Назад до Треска

Треска

  1. Треска
  2. Етиология на треска
  3. Видове треска
  4. Изменения в обмяната на веществата при треска
  5. Нарушаване на функциите на различните системи при треска
  6. Значение на треската за организма

Етиология на треска

Веществата, които причиняват треската, се наричат пирогенни или феброгенни. Такива може да бъдат микроорганизми и техните токсини, белтъчини и разпадни продукти от тях (при кръвоизливи, хемолиза, некроза на тъкани и др.), някои хормони (адреналин, тироксин), различни отрови (никотин), хипертоничен разтвор на натриев хлорид (вкаран венозно) и др. Най - честата причина за треската са различните патогенни микроорганизми, поради което понятието треска е тясно свързано с инфекциозните болести.

Във връзка със степента на повишаването на температурата треската може да протече с различна сила. В зависимост от това се различават слаба, средна, силна и много силна треска.

  • Слаба треска - температурата не е по - висока от 1°С над нормалната
  • Средна треска - температурата не надминава с 2°С нормалната
  • Силна треска - температурата е до 3° С над нормалната
  • Много силна треска - температурата е с повече от 3° С над нормалната

Всяка треска протича главно в три стадия: стадий на повишаване на температурата, стадий на максимално повишена температура, стадий на понижаване на температурата.

Стадий на повишаване на температурата

В зависимост от естеството на заразната болест температурата през този стадий може да се повишава бавно и постепенно (атипична форма на мит) или бързо и рязко (антракс, устрел, хемоспоридиози, крупозна пневмония).

Най - характерни признаци на първия стадий са следните: студени тръпки, треперене, настръхване на косъма, изгубване на апетита, жажда, изсъхване на кожата, понижаване на кожната температура, бързо уморяване при физическо натоварване и пр.

През този стадий се установява значително усилване на топлообразуването и намаляване на топлоотделянето, с което се обяснява повишаването на телесната температура. Периферните кртвоносни съдове силно се свиват, в резултат на което се намалява отделянето на пот и се засилва изтласкването на кръвта към вътрешните органи, в които настъпва хиперемия.

Вследствие на хиперемията се засилват функцията на бъбреците и образуването на урина. Под въздействието на патогенния агент и на високата температура се учестяват дишането и сърдечната дейност. Стадият на повишаването на температурата може да продължи с часове, а понякога и с дни.

Стадий на максимално повишената температура

През този стадий периферните кръвоносни съдове се разширяват силно (хиперемия) и кожата става гореща, но все още суха. Топлоотделянето заедно с топлообразуването значително се засилват. Студените тръпки и треперенето изчезват.

Трескавият организъм лошо понася резките колебания на температурата на въздуха, които могат да предизвикат тежка простуда и влошаване на заболяването. През втория стадий се проявяват основните болестни признаци, характерни за треската и съответното заболяване. В зависимост от болестта и от общото състояние на организма този стадий може да продължи от два-три дни до две-три седмици.

Стадий на понижаване на температурата

През този стадий съотношението между топлообразуването и топлоотделянето е обратно на отбелязаното през първия стадий - топлообразуването намалява, а топлоотделянето се усилва, в резултат на което телесната температура достига нормалната.

Топлоотделянето се засилва вследствие на силното разширяване на кожните кръвоносни съдове, придружено от усилено потене и уриниране. През последния стадий в организма настъпва имунобиологично преустройство и чрез различните защитни приспособления (фагоцитоза, антитела и др.) се намалява, отстранява се или се обезврежда вредното влияние на етиологичния фактор. Това е вече предпоставка за нормализиране на топлинната регулация.

Понижаването на телесната температура до нормалната може да бъде бързо (1  - 36 часа), критично (кризис), или бавно (7 - 8 дни), литично (лизис). Бързото понижаване на температурата е свързано понякога с известна опасност за организма - настъпване на внезапна смърт вследствие на спиране на дишането. Организмът по време на треската може да претърпи значителни дистрофични изменения, поради което по - трудно може да преустрои бързо своята дейност.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

"Dr. Clauder's Junior" - Месни хапки за кученца от 1 до 12 месеца, 400 гр./800 гр.
4.72
лв
+ подарък изненада изненада при поръчка над 60 лв
"Selected Meat Immun Plus Senior"- Консерва за кучета над 7 години
8.05
лв
+ подарък изненада изненада при поръчка над 60 лв

Отзиви

Коментирай
loading...