Назад до Местни разстройства на кръвообращението

Местни разстройства на кръвообращението

  1. Местни разстройства на кръвообращението
  2. Хиперемия
  3. Стаза
  4. Анемия (исхемия)
  5. Тромбоза
  6. Емболия
  7. Кръвоизливи

Анемия (исхемия)

Исхемия (анемия) = Местно Малокръвие

Исхемията с намаляване на кръвното съдържание в даден орган или тъкан поради намаляване или прекратяване притока на кръв. Причините за местното малокръвие са най - различни. Във всички случаи обаче то довеждат до стесняване просвета на артериите, което затруднява нормалното преминаване на кръвта към един или друг орган или тъкан.

В зависимост от начина на възникване местната анемия може да бъде няколко вида: компресионна, обтуранионна, контракнионна, колатерал-на и др.

Компресионната анемия се получава при намаляване просвета на кръвоносните съдове чрез натиск, упражняван от тумори, паразитни мехури, течности, оток, воднянка, чужди тела и др.

Обтурационната анемия се наблюдава при частично или пълно запушване просвета на артериите с тромботичии частици или с мастни капки и газови мехурчета, попаднали в кръвта.

Контракционната анемия възниква при стесняване просвета на кръвоносните съдове в резултат от спазми на самите стени на артериите. Спазмите могат да бъдат предизвикани от действието на различни вещества, като ерготин, адреналин и др., а също и от студа.

Колатерална анемия настъпва в едни участъци на организма, когато в други участъци настъпва силна хиперемия. Например при силна хиперемия на коремните органи се развива колатерална анемия на мозъка, която може да доведе до опасни последствия и дори до смърт. Подобно явление се наблюдава при бързото изпускане на газове, които са се образували в търбуха на преживните животни при острото подуване на търбуха. Анемичната тъкан избледнява, обемът й се намалява, а температурата й се понижава.

Последствията от местното малокръвие зависят от различни обстоятелства. Особено значение има размерът на артериалния съд, чийто просвет е намален. Колкото той е по - голям, толкова по - тежки са последствията, а възможностите за възстановяване на кръвоснабдяването чрез анастомозите са ограничени.

Бързината на развитие на анемията също има значение за последствията, тъй като при по - бавното развитие кръвоснабдяването на засегнатите тъкани може бъде възстановено чрез анастомози. Колкото по - дълго време трае анемията, толкова по - тежки са смущенията в тъканите и обратно. Голямо значение за последствията от местното малокръвие има чувствителността на засегнатия орган към нарушеното кръвоснабдяване.

Измененията в исхемичните органи варират от леки и бързовъзстановяващи се до тежки и необратими изменения - дистрофия и некроза. Най - чувствителни към кислородното гладуване, което се получава при местното малокръвие, са нервната тъкан и сърдечният мускул, които много бързо реагират на недостатъчното снабдяване с артериална кръв.

Инфаркт. Това е част от тъкан, която е некротизирана поради спиране на притока на кръв към нея. Инфарктът обикновено обхваща тъканта, кръвоснабдяваща се от разклоненията на една артерия, която е напълно запушена. Най - често се среща инфаркт в далака при чумата по свинете и в бъбреците при червенката по свинете.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Силиконова котешка тоалетна - 20 кг
92.70
лв
+ подарък изненада

Отзиви

Коментирай
loading...