Назад до Кетоза при кравите

Кетоза при кравите

  1. Кетоза при кравите
  2. Етиология на Кетоза
  3. Патогенеза на Кетоза
  4. Клинични признаци при Кетоза
  5. Диагностика на Кетоза
  6. Лечение на Кетоза
  7. Профилактика на Кетоза

Клинични признаци при Кетоза

Клинични признаци при КетозаКакви са признаците при КетозаПри леката (субклиничната) форма апетитът намалява, става променлив и животното отделя обилно количество слюнка. Тези признаци са слаби и неопределени и често остават незабелязани. Ако се подобри храненето, признаците изчезват и животното оздравява без всякакво лекуване.

В противен случай апетитът продължава да намалява и изчезва или става извратен - животните предпочитат да ядат постелята си или пръст, вар, ближат стените, а вместо чиста вода пият от локвите. Понякога кравите потапят муцуната си в поднесената им вода до очите. Преживянето става по - лениво и по - рядко.

Настъпва упорита атония на предстомашията, която не се поддава на обикновена терапия. Появява се диария с тъмно зелени или зелено - черни изпражнения. Животните бързо слабеят и за 7 - 10 дни губят 50 - 70 кг от масата си. Бързото намаляване на масата се обяснява с това, че животните продължават да отделят значително количество мляко, макар и намалено около три пъти, без да приемат храна.

С развитието на болестта се появяват и нервни симптоми, които в началото са по - слаби, а по - късно стават все по-силни. Животните проявяват лека възбудимост, оглеждат се постоянно или се ослушват при влизане на хора в обора.

В други случаи погледът е тъп, безучастен. Понякога животните изпадат в принудителни движения - напират все напред, движат се в кръг, тъпчат с краката си на едно място, качват се с предните си крака в яслите, извършват празни дъвкателни движения, показват слюнкотечение, въртят очите си, залитат със задницата си или се препъват, подгъват краката си в ставите, не виждат, ближат продължително време известни места от тялото си, като понякога до кръв нараняват кожата си от това близане.

При убождане на кожата им с игла от спринцовка измучават силно. Понякога се наблюдават спазми главно на дъвкателната мускулатура и сънливост. Често фуражът остава непокътнат пред животните. Ако се постави в устата им, те започват да го дъвчат, без да го поглъщат.

Обикновено телесната температура, пулсът и дишането са нормални. При тежките случаи телесната температура слабо се повишава (39,9 °С), а пулсът и дишането стават ускорени.
Издишаният въздух много често мирише на гнили плодове (ацетон). Понякога тази миризма е толкова силна, че се усеща, без да се приближаваме до главата на животните.

Урината е бистра, жълтеникава, водниста и с миризма на ацетон (ацетонурия). В такива случаи млякото също притежава силна миризма на ацетон.

Областта на чернодробната тъпота е силно разширена в резултат на значителното уголемяване на черния дроб и при палпация е болезнена. Понякога се наблюдава   пожълтяване на видимите лигавици (жълтеница).

Твърде характерни изменения се откриват в биохимичния състав на кръвта. Съдържанието на кетоновите тела в кръвта се увеличава над 10 пъти (кетонемия), а на захарта се намалява над 50% (хипогликемия).

Установява се намаляване на общите белтъчини в кръвния серум, на албумините, на алфа- и бета-глобулините.

Болестта продължава няколко седмици или месеци. При съответно лекуване по - голямата част от заболелите в лека форма животни оздравяват.

Тежките случаи трудно се лекуват и обикновено болните животни умират или се бракуват поради изгубване на продуктивните качества.

При кравите, боледували от Кетоза, се наблюдава намаляване на заплодяемостта, по - чести случаи на трудни раждания, задържане на плацентата и акутни ендометрити.

Преболедувалите от Кетоза крави през следващата бременност след отелването отново заболяват и най - често умират или се заколват по необходимост.

Рейтинг:
2.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Р.Добрев
Две банки 10% глюкоза, в нея разредени Дексаметазон 20мл + житамини или Кетозал- венозно. + пропиленгликол половин литър пер.ос 3-4 дни подред
Шишманова
Препоръчва се пиене на пропилен гликол профилактика
Виж още отзиви
Коментирай
loading...