Назад до Котки

Какво да очакваме от котката, когато навърши 1 година?

Когато навършат една година, котките са в разцвета на живота си.

Ако отглеждате вашата котка още от малко котенце и сте преминали през "тинейджърската фаза", значи сте минали през най - трудната фаза на обучение на котката и можете да се насладите на резултатите и търпението, което сте положили за това.

Физическо и психическо развитие на котката

Независимо дали преследват истинска плячка или "светлинни зайчета" обичат да упражняват своите способности да преследват.

Игра с коткатаНа котките никога не им омръзва да преследват светлините и сенките. Затова трябва да продължите да играете с вашето коте, дори когато е надраснало детската си възраст.

Активната игра с котката помага за разсейване на скуката и спомага контролирането на деструктивно поведение.

Когато котката ви е напълно развита, нейното зрение е неколкократно по - добро от това на хората, особено на тъмно. Котките също така чуват много по - добре, отколкото нас. Ако котката ви е кастрирана много нейни агресивни навици ще отминат, когато тя навърши една година.

Голяма част от домашните котки обичат да бъдат галени и по - малък процент - ресани. Редовното разресване води до намаляване на вероятността от образуване на космени топки!

Промени в поведението

Три промени в поведението, които могат да бъдат забелязани, след като котката ви навърши една година са съскане, криене и мачкане.

Защо съска коткатаЗащо се катерят коткитеКотките съскат, за да покажат своята неприязън към потенциален конкурент, независимо дали е човек или животно.

Котките съскат с надеждата да избегнат, а не да предизвикат бой. Те обикновено възвръщат нормалното си поведение, когато заплахата изчезне.

Котките обичат да се крият нависоко. Това е техен навик останал от периода, когато са живели в дивата природа. По този начин те са се спасявали от дебнещите ги по - големи хищници. Въпреки, че в домашна среда няма от какво да се страхуват те често обичат да се покатерват на високи шкафове или рафтове.

Друг навик, който можете да забележите е това котката да започне да ви мачка с лапите си. По този начин котките се освобождават от стреса, който са натрупали в себе си. Котките обичат много навиците си и мразят да бъдат прекъсвани.

Здраве и хранене

Трябва да извършвате редовни прегледи за цялостното здраве на вашата котка. Ваксинирайте и обезпаразитявайте редовно вашият любимец, с което ще си спестите редица главоболия и средства.

Не забравяйте и стоматологичните прегледи. Добре е вкъщи също да се грижите за здравето на зъбите на вашата котка.

Повръщането ...

То не е нещо необичайно при котките. Те обикновено повръщат когато са погълнали много косми или от нещо, което са изяли преди това.

Периодичното повръщане на космени топки не се счита за сериозен проблем, но не го игнорирайте, защото то може да е признак на сериозен здравословен проблем и котката може бързо да се дехидратира.

Ако котката повръща поне 2 пъти на ден в продължение на 2 дена и това е придружено със загуба на апетит или летаргия е добре да потърсете помощ от ветеринар.

Често котките повръщат защото ядат твърде бързо. Можете да научите вашата котка да се храни по - бавно, като и давате по - малко храна на по - чести интервали от време.

Съвети за обучение на котката

За разлика от кучетата, котките не са товарни животни. Когато са здрави и щастливи котките обожават интерактивните игри.

Котките могат да бъдат обучени да идват при вас, когато ги повикате, да търсят скрити играчки и лакомства, да скачат по определени мишени и да реагират на определени звуци.

Кликер за коткиИгра на коткаЕдин от начините за обучение на котка е посредством кликер. Кликера е пластмасово устройство, което издава отличителен звук.

Можете да използвате това устройство, за да създадете желаното от вас поведение на вашата котка. Трябва обаче винаги да имате и някакво лакомство, с което да възнаградите усилията на животното.

Обучението на котките включва не само възнаграждаване на положителното поведение, но и елиминирането на отрицателното поведение. Не забравяйте, че котките на 1 година са все още млади и няма да се държат по един и същ начин всеки ден.

Ако котката ви се връща към вредните си навици на поведение за продължителен период от време значи може би се налага да промените методите си на обучение. Когато котките са на тази крехка възраст те са много игриви. За да е щастлива и здрава вашата котка трябва да и отделяте необходимото време за игра и обучение.

Рейтинг:
1.5/5 на базата на 2 оценки

Свързани продукти

Купа Везна - Цветна
75.50
лв
+ подарък изненада
"Trixie" - Хранилка под формата на тоалетна чиния
57.75
лв
изненада при поръчка над 60 лв

Отзиви

Коментирай
loading...