Назад до Кетоза при кравите

Кетоза при кравите

  1. Кетоза при кравите
  2. Етиология на Кетоза
  3. Патогенеза на Кетоза
  4. Клинични признаци при Кетоза
  5. Диагностика на Кетоза
  6. Лечение на Кетоза
  7. Профилактика на Кетоза

Профилактика на Кетоза

Профилактика на КетозаЗа предотвратяване на Кетозата животните трябва да се хранят пълноценно, особено през последните дни на бременността и през първите дни след отелването.

Трябва да им се осигурят добре балансирани дажби с необходимите хранителни вещества - протеин, мазнини, въглехидрати, макро- и микроелементи и витамини.

В дажбата трябва да има достатъчно количество лесно смилаеми въглехидрати, необходими за нормалната жизнена дейност на търбуховата микрофлора, която извършва синтезата на летливите мастни киселини, протеина и витамини от групата В, витамини С и К.

Необходимо е да се избягват всички причини, които биха могли да доведат до храносмилателни разстройства.

За правилното протичане на обмяната на веществата при високопродуктивните крави, от което се обуславят здравето и продуктивността им, трябва да бъдат регулирани не само режимът на храненето, а и раздояването, чрез което се цели да се повиши продуктивността на кравите.

Млечната секреция през първия и втория период на лактацията трябва да бъде равномерна и постепенно да намалява до естественото пресушаване на кравата. Ако лактацията протича неравномерно и интензивно, всички органи на животното и на първо място кората на главния мозък, жлезите с вътрешна секреция и черният дроб се намират в напрегнато функционално състояние, което довежда до силно нарушаване на обмяната на веществата и до срив във функцията на млечната жлеза.

За предпазване на кравите от Кетоза се препоръчват също - витамин D2, редовно даване на минерални добавки към храната, на метионинови препарати, меласа, сладови коренчета и цвеклови резанки, без концентриран фураж.

При кравите с висока млечност се препоръчват профилактичен преглед и изследване за своевременно установяване на субклиничните форми на болестта и вземане на незабавни лечебни мерки.

Препоръчва се крави, при които се установи предразположение към заболяване от Кетоза, което се базира може би на по - слаба активност на нервно - хуморалната система, регулираща обмяната на веществата, да се изключат от разплод.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Р.Добрев
Две банки 10% глюкоза, в нея разредени Дексаметазон 20мл + житамини или Кетозал- венозно. + пропиленгликол половин литър пер.ос 3-4 дни подред
Шишманова
Препоръчва се пиене на пропилен гликол профилактика
Коментирай
loading...