Назад до Устна хигиена при кучето

Устна хигиена при кучето

Основни стъпки за миене на кучешките зъби

За повечето кучета бъркането с ръка в устата им е объркващо преживяване. В началото те може да са нервни. Не насилвайте нещата. Въведете практиката с миене на зъбите на малки стъпки, така че кучето да не се претоварва или разстройва. Преди да започнете трябва да накарате кучето си да привикне към това да докосвате муцуната и устата му.

Преди да започнете да миете зъбите на кучето си, трябва да го научите, че поставянето на пръстите ви в устата му може да бъде приятно изживяване. Първо потопете пръста си в нещо, което кучето обича, например пилешки бульон.

Как да измия зъбите на кучетоДокато кучето ви облизва пръста, пробвайте леко да го разтриете по зъбите и венците му. Опитайте и леко да повдигнете устната му, точно както това би се получило, ако в ръката ви имаше четка. Повторете това упражнение 2 пъти дневно в продължение на няколко дни.

Първоначално можете да поставяте пастата за зъби върху пръста си, за да може кучето да свикне с вкуса й. Когато кучето посвикне с пръстите ви, може да хванете муцуната му и да се пробвате да отворите широко устата му.

Първо си пригответе лакомства, защото трябва да накарате кучето да свързва това преживяване с нещо положително. След като подготвите лакомствата седнете на някое тихо място с кучето, говорете му спокойно и направете следните упражнения:

1 стъпка

Внимателно поставете едната си ръка под брадичката на кучето, така че то да може да подпре главата си на ръката ви. След това поставете другата ръка над горната част от муцуната, все едно искате да отворите устата му. Вместо да правите това обаче пуснете муцуната му и веднага му дайте едно от сладките лакомства, които сте приготвили. Повторете това 8-10 пъти. Правете тези упражнения в продължение на 2-3 дни, по няколко пъти на ден.

2 стъпка

Повторете стъпка 1, но вместо да пуснете муцуната му, веднага след като сте я хванали с ръка, леко повдигнете устните му. Дръжте устните повдигнати, така че да се виждат зъбите на кучето за няколко секунди. След това пуснете муцуната му, похвалете го и му дайте от любимото лакомство. Повторете това 8-10 пъти. Правете това упражнение 2-3 дни по поне 3 пъти на ден.

3 стъпка

На този етап кучето вече е привикнало към това да държите муцуната му с ръка и да оглеждате зъбите му за известно време. Повторете стъпка 2, както е описано по-горе, но постепенно увеличавайте времето, в което държите муцуната му и повдигате устните му.

Правете това в течение на поне една седмица. Започнете например с 3 секунди, след това на следващия ден 5 секунди и т.н. Правете по няколко кратки сесии на ден. Когато сте в състояние да държите муцуната на кучето си за поне 10 секунди, вие сте готови за стъпка 4.

4 стъпка

Поставете ръцете си както е описано по-горе, едната от долната част на муцуната, а другата от горната. Този път вместо просто да повдигате устните на кучето се опитайте да отворите устата му няколко сантиметра. След това поставете пръст в устата му за секунда, пуснете го и му дайте лакомство. Повторете това 8-10 пъти.

Стъпка 4 трябва да се практикува 1-2 дена, като целта е на ден да има най-малко 3 кратки обучителни сесии. С всяка следваща сесия опитвайте да отворите устата на кучето малко повече, докато я държите достатъчно отворена, че да можете да виждате и задните зъби на кучето.  Все пак внимавайте да не отворите устата прекалено много, защото това може да причини болка или дискомфорт.

5 стъпка

В продължение на една седмица или повече постепенно увеличавайте времето в което държите устата на кучето отворена и дръжте пръста си на зъбите и венците му. Също както и в стъпка 3 бъдете търпеливи и давайте всеки път лакомство на кучето. Когато можете да държите устата на кучето отворена за повече от 10 секунди сте готови да започнете да миете зъбите му.

***

Ако кучето ви започне да се бори при изпълнение на някое от горните упражнения, нежно но упорито продължете да държите муцуната му, докато не престане. Веднага след като спре да се бори, дръжте муцуната още 1-2 секунди и след това го пуснете. Ако кучето не се справя с някоя от предходните стъпки забавете темпото и я практикувайте още известно време, докато се чувства комфортно. Едва тогава можете спокойно да преминете към следващата стъпка.

Започнете да миете зъбите!

Как да измием кучешките зъбиСлед като сте се сдобили с всичко необходимо (четка за зъби, гъба или марля, специална паста за зъби и няколко вкусни лакомства) е време да въведете кучето си в на тихо и спокойно място.

