Назад до Устна хигиена при кучето

Устна хигиена при кучето

  1. Устна хигиена при кучето
  2. Защо е важно да мием зъбите на кучето?
  3. Кога да мием зъбите на кучето?
  4. Какво е нужно за миенето на кучешките зъби?
  5. Основни стъпки за миене на кучешките зъби
  6. Съвети за добра устна хигиена на вашето куче

Съвети за добра устна хигиена на вашето куче

Пародонтозата обикновено засяга кучета, които са на възраст над 5 години, но въпреки това е добре да започнете да миете зъбите на кучето още докато е младо. Ако направите това ще ви бъде много по-лесно, когато кучето навлезе в зряла възраст.

Почистване на кучешките зъби с ултразукЕжегодно трябва да водите кучето си на ветеринар за преглед, който да включва и проверка на състоянието на зъбите му. 

С напредването на възрастта на кучето ветеринаря може да ви препоръча професионално почистване, което обикновено се извършва под анестезия.

***

Как да предпазим зъбите на кучетоАко разнообразявате храната на кучето и му давате повече твърда храна, вместо консервирана такава, може да намалите натрупването на вредната плака.

Осигуряването на достатъчно неща за дъвчене, като кокали, различни лакомства под формата на дентастиксове за устна хигиена също ще намали плаката върху зъбите му.

Ако кучето ви показва признаци на страх или агресия, като например треперене, задъханост, скимтене, вцепененост, ръмжене или хапане е добре да се свържете с квалифициран специалист за помощ.

Какво не трябва да правите

- Никога не използвайте четки или паста за зъби предназначена за хора. Това може да доведе до вредни здравословни проблеми за кучето ви.

- Не се опитвайте да надделеете над кучето или да го накажете, ако се съпротивлява, когато миете зъбите му. Това няма да ви помогне по никакъв начин, дори напротив може да предизвика защитна агресия у него. Вместо това бавно и внимателно използвайте описаните в статията методи.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Свързани продукти

Отзиви

Мирослава
Как карате кучето да ПЛЮЕ всичките тези "безвредни" препарати, с които му миете зъбите? Или НЕ ПЛЮЕ? Може би просто си ги ГЪЛТА тия химии??
д-р БауБау
До 6. Ирина - по принцип стават, да, но не всички кучета имат интерес към тях и не всички ги харесват. Дентастиксовете под формата на лакомства не само предпазват от натрупване на зъбна плака и камък, но и ароматизират устната кухина, тъй като съдържат мента (по-голямата част от тях).
Ирина
Вместо миене на зъбите?
Ирина
Не става ли с такива кокали като на снимката???
Теди
Благодаря Ви!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...