Кетоза при кравите
Етиология на Кетоза
Причините не са напълно изяснени. Нито едно от изразените досега схващания не изяснява категорично същността на Кетозата.
Става все по - ясно, че тя е резултат от взаимодействието на комплекс от етиологични фактори, които в съчетание с предразполагащите моменти - висока млечна продукция и неправилно хранене - и с факторите, които непосредствено стават повод за заболяването - отелването и усилената лактация - предизвикват Кетозата.
Известна роля играе и наследственото предразположение към заболяването. Кетозата се наблюдава по - често при продължително оборно отглеждане без разходки, при едностранчиво хранене с белтъчни фуражи и малко количество сено.
При ежедневните разходки при млечните крави се намалява количеството на кетоновите тела и се увеличават алкалните резерви на кръвта, тъй като мускулната система активно участва в обмяната на веществата и по - конкретно в оползотворяването на кетоновите тела.
Според повечето твърдения, Кетозата е последствие от обедняването на организма на въглехидрати, когато животните се хранят продължително време с фураж, беден на въглехидрати, или когато нормалната резорбция на въглехидратите от пълноценния фураж е нарушена от заболяване на стомаха и червата. В такъв случай се използват тлъстинните резерви за покриване из загубите от енергия.
Вторично, кетозата може да се появи при Травматичен ретикулоперитонит, Възпаление на матката и бъбреците, Родилна пареза и др.
Отзиви