Назад до Кетоза при кравите

Кетоза при кравите

Лечение на Кетоза

Терапията на Кетозата е твърде разнообразна. Като се вземе предвид, че в етиологията и патогенезата й играят роля не един, а може би повече фактори, става ясно защо за нейното лекуване са препоръчани толкова много средства и защо в някои случаи със средства, които са се оказали ефикасни, не се получава задоволителен резултат.

Прилага се комплексна терапия, която се състои от гликозотерапия, даване на соли на пропионовата киселина, хормонотерапия, диетотерапия и движение.

Основната цел на терапията се състои в увеличаване на кръвната захар и гликогена в черния дроб и в премахване на кетозата. Ето защо на организма трябва да се осигури необходимото количество гликоза.

Най - добрият начин за даване на гликозата е венозното инжектиране, особено когато животните нямат апетит. Добри резултати се получават чрез даване на натриев пропионат, който в черния дроб се превръща в гликоза.

Със същата цел на болните крави се дават варена царевица, сурови картофи, захарно цвекло и меласа. Наред с това се прилагат и гликокортикоиди - кортизон и неговите производни. Добър резултат се получава и с адренокортнкотропния хормон. Лекуването с кортизон и адренокортикотропен хормон има смисъл само ако се подобри храненето.

Никое от препоръчаните средства не отговаря на изискванията от гледището на каузалната терапия.

Най - важно звено в обмяната на веществата е коензим А. Ако той се внесе в организма на животните, при които обмяната на веществата е нарушена, какъвто е случаят с Кетозата, трябва да се приеме, че метаболизмът ще се нормализира и животните ще оздравеят.

Лекуване на КетозаГолямо значение при терапията на кетозата имат редовните разходки, тъй като активното движение подпомага ускоряването на окислително - възстановителните процеси и увеличава използването на кетоновите тела от мускулната система.

Успоредно с лечебните мероприятия трябва да се подобри храненето на животните - дават се доброкачествено витаминно сено, кореноплоди, концентриран фураж, минерални добавки, които съдържат и микроелементи.

Едностранчивото хранене със силаж трябва да се преустанови.

Рейтинг:
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

2. Р.Добрев
Две банки 10% глюкоза, в нея разредени Дексаметазон 20мл + житамини или Кетозал- венозно. + пропиленгликол половин литър пер.ос 3-4 дни подред
1. Шишманова
Препоръчва се пиене на пропилен гликол профилактика
Виж още отзиви
Коментирай
loading...