Назад до Кетоза при кравите

Кетоза при кравите

Патогенеза на Кетоза

Схема на КетозаПри преживните животни въглехидратите от храната не се резорбират както при другите животни под формата на монозахариди, а под формата на низши мастни киселини - оцетна, пропионова и маслена, които бактерийната флора на търбуха произвежда от въглехидратите на храната.

С млякото, една  високопродуктивна крава за едно денонощие излъчва до 2 кг млечна захар (при съдържание 40 - 50 гр млечна захар в 1 литър мляко). При това положение, ако кравите се хранят с фуражи, бедни  на въглехидрати, в организма им скоро започва да  се чувства  недостиг на въглехидрати, тъй като още  в  началото на лактацията резервите от гликоген в черния дроб бързо се изчерпват.

За правилното протичане на жизнените процеси е необходима енергия, която се получава от изгарянето на захарта.  

Схема - Изменение на количеството на кетоновите тела в кръвта на крава, болна от Кетоза, след лекуване: а - при лека форма; б - при тежка форма

При положение че  захар не достига, организмът прибягва  до други   енергийни   източници - мазнините. При разпадането на мазнините се получават мастни киселини, които при гликонеогенезата се превръщат в захар, и кетотела (ацетон, ацетоцетна киселина, бета-оксимаслена киселина).

Тези кетотела от черния дроб чрез кръвта отиват в тъканите, където изгарят, замествайки гликозата. Това изгаряне обаче става бавно, поради което се разпадат нови тлъстинни резерви и по този начин в кръвта се натрупват все по - големи количества кетотела.

Образуването на захар от други вещества чрез гликонеогенезата е от първостепенно значение за преживните животни. Такива вещества освен маслените киселини са също млечната, пирогроздената, лимонената, валериановата и др.

Гликогенезата се регулира от хормоните на кората на надбъбречната жлеза - гликокортикоидите (кортизон), които се образуват под влияние на адренокортикотропния хормон на предния дял на хипофизата. Под влияние на гликокортикоидите гликогенезата се усилва, количеството на захарта в кръвта се повишава, а образуването на кетотела намалява.

Низшите мастни киселини (оцетна, пропионова, маслена), които се получават от разпадането на въглехидратите в търбуха, се отнасят в черния дроб. Тук пропионовата киселина се превръща в гликоген и гликоза.

Гликоген и гликоза се образуват още и от аминокиселините, които се получават при разграждането на белтъчините, а също и от оцетната киселина. За всичко това е необходима енергия, която се взема от цикъла на лимонената киселина.

В млечната жлеза на преживните животни се образува млечната мазнина чрез кондензиране на мастните киселини с "активирана оцетна киселина", при което се освобождава коензим А. При това за целта се използва не само получената при разграждането на въглехидратите, белтъчините и мазнините активирана оцетна киселина, но и онази, която се получава в търбуха чрез присъединяване на коензим А към образуваната там оцетна киселина.

Освободеният при образуването на млечната мазнина коензим А се отделя от млечната жлеза с млякото и по такъв начин организмът на високопродуктивните крави обеднява много на него. 

Вследствие на това цикълът на лимонената киселина се възпрепятства точно във фазата на превръщането на алфа - кетоглутаровата киселина в янтарна киселина, при което се образува енергия. Липсата на енергия през периода на усилената лактация води към нарушаване на гликогенезата - хипогликемия.

3а да се сдобие с енергия, организмът прибягва до тлъстинните си резерви, които започва усилено да разгражда. За това е нужен обаче коензим А, поради което организмът още повече обеднява на него. При нормални условия коензим А се взема от освобождавания в цикъла на лимонената киселина коензим А, но тъй като при усилена млечна секреция този цикъл е нарушен, в организма се натрупва много активираната оцетна киселина   (ацетил - коензим А).

Организмът обеднява на коензим А и за да се сдобие с него, кондензира активираната оцетна киселина в ацетоцетна киселина, при което се освобождава коензим А, а чрез отцепване на въглероден двуокис ацетоцетната  киселина се превръща в ацетон.

При разграждането на ацетоцетната киселина се получава недостатъчно енергия. За да се набави липсващата поради хипогликемията енергия, разграждането на нови тлъстинни резерви продължава, при което се натрупва още повече ацетон, организмът обеднява още по - силно на коензим А, животното отслабва и се изтощава.

Коензим А е нужен и за синтезата на кетостероидите - хормоните на надбъбречната жлеза - чието образуване сега се нарушава.

Натрупалите се в кръвта кетотела предизвикват вкиселяване на кръвта и тъканите, намаляване на алкалния резерв, действат дистрофично върху черния дроб и възбуждат или потискат централната нервна система.

Нарушената регулаторна функция на кората на главния мозък довежда до разстройство на функцията на други органи - половите жлези.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2. Р.Добрев
Две банки 10% глюкоза, в нея разредени Дексаметазон 20мл + житамини или Кетозал- венозно. + пропиленгликол половин литър пер.ос 3-4 дни подред
1. Шишманова
Препоръчва се пиене на пропилен гликол профилактика
Виж още отзиви
Коментирай
loading...