Назад до Местни разстройства на кръвообращението

Местни разстройства на кръвообращението

  1. Местни разстройства на кръвообращението
  2. Хиперемия
  3. Стаза
  4. Анемия (исхемия)
  5. Тромбоза
  6. Емболия
  7. Кръвоизливи

Кръвоизливи

Кръвоизливът (хеморагията) е патологичен процес, при който кръвта излиза от кръвоносния съд в околната среда. Той може да бъде външен - когато кръвта се излива извън организма, и вътрешен - когато кръвта се излива в тъканите, органите, кухините на организма. В зависимост от вида на съда кръвоизливът е артериален, венозен или капилярен. Етиологично кръвоизливите се разделят на ректични и диапедетични.

Ректични кръвоизливи. Настъпват поради нарушаване целостта на кръвоносните съдове. Целостта може да бъде нарушена при различните видове травми, разяждане на стената на кръвоносния съд от некротични, язвени и възпалителни процеси, при склероза и дистрофия на съдовете, придружени от повишено кръвно налягане.

Диапедетични кръвоизливи. При тях еритроцитите преминават през стената на кръвоносния съд, която видимо изглежда, че е с ненарушена цялост. Излизането на еритроцитите може да се обясни само с повишената пропускливост на стената на кръвоносния съд.

Причините, обуславящи диапедетичните кръвоизливи, са най - различни: отравяне с арсен, живак, токсините на някои причинители на заразни болести - антракс, чума по свинете и птиците, холера по птиците, някои авитаминози, гладуване и др.

Последствията от кръвоизливите зависят от количеството на изгубената кръв, от мястото и бързината на кръвоизлива. При изгубване на 50 - 60% от кръвта обикновено се стига до смъртта на животното поради настъпилата остра анемия на мозъка и сърдечния мускул.

Независимо от големината кръвоизливите в мозъка са много опасни, дори смъртоносни поради парализирането на важни мозъчни центрове. При бързото изгубване дори на 1/4 или 1/3 от кръвта често се стига до смъртта на животното поради това, че организмът не успява толкова бързо да се приспособи към изменените условия.

При вътрешните кръвоизливи в зависимост от количеството на излязлата кръв и от мястото последствията са различни. Когато кръвта е малко и е попаднала между тъканите, тя се резорбира чрез лимфните пътища, като еритроцитите се лизират. Когато е в по - голямо количество, кръвта се събира между тъканите, като ги разделя, или под кожата, която силно се издува.

На това място се развива възпалителен процес и постепенно кръвта се огражда от съединителнотъканни влакна. Понякога кръвният пигмент може да бъде резорбиран, при което се получават т. нар. кисти.

Повредените кръвоносни съдове - разкъсани и разядени - чрез стесняване на техния просвет, уплътняване на кръвта и образуване на тромби се запушват и кръвоизливът спира.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...