информацията на вас. Случаят просто беше повод да си задам някои въпроси, които касаят не коя да е друга страна, а в частност България.

Надявам се, че вие като зоопортал имате трибуната и свободата на словото да отразите този случай безпристрастно и също така се надявам той да достигне до повече хора, за да можем заедно да се опитаме да дадем отговор на тези въпроси. Ето го и конкретният случай, който стана повод да ви пиша:

Снимка на малко момиченце, плачещо до изпечено куче, се разпространява мълниеносно по виетнамските социални медии. Не е ясно кой е публикувал снимката, както и къде точно е направена, но тя определено разпалва разгорещени дебати над обичая за ядене на кучешко месо във Виетнам.
На скандалния фотос момиченце на възраст 4-5 годинки изглежда шокирано и болезнено натъжено, докосвайки тялото на опърлено куче в кошница. 
Някои потребители на Facebook от различни райони на азиатската страна споделят своите тъжни спомени от детството, когато техни любими животни също са били заклани от възрастните.

И ето че по този повод дебатите за заколението на каквито и да било домашни животни излизат извън рамките на Виетнам. Подобни теми стоят като проблемни въпроси и в някои напреднали страни, включително и България.

У нас все още битува обичаят за колене на животни в домашни условия пред очите на деца, като такива животни най - често са прасета, зайци, птици, телета, козлета и агънца. Въпросът е "До кога?" и трябва ли подобна снимка да излезе извън границите на България, за да предизвика обществени дебати?

Защото в немалко български населени места биха могли да се направят подобни фотоси със зайчета например. И немалко български деца биха се разплакали по същия начин при вида на подобна гледка.

Нима чрез всички детски книжки, филмчета и песнички не се казва на децата, че животните са добри и трябва да бъдат обичани? Но не след дълго те се натъкват на най - голямото противоречие, което няма как да не остави своя траен отпечатък в психиката им като запомняща се травма от детството: "Имах си любимо прасенце, пиленце и зайче, но на Коледа дядо ..."

Уви, краят на тяхната приказка не е подобен на тези, които им четем, нито съвпада с принципите, на които ги учим.

Въпросите остават зададени, чакащи да дойде времето, в което на тях ще бъде отговорено подобаващо и ще бъдат взети необходимите цивилизовани мерки за прекратяване на тази изключително нехуманна практика, ужасяващо прикрита под думата "традиция"."

***

Ако и вие искате да дадете гласност на подобен проблем или да споделите хубава новина, свързана с животните, не се колебайте да ни пишете и да ни изпратите снимки, а ние ще публикуваме историите ви в нашата рубрика "Лично с Бау Бау". Благодарим Ви!

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

1. Бастет
Акъл нямат.Как ще убиват и ядът кучета бе?Срамота.Това са благородни животни.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...