Може да държите кучето на каишка, за да ограничите движенията му по време на процедурата. Можете да завържете каишката за нещо стабилно, за да освободите ръцете си.

Каишката трябва да е къса, не повече от 60-70 сантиметра. Внимавайте обаче да не е прекалено къса, за да се чувства комфортно кучето. Уверете се, че има достатъчно толеранс, за да може кучето ви спокойно да седне или легне. След това следвайте описаните по-долу стъпки:

1. Сложете малко паста за зъби върху четката. Поставете едната си ръка над горната част на муцуната и леко повдигнете устните му. С другата ръка дръжте четката и започнете да търкате зъбите. Кучето ви може да държи челюстите си затворени в този момент.

Просто се съсредоточете върху почистването на външната част на зъбите и венците. След 2-3 секунди спрете и освободете муцуната на кучето. Ако кучето се държи добре го възнаградете с вкусно лакомство, след края на сесията.

2. Повторете стъпка 1 два или три пъти дневно в продължение на една до две седмици. Всеки ден бавно увеличавайте времето, което прекарвате с четката. Започнете само с 3 секунди. На следващия ден опитайте с 5 секунди и т.н. Така с течение на времето вие ще можете да измиете всички външни зъби на кучето само с една сесия.

3. След като кучето ви се чувства комфортно от това да четкате зъбите му, докато устата му е затворена, можете да започнете леко да отваряте устата му. Внимателно поставете едната си ръка над горната част на муцуната и разтворете леко устата, както беше описано по-горе.

Поставете другата ръка с четката в нея в устата на кучето. Разтъркайте няколко зъба за няколко секунди. След това пуснете муцуната на кучето и го възнаградете с вкусно лакомство. Повтаряйте това от 3 до 5 пъти на сесия в продължение на три дни. Правете по няколко сесии на ден.

4. В този момент можете да започнете да редувате миенето на външните и вътрешните повърхности на зъбите. Добре е да поддържате сесиите къси, не повече от 5 минути и да четкате зъбите всеки ден, ако е възможно.

Не забравяйте да възнаграждавате кучето с вкусни лакомства или да играете любимата му игра, след като сте приключили с миенето на зъбите. Ако правите това редовно, кучето ще започне да свързва миенето на зъбите с нещо положително и целия процес ще се осъществява много по-лесно.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

11. д-р БауБау

Здравейте! Съставките в пастата за зъби за кучета и котки е съобразена с вида им и не е препоръчително да се използва хуманна паста за зъби!

10. Христина

Пастата за зъби специална ли е или става и с тази за хора ?

9. Мирослава
Как карате кучето да ПЛЮЕ всичките тези "безвредни" препарати, с които му миете зъбите? Или НЕ ПЛЮЕ? Може би просто си ги ГЪЛТА тия химии??
8. д-р БауБау
До 6. Ирина - по принцип стават, да, но не всички кучета имат интерес към тях и не всички ги харесват. Дентастиксовете под формата на лакомства не само предпазват от натрупване на зъбна плака и камък, но и ароматизират устната кухина, тъй като съдържат мента (по-голямата част от тях).
7. Ирина
Вместо миене на зъбите?
6. Ирина
Не става ли с такива кокали като на снимката???
5. Теди
Благодаря Ви!
4. д-р БауБау
До 2. Теди - съветваме Ви при налична плака тя да се премахне мануелно при Вашия ветеринар, след което може да започнете редовно миене на зъбките щом дава без проблем. С това редовно миене ще ограничите и бързото му образуване.
3. Теди(пак)
Прощавайте, ОСмисли процеса и задължителнИ.
2. Теди
Аз прочетох статията преди да съм започнала неправилно и да съм объркала всичко и съветите бяха изключително полезни, но понеже имам младо немско овчарче, което ме обожава и редовно му бъркам в устата когато си играем, поизбързах малко и вместо за няколко седмици, за няколко минути го приучих да кротува, така че да изчеткам зъбите му отвън. След около половин час ще е помислил процеса и вече ще мога да измия зъбите му и от вътрешната страна. Но определено за голяма част от кучетата тези няколко седмици са си почти задължително. Благодаря Ви много за полезните съвети! Само да попитам, след колко такива процедури се очаква плаката да изчезне напълно? Защото не постигнах съвсем бели зъби, въпреки че две минути търках един кучешки зъби, още близо до венеца е кафяво.
1. Стефан
Ми ние без подход , направо си му ги измих С напръстник Дърпаше се , но му ги измих , опитваше се да захапе ресничките на напръстника Имам чихуахуа
Виж още отзиви
Коментирай
loading...