Кетоза при кравите

Профилактика на Кетоза

Профилактика на КетозаЗа предотвратяване на Кетозата животните трябва да се хранят пълноценно, особено през последните дни на бременността и през първите дни след отелването.

Трябва да им се осигурят добре балансирани дажби с необходимите хранителни вещества - протеин, мазнини, въглехидрати, макро- и микроелементи и витамини.

В дажбата трябва да има достатъчно количество лесно смилаеми въглехидрати, необходими за нормалната жизнена дейност на търбуховата микрофлора, която извършва синтезата на летливите мастни киселини, протеина и витамини от групата В, витамини С и К.

Необходимо е да се избягват всички причини, които биха могли да доведат до храносмилателни разстройства.

За правилното протичане на обмяната на веществата при високопродуктивните крави, от което се обуславят здравето и продуктивността им, трябва да бъдат регулирани не само режимът на храненето, а и раздояването, чрез което се цели да се повиши продуктивността на кравите.

Млечната секреция през първия и втория период на лактацията трябва да бъде равномерна и постепенно да намалява до естественото пресушаване на кравата. Ако лактацията протича неравномерно и интензивно, всички органи на животното и на първо място кората на главния мозък, жлезите с вътрешна секреция и черният дроб се намират в напрегнато функционално състояние, което довежда до силно нарушаване на обмяната на веществата и до срив във функцията на млечната жлеза.

За предпазване на кравите от Кетоза се препоръчват също - витамин D2, редовно даване на минерални добавки към храната, на метионинови препарати, меласа, сладови коренчета и цвеклови резанки, без концентриран фураж.

При кравите с висока млечност се препоръчват профилактичен преглед и изследване за своевременно установяване на субклиничните форми на болестта и вземане на незабавни лечебни мерки.

Препоръчва се крави, при които се установи предразположение към заболяване от Кетоза, което се базира може би на по - слаба активност на нервно - хуморалната система, регулираща обмяната на веществата, да се изключат от разплод.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Р.Добрев
Две банки 10% глюкоза, в нея разредени Дексаметазон 20мл + житамини или Кетозал- венозно. + пропиленгликол половин литър пер.ос 3-4 дни подред
Шишманова
Препоръчва се пиене на пропилен гликол профилактика
Коментирай
loading...